20 Νοε 2023

«Κυκλάμινο και αγριογούρουνο» - Γράφει ο Γιακουμής Αμυρσώνης*

Μπήκαμε στο φθινόπωρο και όσοι περπατήσουμε στην εξοχή θα διακρίνουμε τα ταπεινά αρωματικά άνθη του κυκλάμινου, πριν ακόμη εμφανιστούν τα φύλλα τους. Αξιόλογο φυτό της ελληνικής και δη της Σαμιακής χλωρίδας. Είναι πολύς ο φιλανθής κόσμος που έχει στον κήπο του ένα φυτό που περιμένει την άνθισή του.

Η γραφή αυτού του άρθρου δεν αποβλέπει στην καλλιέργειά του που είναι πανεύκολη. Αιτία είναι η ενημέρωση του κόσμου για το υποκρυπτόμενο δηλητήριο του φυτού αυτού. Αφορμή να γράψω το άρθρο υπήρξε αυτό που παρατήρησα πριν καιρό, όταν επισκέφτηκα ένα αγρόκτημά μου με πορτοκαλιές στο Κοκκάρι και είδα να έχουν ανοίξει τεράστιους λάκκους τα αγριογούρουνα, να έχουνε βγάλει μεγάλες ρίζες των φυτών και στην επιφάνεια του χώματος μερικούς βολβούς – πατάτες σαν μικρά πιάτα από κυκλάμινα, που στην τοπική ονομασία τα λέμε και πασχαλιές.

Στάθηκα για λίγο συλλογισμένος και προβληματισμένος. Έλεγα από μέσα μου, ούτε τα αγριογούρουνα δεν τις τρώνε. Αλήθεια ποιος τα δίδαξε αυτά τα παμφάγα ζώα, που τρώνε τα πάντα, να μην τρώνε τους βολβούς αυτούς που σε λίγο θα είναι και ανθισμένοι;

Να, κάτι τέτοια βλέπεις και καταλήγεις στο συμπέρασμα ότι υπάρχει ένας αόρατος δάσκαλος – καθοδηγητής που ενημερώνει τα δημιουργήματά του να μην τα τρώνε, γιατί θα πεθάνουν.

Αυτό κάποιοι το λένε: «η φύση»! Σίγουρα και αυτά τα καθοδηγεί ο αόρατος Θεός που πιστεύουμε.

Ναι, στη μικρή κοινωνία του χωριού μου από παλιά ήταν γνωστό ότι περιείχαν οι βολβοί δηλητήριο και αφού τα έτριβαν και τα έβραζαν, με το διάλυμα αυτό απολύμαναν το υπέδαφος από σκουλήκια, κάμπιες και νηματώδη, εκεί που έκαναν τα φυντάνια του καπνού.

Περισυνέλλεξα αυτή την ιδέα ως πνευματική κληρονομιά των παλαιών συγχωριανών μου και μάλιστα τα χρησιμοποιούσα και εγώ για απολύμανση στα φυτοχώματα των διαφόρων φυτών στο θερμοκήπιό μου.

Γιατί θεώρησα αναγκαίο να γράψω αυτό το άρθρο; Απλώς για να ενημερώσω το αναγνωστικό κοινό, ότι ο βολβός του κυκλάμινου περιέχει δηλητήριο επικινδυνότατο για τον άνθρωπο και δεν θα πρέπει ποτέ να τολμήσει να δοκιμάσει ως τροφή τον βολβό αυτό. Μάλιστα, διότι δεν το είδα γραμμένο, ούτε αναφερόμενο, ούτε στο Google, αλλά και σε κάποιες εγκυκλοπαίδειες.

Τώρα θα μου πείτε γιατί υπάρχει; Και αυτά έχουν το λόγο τους και την αποστολή τους μέσα στη φύση, φθάνει να αξιοποιηθεί καταλλήλως από επιστήμονες, όπως πολλά φάρμακα που προέρχονται από το φυτικό βασίλειο.

Τώρα όσον αφορά για τα αγριογούρουνα, το παμφάγο αυτό ζώο, αλλά και παράλληλα καταστροφικό και επικίνδυνο στον αγροτόκοσμο και αυτοκινητοδρόμους, όπως επανειλημμένως έχω γράψει και δημοσιεύσει άρθρο με τίτλο: «Τελικά η Σάμος προορίζεται να γίνει νησί σαρκοφάγων;», πρέπει όχι να μειωθεί, αλλά να εξολοθρευθεί, γιατί είναι εξολοθρευτής της Σαμιακής πανίδας, δηλαδή λαγού, πέρδικας, χελώνας κι άλλων ζώων και πουλιών, που αναπτύσσονται και αναπαράγονται στον τόπο μας και αυτά που έχουν μείνει είναι σε απογοητευτικούς αριθμούς.

Οι καινούριοι εκλεγμένοι του Νομού, καλά είναι να είναι αποφασιστικοί στο μείζον αυτό πολύχρονο πανσαμιακό προαναφερόμενο θέμα, (αγριογούρουνο) γιατί οι ζημιές είναι πολλές και δυστυχώς δεν αποζημιώνονται.

Κοκκάρι 15 Οκτωβρίου 2023

*Γεωπόνος

Από την έντυπη έκδοση του «Σαμιακού Βήματος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required