21 Μαρ 2024

Καταφύγιο Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου - Ένα αναγκαίο και καινοτόμο εγχείρημα σε αναμονή…

Το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» για το Καταφύγιο Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου. «Εδώ και 2 χρόνια έχουμε σχεδόν ολοκληρώσει τις υποδομές για ένα από τα πιο σύγχρονα κέντρα περίθαλψης για θαλάσσια είδη στη Μεσόγειο, το οποίο θα είναι και το πιο σύγχρονο κέντρο περίθαλψης στην Ελλάδα και θα πληροί τα πλέον αυστηρά διεθνή πρότυπα ευζωίας των ζώων.

Όμως επί 23 μήνες αντιμετωπίζουμε όχι μόνο τη χαρακτηριστική ελληνική γραφειοκρατία, αλλά και τις στοχευμένες και συνεχόμενες προσπάθειες καθυστέρησης της τελικής αδειοδότησής του.

Ποιοί το καθυστερούν; Αυτό είναι μία συζήτηση που πρέπει και πρόκειται να ανοίξει πολύ σύντομα στην Ελλάδα για το πώς ταυτίζονται τα ακατάλληλα κέντρα περίθαλψης με χώρους αιχμαλωσίας και εκμετάλλευσης των άγριων ζώων, τα οποία όμως αδειοδοτούνται με συνοπτικές διαδικασίες και σε κάποιες περιπτώσεις παράτυπα. Το ερώτημα βέβαια παραμένει - γιατί τελικά όλες οι υποδομές της χώρας θα πρέπει να βρίσκονται στην περίμετρο της Αττικής, για να συνεχίζουν να εξυπηρετούν παγιωμένες καταστάσεις και άτομα. 

Φυσικά όλα αυτά συντελούν τελικά στην κακοποίηση των θαλάσσιων ζώων που καταλήγουν κατά μήκος των 18.000 χλμ της ελληνικής ακτογραμμής τραυματισμένα ή με άλλες ανάγκες περίθαλψης. Επί δεκαετίες δεν έχουμε κανένα πραγματικό τρόπο περίθαλψης των θαλάσσιων ειδών, τα οποία απειλούνται όλο και περισσότερο από τα “αποτελέσματα” της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Αυτό είναι πραγματικά παράδοξο σε μία χώρα που φιλοξενεί κάποιους από τους σημαντικότερους πληθυσμούς θαλάσσιων θηλαστικών που επιβιώνουν στη Μεσόγειο.

Πρέπει να τονίσουμε ότι το Καταφύγιο Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου δημιουργείται με μοναδικό στόχο να συμβάλλει στην κάλυψη του μεγάλου και χρόνιου κενού στις υποδομές της χώρας για την περίθαλψη προστατευόμενων θαλάσσιων ειδών - κοντά στις περιοχές όπου αυτά ζουν και όχι κοντά στην πρωτεύουσα! Δημιουργείται χωρίς καμία κρατική ή κοινοτική χρηματοδότηση, έχοντας όμως την παραχώρηση από το ελληνικό δημόσιο της έκτασης και του έως πρόσφατα εγκαταλελειμμένου και μισο-κατεστραμμένου κτιρίου, αλλά και τη συνεργασία του Δήμου Λειψών. 

Δημιουργείται με διαφανείς πόρους που προέρχονται από ανθρώπους και φορείς (κυρίως από το εξωτερικό) που στηρίζουν τις δράσεις προστασίας του Αρχιπελάγους, και πάνω από όλα με πολλές χιλιάδες εργατοώρες σκληρής δουλειάς από το προσωπικό και μέλη του Αρχιπελάγους, αλλά και με αυτοχρηματοδότηση. 

Σύντομα θα επανέλθουμε σε αυτό το πολύ σημαντικό ζήτημα αναφορικά με την περίθαλψη των θαλάσσιων ειδών στην Ελλάδα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required