11 Ιαν 2024

Υποχονδρίαση - Μια φαινομενικά «αθώα» αλλά δυνητικά θανατηφόρα κατάσταση - Γράφει ο Χρήστος Καζάζης*

Σε αυτό το σύντομο σημείωμα θα αναφερθούμε στην υποχονδρίαση ή αλλιώς αγχώδη διαταραχή (anxiety disorder). Μια, φαινομενικά, «αθώα» ψυχολογική διαταραχή, η οποία όμως σύμφωνα με μια νέα μεγάλη πληθυσμιακή μελέτη στη Σουηδία, η οποία δημοσιεύτηκε το Δεκέμβρη του 2023 στο JAMA Psychiatry, συνδέεται με 84 % υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία και τετραπλάσιο κίνδυνο αυτοκτονίας για όσους πάσχουν από αυτή.

Η πλειοψηφία των ατόμων στη συγκεκριμένη μελέτη εκτός από την υποχονδρίαση έπασχαν από τουλάχιστον άλλη μία ψυχιατρική διαταραχή (κυρίως σχετιζόμενη με άγχος και κατάθλιψη).


Στη καθημερινή κλινική πρακτική αυτό που πρέπει να λάβουν υπόψη τους οι γιατροί, ειδικά όσοι δεν είναι ψυχίατροι, οι οποίοι συναντούν ένα άτομο με τέτοια διάγνωση, σύμφωνα με τους Σουηδούς ερευνητές, είναι ότι δεν πρέπει a priori να θεωρήσουν ότι τα σωματικά συμπτώματα που θα τους αναφερθούν είναι φανταστικά, αλλά πρέπει να τα διερευνούν ενδελεχώς, καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υποκρύπτουν μια επικίνδυνη και δυνητικά θανατηφόρο παθολογική κατάσταση.

Με δεδομένο ότι παγκοσμίως το κατά κεφαλή ετήσιο κόστος της αντιμετώπισης της υποχονδρίασης υπολογίζεται από 857 έως 21.000, περίπου, δολάρια είναι επιβεβλημένη η έγκαιρη διάγνωση και σωστή αντιμετώπιση αυτής της πολύ σοβαρής για τη δημόσια υγεία κατάστασης.

Χρήστος Καζάζης

*Ειδικός Παθολόγος με Εξειδίκευση στο Σακχαρώδη Διαβήτη – Βελονιστής

Πηγές:

1. Hannah K, Marie K, Olaf H, Stephan B, Andreas D, Wilson Michael L, Till B, Peter D. The global economic burden of health anxiety/hypochondriasis- a systematic review. BMC Public Health. 2023 Nov 13;23(1):2237. doi: 10.1186/s12889-023-17159-5. PMID: 37957598; PMCID: PMC10644595.

2. https://www.medscape.com/viewarticle/hypochondriasis-linked-increased-risk-all-cause-mortality-2024a100000y.

Από την έντυπη έκδοση του «Σαμιακού Βήματος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required