18 Μαρ 2024

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Ανατολικής Σάμου για το ζήτημα της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων

Η »Λαϊκή Συσπείρωση», στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 13ης Μαρτίου, έθεσε προ ημερήσιας διάταξης το μεγάλο θέμα που αφορά την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστήμιων. Κατέθεσε ψήφισμα που καταγγέλλει την απόφαση της κυβέρνησης. Και δίνει με περιεκτικό και σφαιρικό τρόπο τις επιπτώσεις που θα προκύψουν στην εκπαίδευση της νεολαίας στην ποιότητα των σπουδών την δυνατότητα των λαϊκών στρωμάτων να σπουδάσουν τα παιδιά τους, στα εργασιακά τους δικαιώματα, την μεθοδευμένη υποβάθμιση του δημόσιου πανεπιστήμιου, προκειμένου να υπάρξει πελατεία στα ιδιωτικά μαγαζιά της γνώσης (Θα το βρείτε παρακάτω).

«Θεωρούμε ότι η συζήτηση ήταν θετική και ότι το δημοτικό συμβούλιο έχει προβληματιστεί σημαντικά για τις επιπτώσεις στην εκπαίδευση. Ιδιαίτερα στην περίπτωση που θα κινδυνεύουν με κλείσιμο οι περισσότερες περιφερειακές σχολές όπως τα τρία τμήματα του δικού μας πανεπιστήμιου.

Στην συζήτηση προτάθηκε και ψήφισμα της δημοτικής αρχής που επισημαίνει κυρίως τον κίνδυνο υπολειτουργίας και κλεισίματος των περιφερειακών πανεπιστήμιων

Ενώ είναι ένα ψήφισμα που μας βρίσκει σύμφωνους όσον αφορά την ιδιαιτερότητα των περιφερειακών πανεπιστημίων και την ανάγκη ολόπλευρης στήριξής τους, η δημοτική αρχή και το προεδρείο του Δ.Σ το έβαλαν σε ψηφοφορία κατ' αντιπαράθεση με το ψήφισμα αντίθεσης στο νόμο για την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων, με συνέπεια όποιος ψήφιζε το ένα να μην μπορεί να ψηφίσει και το άλλο. Κι αυτό παρά τις εκκλήσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης να ψηφιστούν και τα δύο ταυτόχρονα. Ο καθένας και καθεμιά ας βγάλει τα αναγκαία συμπεράσματα!

Στην ψηφοφορία που πρόεκυψε το ψήφισμα της Λαϊκής Συσπείρωσης πήρε 8 ψήφους, της δε δημοτικής αρχής 9 με ένα «παρών».

Επισημαίνουμε ότι ο υπάρχων αντισυνταγματικός και αντιδραστικός νόμος είναι ανάγκη να μην εφαρμοστεί, και σε αυτό συμβάλλουν όχι μόνο οι προσφυγές στο ΣτΕ αλλά κυρίως ο αγώνας της νεολαίας, ο οποίος συνεχίζεται, των εκπαιδευτικών, μαθητών και του λαϊκού κινήματος».


ΨΗΦΙΣΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΗΜΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΑΜΟΥ

Η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και θρησκευμάτων ψήφισαν νόμο νομοσχεδίου με τίτλο «ελεύθερο πανεπιστήμιο» και με βασικό σκοπό τη δυνατότητα ίδρυσης «μη κρατικών», δηλαδή ιδιωτικών Πανεπιστημίων.

Ο νόμος παραβιάζει το άρθρο 16 του Ελληνικού Συντάγματος καθώς υπάρχει ρητή αναφορά σε αυτό ότι «η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου υπό την εποπτεία του κράτους».

Με το νόμο αυτό, διαμορφώνεται μια μεγάλη αγορά πτυχίων, με 3ετή, 4ετή, 5ετή προγράμματα σπουδών, τα οποία θα είναι ισότιμα και πανεπιστημιακά αναγνωρισμένα, ενώ καταργείται ο ενιαίος μέχρι τώρα τρόπος πρόσβασης στα πανεπιστήμια και έτσι η εισαγωγή σε αυτά θα κρίνεται ακόμα περισσότερο ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα κάθε οικογένειας. Δηλαδή με ανισότιμο και τελικά άδικο τρόπο.

Για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, με δεδομένα τα σοβαρά προβλήματα υποχρηματοδότησης και το διαχρονικό χτύπημα των πτυχίων, η εξέλιξη αυτή θα σηματοδοτήσει εκ νέου υποβάθμιση και συρρίκνωση η οποία συνδέεται με τη μείωση των εισακτέων και τη μείωση της ήδη ανεπαρκούς χρηματοδότησης για τις ανάγκες της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Άλλωστε καθόλου αθώο δεν είναι ότι στο νομοσχέδιο, μια πρόβλεψη – όπως το ίδιο το ΥΠΑΙΘ ανακοίνωσε – αφορά στη μεταφορά της ευθύνης για το άνοιγμα και το κλείσιμο τμημάτων στα ίδια τα πανεπιστήμια. Ήδη το 2023, λόγω της Ελάχιστης Βάση Εισαγωγής, 153 πανεπιστημιακά τμήματα είχαν λιγότερους εισακτέους απ’ ό, τι μπορούσαν να δεχθούν, η συντριπτική πλειοψηφία τους στην περιφέρεια, ενώ υπάρχει και τμήμα που δέχθηκε μόνο 1 εισακτέο. Αλλά και τα προηγούμενα χρόνια, θυμόμαστε πολύ καλά ότι η κατάσταση και στα πανεπιστημιακά τμήματα που εδρεύουν στο νησί μας, ήταν αντίστοιχη, μια κατάσταση που μπορεί να επαναληφθεί σε χειρότερο ακόμη βαθμό.

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση, την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων την παρουσιάζει ως τρόπο αναβάθμισης των δημοσίων και λύση των προβλημάτων τους, είναι προκλητικό. Γνωρίζει πολύ καλά το Υπουργείο τα προβλήματα των πανεπιστημίων, χωρίς όμως να τα λύνει. Η μειωμένη κατά 70% χρηματοδότηση τα τελευταία 15 χρόνια, εξάλλου, τα λέει όλα. Επίσης, είδαμε τα αποτελέσματα της συνύπαρξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και σε άλλους κλάδους, με κυριότερο αυτόν της υγείας, με τραγικά αποτελέσματα και ελλείψεις που ταλαιπωρούν και το Σαμιώτικο λαό. Δεν ξεχνάμε, ακόμη, ότι η απελευθέρωση των σιδηροδρόμων έφερε το πολύνεκρο έγκλημα στα Τέμπη.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ανατολικής Σάμου, θεωρεί ότι αυτό που έχει πραγματικά ανάγκη η κοινωνία και τα παιδιά μας είναι δημόσιο και αναβαθμισμένο πανεπιστήμιο, που πρέπει να στηρίζεται και να χρηματοδοτείται επαρκώς και αποκλειστικά απ’ το κράτος.

Για τους λόγους αυτούς δηλώνουμε απερίφραστα την αντίθεσή μας στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων και απαιτούμε:

· Αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σύγχρονες σπουδές.

· Όχι στην κατάργηση του άρθρου 16 – όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

· Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Παιδεία.

· Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Παιδεία στο ύψος των σύγχρονων αναγκών.

· Πτυχία με αξία – μοναδική προϋπόθεση για την άσκηση του επαγγέλματος.

· Δουλειά για όλους – δουλειά με δικαιώματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required