18 Ιαν 2024

Οι φοιτητές αιτιολογούν τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στο νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων

Σκίτσο: Στάθης Τσασάκος
Οι φοιτητές του Τμήματος Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων Πανεπιστημίου Αιγαίου, με αφορμή την φοιτητική/πανεκπαιδευτική κινητοποίηση της Πέμπτης, 18 Ιανουαρίου, εξηγούν τους λόγους που εναντιώνονται στο νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών, μη κρατικών Πανεπιστημίων. Ακολουθεί ολόκληρο το περιεχόμενο του σχετικού κειμένου που έδωσαν στη δημοσιότητα.

«Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες απορρίπτουμε το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων! Απαιτούμε να αποσυρθεί άμεσα και να μην κατατεθεί στη Βουλή!

Ως μελλοντικοί μηχανικοί ΔΕΝ δεχόμαστε απόφοιτοι τμημάτων 2ετών και 3ετών σπουδών που μπορούν να αγοράσουν το πτυχίο τους να έχουν τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα και να μπορούν να δώσουν εξετάσεις στο ΤΕΕ, οι οποίες μάλιστα εξαιτίας αυτού θα δυσκολέψουν με αποτέλεσμα το δίπλωμα να μην είναι πλέον βασική προϋπόθεση για να βρούμε μια θέση στην αγορά εργασίας.

Υποβαθμίζει την αξία των πτυχίων μας! Μεγαλώνει η στρατιά άνεργων πτυχιούχων, διαφόρων κατηγοριών πτυχίων, που θα ανταγωνίζονται για μια θέση εργασίας συμπιέζοντας τα εργασιακά, μισθολογικά, επαγγελματικά δικαιώματα όλων προς τα κάτω.

Ενισχύει την εμπορευματοποίηση της παιδείας! Το κράτος απαλλάσσεται από “ανταγωνισμού” με τα ιδιωτικά θα προχωρήσουν συγχωνεύσεις, καταργήσεις την ευθύνη της αποκλειστικά δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης. Στο όνομα του διδάκτρων, θα συρρικνωθεί το δημόσιο πανεπιστήμιο για να βρουν “πελατεία” τα τμημάτων, μεγαλύτερη πίεση για άνοδο του ρυθμού αποφοίτησης, η επιβολή ιδιωτικά, θα μειωθεί η δαπάνη για τα δημόσια.

Στο κομμάτι της πληροφορικής που είναι ένα κλάδος που επιλέγεται περισσότερο ως μελλοντικό επάγγελμα τα πρώτα τμήματα που θα δημιουργηθούν σε ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι ακριβώς αυτά κάτι που σημαίνει λιγότεροι φοιτητές στην Σάμο και υποβάθμιση του ίδιου του τμήματος. Δεν θέλουμε να βάζουν στο ζύγι οι εν δυνάμει φοιτητές το αν τους συμφέρει οικονομικά να σπουδάσουν στην Σάμο ή αν αξίζει να φοιτήσουν σε ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο σε κάποια μεγάλη πόλη για αυτό και διεκδικούμε φτηνότερα μεταφορικά, επίδομα στέγασης για όλους, δωρεάν σίτιση για όλους και δωμάτιο σε εστία για όσους το δικαιούνται.

Η πρόσβαση στην πανεπιστημιακή μόρφωση κρίνεται ακόμα περισσότερο από το "πορτοφόλι” κάθε οικογένειας. Κάποιοι λίγοι θα αγοράζουν πτυχία ισάξια με τα δικά μας, ενώ εμείς αντιμετωπίσαμε το άγχος των πανελλαδικών εξετάσεων, την ελάχιστη βάση εισαγωγής και πολλά ακόμα εμπόδια για να καταφέρουμε να σπουδάσουμε.

Όπως τα δημόσια νοσοκομεία και σχολεία δεν αναβαθμίστηκαν από την συνύπαρξή τους με τα ιδιωτικά, έτσι και η ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων δεν θα βελτιώσει τα δημόσια ΑΕΙ!

Οι μόνοι κερδισμένοι είναι οι κολεγιάρχες από την πώληση πτυχίων, το κράτος από την περικοπή δαπανών για την Παιδεία και όσοι θέλουν απαξιωμένα πτυχία για φθηνότερο επιστημονικό δυναμικό. Η κυβέρνηση παραβιάζει ακόμα και το άρθρο 16 του Συντάγματος!

Αυτό που έχουμε ανάγκη είναι ένα αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν και ποιοτικό πανεπιστήμιο με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, πτυχία με αξία για δουλειά με δικαιώματα και όχι ένα πανεπιστήμιο πανάκριβο, υποβαθμισμένο, που λειτουργεί ως επιχείρηση και κάνει παζάρι πτυχίων.

Απαιτούμε να μην υπάρξουν ελλείψεις σε καθηγητές στο Μαθηματικό της Σάμου όπως συμβαίνει στο τμήμα Μεσογειακών Σπουδών στην Ρόδο που λόγω αυτών των κενών οι φοιτητές δεν μπορούν να πάρουν πτυχίο και κινδυνεύει να κλείσει η σχολή!

Σημαντικό επίσης για την Σάμο και για το πανεπιστήμιο Αιγαίου που είναι ένα επαρχιακό πανεπιστήμιο που ήδη πλήττεται από την υποχρηματοδότηση, κάτι που βιώνουμε με τα προβλήματα στην σίτιση (μερίδες, πληρωμή) και στην στέγαση καθώς δεν παίρνουν δωμάτιο όσοι το δικαιούνται (πάνω από 50 επιλαχόντες), είναι αυτό το νομοσχέδιο να μην περάσει να μην έχουμε ακόμα λιγότερους φοιτητές στο νησί κάθε χρόνο, να μην ενταθεί περαιτέρω η υποχρηματοδότηση.

Αν πράγματι η κυβέρνηση ήθελε να βελτιώσει το δημόσιο πανεπιστήμιο, δεν θα έφερνε ιδιωτικά αλλά θα διόρθωνε ένα πρόβλημα που δεν νοείται να υπάρχει το 2024 δηλαδή το τμήμα να δανείζεται κτήρια για να γίνονται τα μαθήματά μας!

Μόνο με τον μαζικό, οργανωμένο αγώνα μας μπορούμε να βάλουμε εμπόδια στην κυβέρνηση, να μην περάσει το νομοσχέδιο!

Διεκδικούμε:

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο!

Όχι στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια - Όχι στην παράκαμψη του άρθρου 16!

Αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σύγχρονες σπουδές!

Όχι στην υποβάθμιση των πτυχίων μας Πτυχία με αξία για δουλειά με δικαιώματα!

Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τα Πανεπιστήμια και τις ανάγκες μας.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required