5 Νοε 2023

Suella Braverman - Επίσκεψη στη Σάμο και στα θαλάσσια σύνορα από την Υπουργό Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου


Suella Braverman (Stefan Rousseau/PA)
Επίσκεψη στη χώρα μας πραγματοποίησε η Υπουργός Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Suella Braverman θέλοντας να δει και να ενημερωθεί εκ του σύνεγγυς για τη διαχείριση της Ελλάδας στο μεταναστευτικό ζήτημα. Στη διάρκεια της παραμονής της επισκέφθηκε τον Έβρο, συναντήθηκε με τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρη Καιρίδη ενώ επισκέφθηκε και τη Σάμο.


Στο νησί μας έφτασε το Σάββατο, 4 Νοεμβρίου, όπου ξεναγήθηκε στο Κέντρο Ελεγχόμενης Δομής Σάμου.

Η Υπουργός στο τείχος του Έβρου (news.sky.com)

Η Υπουργός στην είσοδο της Κλειστής Ελεγχόμενης Δομής Σάμου  
Στη συνέχεια, συνοδευόμενη από τον Λιμενάρχη Σάμου, Αντιπλοίαρχο Δημήτριο Τσινιά, επιβιβάστηκε σε σκάφος του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής και ταξίδεψε στην πρώτη γραμμή των θαλάσσιων συνόρων για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές αρχές για την πάταξη της παράνομης μετανάστευσης.

Αριστερά ο Λιμενάρχης Σάμου, Αντιπλοίαρχος Δημήτριος Τσινιάς (Φωτό: Stefan Rousseau/PA)

Η Υπουργός Εσωτερικών στη γέφυρα του σκάφους του Λιμενικού με τον Λιμενάρχη Σάμου Δ. Τσινιά (news.sky.com)

Εξηγώντας τις συνθήκες που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι λιμενικές αρχές (news.sky.com)

Η ίδια σε δηλώσεις της σε αγγλικά μέσα ενημέρωσης τόνισε, από τη Σάμο (σίγουρα δεν είναι τυχαία η επιλογή αφού γίνεται εξαιρετική δουλειά, παρά τις δυσκολίες, από το Λιμεναρχείο Σάμου), ότι: «έχουμε πολλά να μάθουμε από την Ελλάδα στο πώς αυτή η ευρωπαϊκή χώρα μείωσε τους αριθμούς όσων φτάνουν στις ακτές της, ζητώντας άσυλο, διά μέσω μη εξουσιοδοτημένων διαδρομών».

Συνάντηση με τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρη Καιρίδη

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Δημήτρης Καιρίδης, συναντήθηκε την Παρασκευή, 3 Νοεμβρίου, με την Υπουργό Εσωτερικών (Home Secretary) του Ηνωμένου Βασιλείου, κα Suella Braverman, στο πλαίσιο διήμερης επίσκεψής της στην Ελλάδα.



Οι δύο συνομιλητές αντάλλαξαν απόψεις για τις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στο μεταναστευτικό, δεδομένου ότι και η Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι κατεξοχήν νησιωτικές χώρες.

Ο κ. Καιρίδης ενημέρωσε τη Βρετανίδα Υπουργό για τις τελευταίες εξελίξεις σε περιφερειακό επίπεδο καθώς και για τις επαφές του στην Τουρκία, χώρα η οποία παίζει καίριο ρόλο στη διαχείριση των ροών προς την Ευρώπη.

Από την πλευρά της, η κα Braverman, εξήρε το έργο που επιτελεί η Ελληνική Κυβέρνηση στη διαχείριση του μεταναστευτικού, υπογραμμίζοντας ότι, στο παρελθόν, κλήθηκε να λάβει δύσκολες και θαρραλέες αποφάσεις, που αποδείχθηκαν άκρως αποτελεσματικές στην προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ παράλληλα δημιούργησε ένα πρότυπο σύστημα υποδοχής και διαδικασίας ασύλου.


Οι δύο Υπουργοί συμφώνησαν στην ανάγκη να ενισχύσουν τη διμερή συνεργασία καθώς και να διερευνήσουν τη δυνατότητα συνεννόησης και συνεργασίας και με άλλα ομονοούντα κράτη εντός και εκτός ΕΕ.



Στη συνάντηση συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς ο Β’ Υπαρχηγός του Λιμενικού Σώματος Αντιναύαρχος Λ.Σ. Αριστείδης Πανταζόγλου, ο Γενικός Γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο κ. Δημήτριος Ιατρίδης, ο Διοικητής Υπηρεσιών Ασύλου κ. Μάριος Καλέας καθώς και ο Πλοίαρχος Λ.Σ. Γιώργος Χριστιανός, Διευθυντής Σπουδών Σχολής Δοκίμων Σημαιοφόρων Λιμενικού Σώματος και εκπρόσωπος του Λιμενικού Σώματος σε θέματα Μετανάστευσης και Επιχειρήσεων, ο οποίος προέβη και σε συνοπτική παρουσίαση έργου Λιμενικού Σώματος. Μετά το τέλος της συνάντησης, η Βρετανική αντιπροσωπεία ξεναγήθηκε στο κέντρο ελέγχου του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required