25 Μαρ 2024

Πανεπιστήμιο Αιγαίου - Ώρα Μηδέν!!! - Γράφει ο Γεώργιος Κ. Βελονάκης*

Φωτό: «Σαμιακόν Βήμα»
Αγαπητοί Σαμιώτες, για το Πανεπιστήμιο στο Καρλόβασι το μόνο που δεν πρέπει να κάνουμε αυτή τη στιγμή είναι να ξεκινήσουμε μια συζήτηση για το ποιος φταίει παραπάνω ή λιγότερο για τη σταδιακή απαξίωση αυτού του εκπαιδευτικού ιδρύματος στο νησί μας που αποτελεί όαση σε σχέση με άλλα στον ευρύτερο Ελλαδικό χώρο.

Ο τόπος μας έχει ανάγκη όλους, ακόμα και όσους έκαναν λάθη, άλλωστε αλάθητος είναι μόνο αυτός που δεν προσπαθεί. Το πρόβλημα πρέπει να φτάσει στη καρδιά της Ελλάδας να φτάσει στη Βουλή!

Συγκεκριμένα: Βουλευτής, Περιφέρεια, Δήμοι Ανατολικής και Δυτικής Σάμου, Πανεπιστημιακοί και Πρυτανεία, τοπικοί φορείς και εμπορικοί σύλλογοι, να καθίσουν σε ένα τραπέζι και να οργανώσουν δράσεις. Τα ψηφίσματα είναι αναγκαία αλλά όχι ικανά για να μας ακούσουν.

Πρέπει να τους πούμε ότι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου δε λειτουργεί για ψηφοθηρικούς λόγους αλλά για Εθνικούς. Κάποτε, ένας Τούρκος πολιτικός, αν δε κάνω λάθος ο Οζάλ, είχε πει ότι δεν είναι ανάγκη να κάνουμε πόλεμο για να κατακτήσουμε την Ελλάδα, αρκεί να μετακινήσουμε πληθυσμούς. Η μη ύπαρξη του Πανεπιστημίου θα συμβάλει στη σταδιακή «ερημοποίηση» του νησιού μας. Μη πει κάποιος ότι είναι Δεξιά φρασεολογία, διότι όπως ο ανθρωπισμός δεν είναι καπηλεία της Αριστεράς έτσι και η φιλοπατρία δεν είναι κεκτημένο της Δεξιάς.

Πρέπει να πούμε ότι το Πανεπιστήμιο δεν είναι μόνο για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια αλλά γενικά είναι η Σάμος, είναι η Σάμος των γραμμάτων με τη διαρκή και αιώνια συνεισφορά στην ανθρωπότητα, είναι η Σάμος του Πυθαγόρα, του Αρίσταρχου του Σάμιου, του Πολυκράτη και του Ευπαλίνου, η Σάμος που επισκεπτόταν ο Καίσαρας και η Κλεοπάτρα, η Σάμος του Θεμιστοκλή Σοφούλη και του Γιάννη Ρίτσου, του Σιδηρουργού και του Αλέξη Σεβαστάκη.

Στο δια ταύτα, η γνώμη μου-πρόταση είναι ότι πρέπει να γίνει μια ενημέρωση-καμπάνια, όπως αυτή που έκανε η Περιφέρεια, πέρυσι, για τον τουρισμό και είχε θετικό αποτέλεσμα για τα νησιά μας. 

Μια ενημέρωση στην οποία θα μιλάνε.

Οι πανεπιστημιακοί για το επίπεδο σπουδών και τα προγράμματα,
ο εμπορικός σύλλογος για τα προνόμια που παρέχουν στους φοιτητές και τις εκπτώσεις,
ο σύλλογος ενοικιαστών για τα χαμηλά σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα ενοίκια.

Εγώ, που είμαι από το Ρέθυμνο και τελείωσα εδώ το Μαθηματικό, εάν το έκανα στο Ηράκλειο της Κρήτης θα ήθελα τα τριπλάσια έξοδα αλλά μάλλον εκεί δεν ματώνουν οικονομικά οι οικογένειες, ματώνουν μόνο στη Σάμο.
Όπως μου είπε και ένας καλός φίλος ο Δ.Τ., ας γίνει και μια ενημέρωση για το Πανεπιστήμιό μας στα Σχολεία Σάμου, Ικαρίας και Φούρνων για να προσελκύσουμε φοιτητές.
Να μιλήσουμε για τη μηδενική εγκληματικότητα,
να πούμε για την άμεση πρόσβαση που μπορεί να έχει ένας σπουδαστής στον καθηγητή του και δε χρειάζεται να κλείσει ραντεβού 20-30 μέρες πριν για να του λυθούν οι απορίες.

