4 Μαρ 2024

Ψήφισμα για την Ψυχική Υγεία και την Απεξάρτηση από την Προοδευτική Κίνηση Γυναικών Σάμου

Η Προοδευτική Κίνηση Γυναικών Σάμου (Μέλος ΟΓΕ) λαμβάνοντας υπόψη την ολοένα αυξανόμενη ψυχική δυσφορία όπως εκφράζεται και με στατιστικούς αριθμούς αλλά και με τα κοινωνικά φαινόμενα που βιώνουμε στη χώρα μας, εκφράζει την ανησυχία της για το νομοσχέδιο που θέλει να φέρει η κυβέρνηση και αφορά στη ψυχική υγεία και τους φορείς απεξάρτησης.

Ένα νομοσχέδιο που οδηγεί στην παραπέρα υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών πρόληψης, θεραπείας και επανένταξης, παγιώνοντας τη λογική ότι οι εξαρτήσεις είναι ιατρικό και όχι κοινωνικό πρόβλημα και ότι στόχος των υπηρεσιών είναι η «μείωσης της βλάβης» από την τοξικοεξάρτηση και όχι η ολοκληρωμένη απεξάρτηση που απελευθερώνει το άτομο. Σε αυτή τη βάση το νομοσχέδιο επισημοποιεί αντιεπιστημονικές θεωρίες όπως «λειτουργικός και μη λειτουργικός χρήστης», «υγιής κι επιβλαβής χρήση». Στρώνεται κάπως έτσι ο δρόμος για τον απόλυτο συμβιβασμό με το κοινωνικό φαινόμενο των εξαρτήσεων.

Στη παραπάνω κατεύθυνση το νομοσχέδιο:

· Οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση τα «στεγνά» θεραπευτικά προγράμματα, όπως 18 ΑΝΩ, Διάπλους, Αργώ ΚΕΘΕΑ συγχωνεύοντας τα, αλλοιώνοντας τη φιλοσοφία και τον θεραπευτικό τους χαρακτήρα.

· Καταργεί τα Κέντρα Πρόληψης χωρίς να εξασφαλίζει τη συνέχεια τους, σταματώντας την κρατική χρηματοδότησή τους, αφαιρώντας τους το χαρακτήρα των εγκεκριμένων φορέων πρόληψης και αφήνει στον αέρα εργαζόμενους και δομές.

· Γενικεύει τη λειτουργία των δομών πρόληψης και απεξάρτησης με λογικές κόστους/οφέλους «τραβώντας» από το Εθνικό Σύστημα Υγείας δημόσιες δομές απεξάρτησης

· Παγιώνει τη μειωμένη κρατική χρηματοδότηση και την άμεση ευθύνη προσφοράς υπηρεσιών, οδηγεί σε επιζήμιες αλλαγές στα εργασιακά δικαιώματα των θεραπευτών, με ακόμα μεγαλύτερη κινητικότητα των εργαζόμενων, εδραίωση των ελαστικών σχέσεων εργασίας που υπονομεύουν το θεραπευτικό έργο και την σταθερή θεραπευτική σχέση θεραπευτή-θεραπευόμενου

Η απόσυρση του νομοσχεδίου είναι υπόθεση όλων μας!

Ειδικά σε περιοχές όπως η Σάμος, με έντονο το στοιχείο της νησιωτικότητας και συνεπώς των λιγοστών ψυχοκοινωνικών υπηρεσιών, η εφαρμογή του συγκεκριμένου νομοσχεδίου θα έχει ορατές συνέπειες στη ζωή και τις υπηρεσίες που λαμβάνουμε. Διεκδικούμε τη διασφάλιση των υπηρεσιών που υπάρχουν στο νησί όπως το κέντρο πρόληψης "Φάρος" το οποίο κινδινεύει άμεσα απότ ην κατάθεση του ν/ς.

Διεκδικούμε:


· Ολόπλευρη ενίσχυση των υπαρχουσών δομών θεραπείας με πόρους και προσωπικό από τον κρατικό προϋπολογισμό.

· Καμία μετατροπή των Δημόσιων Φορέων απεξάρτησης που υπάγονται στο ΕΣΥ σε ΝΠΙΔ.

· Υιοθέτηση των στεγνών προγραμμάτων ως κύρια μορφή και φιλοσοφία θεραπείας-απεξάρτησης.

· Αποφασιστική ενίσχυση των Κέντρων Πρόληψης, όπως ο Φάρος, στο νησί μας, δημιουργία νέων όπου δεν υπάρχουν, με Ενιαίο Θεσμικό Πλαίσιο λειτουργίας.

· Να μην τεθούν σε κίνδυνο οι θέσεις εργασίας και τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης και στις άλλες δομές.

· Καμία εμπλοκή ΜΚΟ και ιδιωτών στην πρόληψη-θεραπεία-κοινωνική επανένταξη.

· Κατάργηση της ΠΝΠ για το ΚΕΘΕΑ και επαναφορά του αυτοδιοίκητου.

Δυναμώνουμε την πάλη συνολικά για Δημόσιες δωρεάν δομές ψυχικής υγείας, πρόληψης και απεξάρτησης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required