5 Νοε 2023

Ιωάννης Μητσός - Συνέντευξη με τον αντιπρόεδρο του νεοσύστατου Σωματείου Επαγγελματιών Ψυκτικών Βορείου Αιγαίου

Ιωάννης Μητσός
Ο αντιπρόεδρος του Σωματείου Ψυκτικών Βορείου Αιγαίου, Ιωάννης Μητσός, μιλά στο «Σαμιακόν Βήμα» και στον διευθυντή του Μάνο Στεφανάκη για την ίδρυση του σωματείου, τον σκοπό ίδρυσής του, τους στόχους για το μέλλον αλλά και τι πρέπει να γνωρίζει ο καταναλωτής.

Έχει παρελθόν το σωματείο; Μετράει χρόνια ύπαρξης ή πρόκειται για κάτι νέο;

Όχι δεν υπήρχε σωματείο μέχρι τώρα, συναντηθήκαμε τον Απρίλιο (5 Απριλίου 2023), για πρώτη φορά και είμαστε το 1ο Σωματείο Επαγγελματιών Ψυκτικών Βορείου Αιγαίου και από τα ελάχιστα που καλύπτουν μια Περιφέρεια, συνήθως καλύπτουν Δήμο ή Νομό.

Ποιος είναι ο στόχος – σκοπός του σωματείου σας;

Σκοπός μας είναι η διασφάλιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων του κλάδου, η έγκυρη ενημέρωση των επαγγελματιών ψυκτικών μελών μας για θέματα που σχετίζονται με το επάγγελμα, αλλά και η αλληλοβοήθεια μεταξύ των μελών του σωματείου ή των σωματείων. Ένα πρόσφατο παράδειγμα είναι η 20χρονη Ραφαέλα Πιτσικάλη από τα Χανιά, κόρη συναδέλφου, για την οποία κινητοποιηθήκαμε με πρωτοβουλία της ΟΨΕ, βοηθώντας οικονομικά, ώστε να μεταφερθεί και να χειρουργηθεί το κορίτσι στο εξωτερικό.

Η πρώτη συνάντηση (5 Απριλίου 2023 στη Λέσβο), που ανέδειξε το 1ο Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Επαγγελματιών Ψυκτικών Βορείου Αιγαίου (Δεξιά ο αντιπρόεδρος Ιωάννης Μητσός)

Γιατί κάποιος πρέπει να επιλέξει έναν επαγγελματία ψυκτικό;

Για τρεις σημαντικούς λόγους

α) για την προστασία του εξοπλισμού του και για την σωστή λειτουργία του.

β) για την προστασία τη δική του αλλά και των ανθρώπων που βρίσκονται στο χώρο όπου δουλεύει το ψυκτικό μηχάνημα.

γ) για την αποφυγή ποινικών κυρώσεων που απορρέουν από τη νομοθεσία (Προεδρικό Διάταγμα 1 του 2013 και από τον αρχικό κανονισμό 842 του 2006).

Όσον αφορά τον πρώτο λόγο την προστασία του εξοπλισμού δηλαδή, ένας επαγγελματίας αδειούχος ψυκτικός μπορεί να συντηρήσει σωστά τον εξοπλισμό με αποτέλεσμα να μεγαλώσει η διάρκεια ζωής του και να καταναλώνει λιγότερη ενέργεια, αφού χρησιμοποιεί εργαλεία και ανταλλακτικά, που μόνο επαγγελματίες αδειούχοι και πιστοποιημένοι ψυκτικοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν.

Για την προστασία των πελατών τώρα, ένας επαγγελματίας αδειούχος ψυκτικός γνωρίζει πως να εγκαταστήσει ή να συντηρήσει σωστά με τις απαραίτητες προδιαγραφές και όλα τα επίπεδα ασφαλείας που χρειάζονται για να μην υπάρξει κίνδυνος ατυχήματος, αφού όλα τα καινούργια ψυκτικά μηχανήματα δουλεύουν με εύφλεκτα ψυκτικά υγρά (π.χ. υδρογονάνθρακες).

