11 Φεβ 2024

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Αιγαίου των Μυτιληνιών Σάμου - Γράφει ο Μανώλης Κάρλας

Σε ολόκληρο το Βόρειο Αιγαίο είναι ονομαστό το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής Λέσβου που λειτουργεί από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου (Διευθυντής ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Νίκος Ζούρος) με την θεσμική και οικονομική στήριξη πολλών μεταξύ των οποίων και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Στην ίδρυση και λειτουργία αυτού του Κέντρου έχει συμβάλλει καθοριστικά και ο καθηγητής Μέσης Εκπαίδευσης κ. Μιχάλης Καπιωτάς που σήμερα υπηρετεί στο νησί μας ως Προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Η Σάμος, δυστυχώς, δεν έχει Κέντρο Περιβαλλοντικής Αγωγής και Ενημέρωσης, δομή που είναι άκρως απαραίτητη για όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης και για την Κοινωνία εν γένει. 


Βέβαια, στην κωμόπολη των Μυτιληνιών λειτουργεί, από μακρού, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Αιγαίου που φιλοξενεί ,κυρίως, παλαιοντολογικά ευρήματα της περιοχής ηλικίας πολλών εκατομμυρίων ετών και διαθέτει χώρους αμφιθεάτρου και μελέτης.

Το Μουσείο των Μυτιληνιών το διαχειρίζεται το Κοινωφελές Ίδρυμα Ζημάλη και στο Διοικητικό του Συμβούλιο συμμετέχει, βάσει του ιδρυτικού του ΦΕΚ, με εκπρόσωπό του και ο Δήμος Ανατολικής Σάμου.

Πρόεδρος του Δ.Σ του Ιδρύματος και του Μουσείου είναι ο Σάμιος ιατρός κ. Ευάγγελος Ζημάλης.

Είναι, κατά την άποψή μου, ευχής έργο να λειτουργήσει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας των Μυτιληνιών και ως Κέντρο Περιβαλλοντικής Αγωγής και Ενημέρωσης Σάμου και μάλιστα υπό την αιγίδα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους της Λέσβου, του Πανεπιστημίου Αιγαίου και της Αυτοδιοίκησης Α και Β βαθμού κατά τα πρότυπα του αντίστοιχου Κέντρου της Καλλονής Λέσβου, σε κλίμα αμοιβαιότητας, συνεννόησης, αγαστή συνεργασίας και αλληλοσεβασμού.


Παράλληλα, πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε να συμπεριληφθεί το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Σάμου στο ομόλογο Εθνικό, Ευρωπαϊκό και Διεθνές δίκτυο Γεωπάρκων και ει δυνατόν στο αντίστοιχο της UNESCO.

Εάν υπάρξουν καλή θέληση και όραμα μπορεί να ξεπεραστούν τα όποια νομικά ή άλλα προβλήματα και να προχωρήσει αυτή η διαδικασία αναβάθμισης και εξακτινισμού του με θετικά αποτελέσματα για τις τοπικές κοινωνίες και για τη χώρα ολόκληρη.

Η Σάμος όπως και η Λέσβος έχει μεγάλη, ενδιαφέρουσα και εν πολλοίς παράλληλη παλαιοντολογική και γεωλογική ιστορία όπως αναδεικνύεται από την απολιθωμένη πανίδα της στο Ανατολικό της τμήμα και από τα διάσπαρτα ευρήματα απολιθωμένης χλωρίδας στην περί το Καρλόβασι περιοχή της, στα δυτικά.


Είναι καιρός να επιχειρήσουμε την διάσωση, ανάδειξη και αξιοποίηση των γεωλογικών θησαυρών του τόπου μας κατά τρόπο χρήσιμο και ωφέλιμο.

Η Κοινωνία των νησιών μας πρέπει, επί τέλους, να το τολμήσει συντονισμένα και να το διεκδικήσει με τα δυναμικότερα και προσφορότερα μέσα.

Οι νέες αυτοδιοικητικές αρχές έχουν τον πρώτο λόγο.


Μανώλης Νικ. Κάρλας
Γιατρός
αιρετός Νομάρχης Σάμου (2003-2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required