Ας ξεπεράσουμε τα σύνδρομα Ανατολικών και Δυτικών, η αγάπη για το τόπο πρέπει να είναι συνολική και όχι τοπική (ΟΣΟ ΝΙΩΘΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΦΩΝΑΖΟΥΜΕ ΟΤΙ Η ΣΑΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΕΝΙΑΙΑ ΤΟΣΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ). Κάποιος που έρχεται στο νησί μας δεν θα μείνει σε ένα μέρος, θα θελήσει να τη δει όλη, καθώς παντού υπάρχουν σημεία αναφοράς:

Το Πυθαγόρειο με το 8ο θαύμα του Κόσμου, το Ευπαλίνειο όρυγμα, το ζηλευτό Μουσείο και το Κάστρο του Λυκούργου, το Ηραίον με το ναό της Ήρας.
Το Βαθύ με το Μουσείο που φιλοξενεί τον μεγαλύτερο Κούρο της Ελλάδας, το Ιστορικό Αρχείο, τη Βιβλιοθήκη του και φυσικά το γραφικό Κοκκάρι.
Το Καρλόβασι με το Πανεπιστήμιο, ο Μαραθόκαμπος με τη Σπηλιά του Πυθαγόρα και τα Κοντακαίϊκα με το Κάστρο.

Αλήθεια έχει σκεφτεί κάποιος πως θα ήταν:
Το Βαθύ χωρίς Νοσοκομείο και Δημόσιες υπηρεσίες;
Το Πυθαγόρειο χωρίς αεροδρόμιο και τουρισμό;
Το Καρλόβασι χωρίς Πανεπιστήμιο;

Συγκινούμαι όταν ακούω ότι απόφοιτοι του Πανεπιστημίου μας, που δεν μένουν καν εδώ, θέλουν να οργανώσουν δράσεις υπέρ αυτού και εμείς δεν κάνουμε κάτι. Αλήθεια μας τιμά; Επίσης ας πάψουμε να βαφτίζουμε το ενδιαφέρον με μικροκομματική ιδιοτέλεια, γραφικότητα, λαϊκισμό ή οτιδήποτε άλλο.

Ο τόπος έχει ανάγκη τους πάντες, παλιούς και νυν βουλευτές, όποιους έχουν υπηρετήσει την αυτοδιοίκηση από οποιοδήποτε βαθμό. Χρειάζεται κάθε έναν από εμάς ξεχωριστά.

Στο Καρλόβασι υπάρχουν ακόμα καρποί του Βαγγέλη του Σιδηρουργού με τεχνογνωσία που μπορούν να βοηθήσουν όπως π.χ. ο τέως δήμαρχος Αλέξανδρος Λυμπέρης.

Κλείνοντας θα ήθελα να ξέρω, το Πανεπιστήμιό μας, η Πρυτανεία, τι κάνει; Γιατί το Δημοκρίτειο ενισχύεται στο νέο νόμο για τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά και το δικό μας όχι; Με τα Ταμπάκικα τι έχει γίνει; Το Μαθηματικό Τμήμα για ποιο λόγο δεν έχει ενταχθεί και στο 4ο επιστημονικό πεδίο ώστε να μπορούν να το δηλώνουν περισσότερα άτομα; Μήπως δεν καταθέτουν προτάσεις και γι’ αυτό μας αφήνουν στη μοίρα μας;

Με εκτίμηση,

Βελονάκης Κ. Γεώργιος

*Απόφοιτος Μαθηματικού Σάμου
Ιδιωτικός Υπάλληλος
Από επιλογή Σαμιώτης


Υ.Γ. 1: Αν κάποτε δεν υπάρχει Πανεπιστήμιο στη Σάμο και μας ρωτήσουν τα παιδιά μας, τι κάνατε τότε, τι θα τους πούμε;
Υ.Γ. 2: Μας τιμά που στην πρώην Εμπορική Σχολή δεν έχουν ακόμα αποκατασταθεί οι ζημιές από το σεισμό;



Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required