Και τέλος, όσον αφορά τις ποινικές κυρώσεις, σε περίπτωση ατυχήματος ή ακόμη κι ενός ελέγχου, αν διαπιστωθεί ότι το άτομο που επισκευάζει ή συντηρεί τον εξοπλισμό σου δεν είναι αδειούχο και πιστοποιημένο τότε τα πρόστιμα επιβαρύνουν και τον «ψυκτικό» αλλά και τον πελάτη.


Πώς μπορώ να γνωρίζω ότι αυτός που θα επιλέξω ή θα μου στείλει κάποιο κατάστημα να μου συντηρήσει τον υπάρχοντα εξοπλισμό, για παράδειγμα το κλιματιστικό μου μηχάνημα, είναι νόμιμος;

Ο νόμιμος ψυκτικός πρέπει να κατέχει μια από τις τρεις άδειες που προβλέπει το προεδρικό διάταγμα του 2013. Μπορεί λοιπόν ο πελάτης να ζητήσει την άδεια ή την πιστοποίηση από τον τεχνικό ή να τηλεφωνήσει στο σωματείο ή ακόμη να μπει στη σελίδα μας στο facebook, η οποία είναι ΣΕΨΥΒΑΙ (Σωματείο Επαγγελματιών Ψυκτικών Βορείου Αιγαίου) όπου υπάρχουν λίστες από όλα τα νησιά του Β. Αιγαίου με τα ονόματα των αδειούχων & πιστοποιημένων ψυκτικών και να ενημερωθεί.


Συνήθως ο κόσμος ζητά ψυκτικούς στη διάρκεια του καλοκαιριού και ειδικά με τη ζέστη και τις υψηλές θερμοκρασίες. Οι περισσότεροι τρέχουμε την τελευταία στιγμή να αγοράσουμε και να τοποθετήσουμε air condition.

Ναι, όλο το χρόνο θα έλεγα ο κόσμος ζητά ψυκτικούς, γιατί η δουλειά μας δεν είναι μόνο οι τοποθετήσεις κλιματιστικών αλλά σίγουρα το καλοκαίρι υπάρχει μεγάλη ζήτηση λόγω της ζέστης και αυτό γίνεται γιατί δεν υπάρχει προγραμματισμός από την πλευρά των καταναλωτών. Καλό θα ήταν οι συντηρήσεις, οι αγορές και τοποθετήσεις να ξεκινούν από τον Οκτώβριο και να τελειώνουν τον Μάρτιο που ο φόρτος εργασίας είναι μικρότερος οπότε μπορείς ευκολότερα να βρεις αδειούχο ψυκτικό ,να εξυπηρετηθείς γρηγορότερα, αλλά και να αγοράσεις με καλύτερες τιμές.

Πόσο δύσκολο είναι να τοποθετήσεις ένα κλιματιστικό μηχάνημα ή ένα επαγγελματικό ψυγείο και ποιο είναι το κόστος εργασίας;

Οι τοποθετήσεις απαιτούν χρόνο, ακριβά υλικά, όπως γνωρίζετε η τιμή του χαλκού αλλά και άλλων υλικών έχει εκτοξευτεί τα τελευταία χρόνια κι επίσης ακριβά εργαλεία για να γίνονται οι τοποθετήσεις σωστά και να μην προκύπτουν προβλήματα και βλάβες στη συνέχεια, όσο για το κόστος εργασίας παραμένει στα ίδια επίπεδα.

Μια συμβουλή για τον καταναλωτή;

Σωστές αγορές, καλά μηχανήματα με χαμηλή ενέργεια και σωστές τοποθετήσεις από αδειούχους, πιστοποιημένους επαγγελματίες ψυκτικούς.

Σας ευχαριστώ πολύ!

Κι εγώ σας ευχαριστώ!

Από την έντυπη έκδοση του «Σαμιακού Βήματος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required