18 Μαρ 2024

Βιβλιοπαρουσίαση - Μάνος Δ. Σουβαλτζής «ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΜΝΗΜΕΣ (Κατοχικές ιστορίες και άλλες 1943-1953)»

Στον εκδοτικό οίκο και βιβλιοπωλείο «ΑΙΓΗΪΣ» στον Πειραιά, σε γεμάτη από γνωστούς Σαμιώτες αίθουσα, παρουσιάσαμε μαζί με τον εκπαιδευτικό Νίκο Ορφανό το βιβλίο του Σαμιώτη δικηγόρου Μάνου Σουβαλτζή, που ανασύρει και περιγράφει απλά, με κατανοητή και ρέουσα γλώσσα τις παιδικές του μνήμες από την ηλικία των τεσσάρων ετών, γιατί γεννήθηκε το 1939 μέχρι δεκατεσσάρων ετών στο τέλος της παιδικής ηλικίας.
 
Οι αναμνήσεις ξεκινούν από το Βαθύ της Σάμου τον Αύγουστο 1943, που έχασε τη μητέρα του Κλεονίκη, που ήταν κόρη του λόγιου δημοσιογράφου και εκδότη της Σαμιώτικης εφημερίδας «Αιγαίον», που έβγαινε από το 1910 μέχρι το 1941 και ιστορικού που έγραψε την ιστορία της Σάμου και της Ηγεμονίας της Σάμου και συνεχίζονται με το φευγιό μαζί με τον πατέρα του στη Μέση Ανατολή σαν πρόσφυγες και με την επιστροφή τους στη Σάμο.

Ο πατέρας του Μάνου, Δημητράκης Σουβαλτζής, από παλιά καρλοβασίτικη οικογένεια που ήταν γνωστός δικηγόρος στο Βαθύ Σάμου και αργότερα στην Αθήνα, αφοσιώθηκε μετά το θάνατο της γυναίκας του στην ανατροφή και εκπαίδευση του συγγραφέα, ο οποίος μετά τις σπουδές στη Πάντειο και στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ έγινε δικηγόρος στην Αθήνα και εξακολουθεί να ασκεί το επάγγελμά του παράλληλα με τις άλλες δραστηριότητές του. 

Μαζί με τη γυναίκα του Λιάνα, αρχαιολόγο, συμμετείχε και χρηματοδότησε την έρευνα για την ανακάλυψη του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην όαση Σίουα της Αιγύπτου.
Οι ανασκαφές όμως για την ανακάλυψη του τάφου ματαιώθηκαν από την Αιγυπτιακή Κυβέρνηση πριν ολοκληρωθούν, ο τρόπος όμως και οι μεθοδεύσεις για τη ματαίωση των ανασκαφών προκάλεσαν ακόμα και το παγκόσμιο ενδιαφέρον, γιατί η εύρεση του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου αποτελεί το Ιερό Δισκοπότηρο των αρχαιολόγων. Ο συγγραφέας μαζί με τη γυναίκα του Λιάνα συνέχισαν τα αρχαιοελληνικά τους ενδιαφέροντα συγγράφοντας δύο εξαιρετικά βιβλία για τον Διόνυσο.

Προσωπικά διαβάζοντας το βιβλίο του Μάνου ένοιωσα βαθειά συγκίνηση, γιατί εκτός από τη συγγένειά μου με το Μάνο, ο παππούς του Γιάννης Βακιρτζής και η γιαγιά μου Αθηνά Μοναχού ήταν αδέλφια και οι μητέρες μας πολύ αγαπημένες. Για πολλά από τα γεγονότα που αφηγείται ο Μάνος έχομε κοινές εμπειρίες, γιατί συνέπεσαν κατά χρόνο και τόπο. Ο θάνατος, της με πολλά προσόντα προικισμένης μητέρας του, τον οποίο θυμάμαι έντονα, υπήρξε γεγονός καταλυτικό για την εξέλιξη της ζωής του Μάνου, όπως και η ανατροφή και επιμόρφωσή του από τον πατέρα του για τα οποία αφιερώνει δύο ενδιαφέροντα κεφάλαια στο βιβλίο του.

Ιστορικό όμως ενδιαφέρον, γιατί πρόκειται για περιγραφή από πρώτο χέρι, έχουν τα κεφάλαια του βιβλίου για τον Ιερό Λόχο, το βομβαρδισμό του «Βαθιού» από τους Γερμανούς, τη διαφυγή τους από τη Σάμο, τη ζωή στον προσφυγικό καταυλισμό των «Πηγών του Μωυσέως» στη Παλαιστίνη και στο Κάιρο, για τα οποία δεν υπάρχει επαρκής βιβλιογραφία και είναι μια ευκαιρία να τα πληροφορηθούν οι νεότεροι. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα κεφάλαια για τη ζωή στη Σάμο και για πρόσωπα αμέσως μετά τη Κατοχή περίοδο ιδωμένα με τα μάτια ενός μικρού παιδιού. Μαρτυρίες σαν αυτές που κατατίθενται με το βιβλίο είναι πολύτιμες για τη διάσωση της τοπικής ιστορικής μνήμης.

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται περί μιας πολύ επιμελημένης έκδοσης ενός ολιγοσέλιδου αλλά ενδιαφέροντος βιβλίου, που το εξώφυλλο κοσμεί η φωτογραφία του συγγραφέα σε νηπιακή ηλικία με τους γονείς του, που διαβάζεται ευχάριστα και ο αναγνώστης μπορεί να αντλήσει χρήσιμες ιστορικές, κοινωνικές και λαογραφικές πληροφορίες.

Λέανδρος Τ. Ρακιντζής
Αρεοπαγίτης ε.τ.

Από την έντυπη έκδοση του «Σαμιακού Βήματος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required