2 Νοε 2023

3 - 19 Νοεμβρίου - 4ο Φεστιβάλ Τεχνών Σάμου - «Ανατολικό Άκρο» - Αναλυτικό πρόγραμμα & παράλληλες εκδηλώσεις

Η Φωτόνησος Τεχνών & Πολιτισμού ΑΜΚΕ διοργανώνει το 4ο Φεστιβάλ Τεχνών Σάμου – Ανατολικό Άκρο από τις 3 έως τις 19 Νοεμβρίου με δύο παράλληλες εκδηλώσεις στις 24 και 25 Νοεμβρίου. Πηγή έμπνευσης για το φετινό φεστιβάλ αποτελεί το πλούσιο ιστορικό, οικονομικό και κοινωνικό παρελθόν του νησιού της Σάμου, καθώς και εκφράσεις της σύγχρονης ζωής των κατοίκων του.

Στο πλαίσιο αυτό αξιοποιούνται αρχεία από τα ψηφιοποιηθέντα οικογενειακά άλμπουμ των κατοίκων του νησιού, έργο που έχει αναλάβει εθελοντικά η Φωτόνησος από το 2020. Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Ανατολικό Άκρο θα πραγματοποιηθούν στην πόλη του Καρλοβασίου και στα χωριά Κοντακαίικα, Κονταίικα, Υδρούσσα, Καστανιά και Άγιοι Θεόδωροι.


Η κύρια εικαστική έκθεση «Ταξιδιώτες» θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Erato, στο λιμάνι του Καρλοβασίου, στην οποία συμμετέχουν καταξιωμένοι εικαστικοί και φοιτητές καλλιτεχνικών σχολών (Αρβανίτης Νίκος, Βασιλακάκης Βασίλης, Βενέτης Χρήστος, Κεραμάρης Χρήστος, Μαρλάκα Περσεφόνη, Τσεσμελή Μαρία, Τσιάλιου Μάνθα, Χριστόπουλος Κώστας), η Διεύθυνση Πολιτισμού του Δήμου Πειραιά, το Ινστιτούτο Μελέτης της Τοπικής Ιστορίας και της Ιστορίας των Επιχειρήσεων (IMTIIE) και το Φωτογραφικό Τμήμα της Φωτονήσου.


Θα πραγματοποιηθούν υπαίθριες εκθέσεις παλαιών φωτογραφιών από το παρελθόν του νησιού («Πορτρέτα του ερειπιώνα» και «Μία αναμνηστική στο λιμάνι»), 40 ευέλικτες εκθέσεις σε card postal σε χώρους συνάντησης ανθρώπων (σχολεία, καφενεία, κουρεία, συνεργεία αυτοκινήτων κ.ά.), προβολή της ταινίας μικρού μήκους ”Dark sea”, παρουσίαση του φωτογραφικού βιβλίου «162 Μέτρα (πάνω από την θάλασσα) / Αρχείο αναμνήσεων – Κοντακαίικα Σάμου» και μουσική εκδήλωση του συγκροτήματος Atrapos.


Την Παρασκευή 17 και το Σάββατο 18 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η επιστημονική διημερίδα «Οικοδομημένος πολιτισμός: Παρελθόν, παρόν και μέλλον του κτηριακού αποθέματος στο Καρλόβασι Σάμου», με στόχο την ιστορική αναφορά στο πλούσιο βιομηχανικό παρελθόν του νησιού, την παρουσίαση της σύγχρονης εικόνας του κτηριακού αποθέματος και την κατάθεση προτάσεων προς τη διαχείρισή του.


Την οπτική επικοινωνία του φεστιβάλ έχει αναλάβει για άλλη μία χρονιά το δημιουργικό γραφείο Bend Hyperstudio. Το φεστιβάλ συνδιοργανώνεται με τον Δήμο Δυτικής Σάμου, τελεί υπό την αιγίδα και την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΚΡΟ 2023

03.11 - 19.11.2023 Εικαστική έκθεση «Ταξιδιώτες», Ξενοδοχείο Erato, Λιμάνι Καρλοβασίου.

03.11.2023 Υπαίθρια έκθεση παλαιών φωτογραφιών: «Πορτρέτα του ερειπιώνα», παραλιακός δρόμος Όρμου Καρλοβασίου - «Καμάρες».

03.11 - 19.11.2023 Υπαίθρια έκθεση παλαιών φωτογραφιών: «Μία αναμνηστική στο λιμάνι», Νέο λιμάνι Καρλοβασίου.

03.11-19.11.2023 Εκθέσεις παλαιών φωτογραφιών σε card postal: Καρλόβασι, Κοντακαίικα, Κονταίικα, Υδρούσσα, Καστανιά, Άγιοι Θεόδωροι.

04.11.2023 Προβολή ταινίας μικρού μήκους: «Dark sea», Ξενοδοχείο Μερόπη, 7.30 μ.μ., Είσοδος ελεύθερη.

17.11 και 18.11.2023 Επιστημονική διημερίδα: «Οικοδομημένος πολιτισμός: Παρελθόν, παρόν και μέλλον του κτηριακού αποθέματος στο Καρλόβασι Σάμου», Αίθουσα Ίριδα, Καρλόβασι. 5 μ.μ. – 9 μ.μ., Είσοδος ελεύθερη.


Παράλληλες εκδηλώσεις:

24.11.2023 Παρουσίαση βιβλίου: «162 Μέτρα (πάνω από την θάλασσα) / Αρχείο αναμνήσεων – Κοντακαίικα Σάμου», 7.30 μ.μ., Είσοδος ελεύθερη.

25.11.2023 Μουσική εκδήλωση: Atrapos, Συνεργείο αυτοκινήτων Πέτρου Φιλιππή, Κοντακαίικα, 7.30 μ.μ., Είσοδος ελεύθερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required