10 Μαρ 2024

Χρόνια Νεφρική Νόσος - Μια σιωπηλή βόμβα στα θεμέλια της υγείας μας - Γράφει ο Χρήστος Καζάζης*

Ο όρος “χρόνια νεφρική νόσος” (ΧΝΝ) έχει αντικαταστήσει πλέον τον παλιότερο της “χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας” για να περιγράψει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας, για το οποίο το κοινό δε γνωρίζει πολλά πράγματα και ιδιαίτερα αυτοί που πάσχουν, αφού, αρχικά τουλάχιστον, έχει σιωπηλή πορεία και συχνά η διάγνωση γίνεται καθυστερημένα.

Η ΧΝΝ περιλαμβάνει όλους τους βαθμούς νεφρικής δυσλειτουργίας, από ήπιες μέχρι βαριές περιπτώσεις νεφρικής βλάβης, με αυξημένο κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών και μεγάλης οικονομικής επιβάρυνσης του συστήματος υγείας. Η ΧΝΝ είναι συχνότερη στους ηλικιωμένους αφού πάνω από το 50% των ασθενών είναι άνω των 70 ετών.

Πολλοί άνθρωποι όταν κάνουν εργαστηριακές εξετάσεις, είτε στα πλαίσια ενός check-up, είτε ως ασθενείς, βλέπουν μια “φυσιολογική” τιμή κρεατινίνης στο αίμα και πιστεύουν οτι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τη νεφρική τους λειτουργία. Αυτό όμως είναι μεγάλο λάθος, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε εφησυχασμό και καθυστέρηση της διάγνωσης. Για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο οι εξετάσεις πάντα να εκτιμώνται από τον θεράποντα γιατρό, ο οποίος με βάση την τιμή της κρεατινίνης, την ηλικία, το φύλο και τη φυλή του ασθενούς θα υπολογίσει ένα δείκτη που λέγεται βαθμός σπειραματικής διήθησης. Αυτός ο δείκτης, κυρίως, θα καθορίσει αν το άτομο πάσχει από ΧΝΝ ή όχι και σε καμία περίπτωση η τιμή της κρεατινίνης από μόνη της.

Έτσι με βάση τις τιμές του βαθμού σπειραματικής διήθησης διακρίνονται πέντε (5) στάδια νεφρικής βλάβης, όπου στο πέμπτο στάδιο απαιτείται, συνήθως, αιμοκάθαρση. Για τα πρώτα δύο στάδια της ΧΝΝ είναι αναγκαία, πολλές φορές, και η μέτρηση κάποιων άλλων δεικτών, πράγμα που θα κρίνει ο θεράπων ιατρός. Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια με βάση τα οποία θα αποφασιστεί από το γιατρό πρωτοβάθμιας περίθαλψης αν ο ασθενής χρειάζεται να παραπεμφθεί σε Νεφρολόγο για περαιτέρω έλεγχο. Οι ασθενείς από το πρώτο ως το τρίτο στάδιο είναι, συνήθως ασυμπτωματικοί. Στο τέταρτο και ειδικά στο πέμπτο στάδιο παρουσιάζονται μυική αδυναμία με απώλεια μυικής μάζας, οίδημα στα πόδια, πνευμονικό οίδημα, υπέρταση. 


Η υπέρταση συχνά συνυπάρχει με τη ΧΝΝ, μπορεί όμως ένας άνθρωπος να πάσχει από υπέρταση χωρίς να έχει ΧΝΝ, ενώ μπορεί να υπάρξουν και εκδηλώσεις που σχετίζονται με αναιμία, όπως πχ κόπωση και γνωσιακές διαταραχές. Επίσης συχνή είναι η εμφάνιση καρδιοαγγειακών παθήσεων και καρδιακής ανεπάρκειας.

Η έγκαιρη διάγνωση της ΧΝΝ είναι ο μόνος τρόπος να σταματήσουμε ή να καθυστερήσουμε την εξέλιξη της νόσου. Γι’ αυτό ειδικά όσοι πάσχουν από χρόνιες νόσους, οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν τη νεφρική λειτουργία, όπως η υπέρταση και ο σακχαρώδης διαβήτης, δεν πρέπει να αρκούνται σε απλή επανάληψη των εξάμηνων συνταγών τους αλλά, σε συνεργασία με τον θεράποντα ιατρό, να εξετάζονται στο ιατρείο μαζί με τις κατάλληλες εργαστηριακές εξετάσεις. Έτσι θα μπορούν να ληφθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα θεραπευτικά μέτρα, αλλά και να γίνει σωστός προγραμματισμός σε μακροχρόνια βάση για μεταμόσχευση νεφρού, εφόσον χρειαστεί. Υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις για αυτό, με δεδομένη όμως την έλλειψη σχετικής κουλτούρας και σε βάθος διαρκούς ενημέρωσης στο γενικό πληθυσμό δεν υπάρχει, προς το παρόν, στη χώρα μας επαρκής προσφορά οργάνων, με αποτέλεσμα οι αιμοκαθαιρόμενοι ασθενείς να ταλαιπωρούνται στις Μονάδες Τεχνητού Νεφρού επί μακρόν ή και δια βίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, “Δωρεά Οργάνων πραγματοποιείται μόνο από εγκεφαλικά νεκρούς ασθενείς που νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Ο εγκεφαλικός θάνατος είναι μη αναστρέψιμη κατάσταση που ισοδυναμεί με τον θάνατο και δεν έχει καμία σχέση με τις χρόνιες φυτικές καταστάσεις”. Σύμφωνα πάντα με τον ΕΟΜ “τα όργανα από πολλούς δυνητικούς δότες δεν αξιοποιούνται προς μεταμόσχευση επειδή δεν είχαν συζητήσει ποτέ εν ζωή με την οικογένειά τους τη θετική τους στάση απέναντι στη Δωρεά Οργάνων”.

Χρήστος Καζάζης

Συμπερασματικά η Χρόνια Νεφρική Νόσος είναι μια σιωπηλή παθολογική κατάσταση, που οδηγεί σε πολύ σοβαρές επιπλοκές και θάνατο, εφόσον δε διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί έγκαιρα, ενώ η μεταμόσχευση νεφρού, όπου ενδείκνυται, είναι σωτήρια πράξη για τη ζωή του ασθενούς. Συνεπώς θα πρέπει όλοι να προβληματιστούμε και, κυρίως, να ενημερωθούμε στο πως μπορούμε ως κοινωνία να συμβάλλουμε, μέσα από μία κορυφαία πράξη αγάπης προς το συνάνθρωπο, στη νίκη της ζωής επί του θανάτου.

*Ειδικός Παθολόγος – Διαβητολόγος
Μετεκπαιδευθείς στον Ιατρικό Βελονισμό


Πηγές:
1. https://emedicine.medscape.com/article/238798-overview
2. https://www.eom.gr/i-idea-tis-doreas-organon-kai-iston/

Από την έντυπη έκδοση του «Σαμιακού Βήματος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required