22 Απρ 2024

21 Απριλίου - Η Πορεία Ειρήνης στη Σάμο

Με ενθουσιασμό και μαχητικότητα πραγματοποιήθηκε η Πορεία Ειρήνης που διοργάνωσε η Πανσαμιακή Επιτροπή για την Ειρήνη (ΠΕΕ). Η Πορεία είχε σημείο εκκίνησης το ΚΥΤ στου Ζερβού, «σύμβολο βαρβαρότητας και ρατσισμού, που σηματοδοτεί την αγριότητα με την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει χιλιάδες ανθρώπους που φεύγουν αναγκαστικά από τις χώρες τους εξαιτίας των πολέμων, της φτώχειας και της εξαθλίωσης.

Πολιτική που εκφράζεται και με το τελευταίο ακόμη πιο αντιδραστικό σύμφωνο μετανάστευσης, που φέρνει φαρδιά – πλατιά την υπογραφή των ευρωβουλευτών ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΕΛΛ.ΛΥΣΗΣ, όπως φαρδιά- πλατιά είναι η υπογραφή τους και στην εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους» όπως είπε ο Κώστας Τζίχας μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) και της Γραμματείας της ΠΕΕ, δίνοντας το έναυσμα της Πορείας.



Στα 7 χιλιόμετρα της διαδρομής στη κεφαλή της Πορείας ήταν το πορτρέτο του μάρτυρα της ΕΕΔΥΕ Γρηγόρη Λαμπράκη που φιλοτέχνησε ο Τούρκος ζωγράφος και αγωνιστής της Ειρήνης Ιρφάν Ερτέλκαι το χάρισε στην ΠΕΕ. Ακολουθούσαν τα μπλοκ των διαδηλωτών με τα πανό και τις σημαίες τους. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε το πανό που κρατούσαν νέοι και νέες και έγραφε: «Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΛΕΕΙ ΟΧΙ ΣΤΟΥ ΝΑΤΟ ΤΑ ΣΦΑΓΕΙΑ. Μητσοτάκη, Κασσελάκη, Ανδρουλάκη, Βελόπουλε & ΣΙΑ να πάτε εσείς στους πολέμους που ψηφίζετε» Σε όλη τη διάρκεια της Πορείας κυριάρχησαν τα συνθήματα αλληλεγγύης στη Παλαιστίνη (συμμετείχαν Παλαιστίνιοι πρόσφυγες), για την απεμπλοκή της χώρας μας από τους πολέμους του ΝΑΤΟ, για το κλείσιμο των ΑμερκανοΝΑΤΟ ϊκών βάσεων, την επιστροφή των στρατιωτικών αποστολών από τα θέατρα των πολεμικών επιχειρήσεων και άλλα.


Ιδιαίτερο στοιχείο της Πορείας ήταν η συμμετοχή αντιπροσωπείας 18 Τούρκων αγωνιστών της Επιτροπής Ειρήνης Σμύρνης με την οποία η ΠΕΕ διατηρεί συναγωνιστικές και φιλικές σχέσεις πάνω από 20 χρόνια και έρχονται κάθε χρόνο στις εκδηλώσεις της.

Έρη Ρίτσου

Στην Πλατεία Πυθαγόρα τους Ειρηνοδρόμους περίμεναν εκατοντάδες εικαστικά έργα μαθητών Δημοτικών και Γυμνασίων από όλη τη Σάμο που συμμετείχαν στη πρωτοβουλία της ΠΕΕ με τίτλο «Ζωγραφίζοντας για τα παιδιά της Παλαιστίνης».

Τους διαδηλωτές υποδέχτηκε το μουσικό συγκρότημα της Επιτροπής Ειρήνης με ένα αφιέρωμα στο αντιπολεμικό τραγούδι από τους Σταύρο Κουτράκη κιθάρα και τραγούδι, Νανά Νικολάου ηλεκτρικό πιάνο και τραγούδι και Δημήτρη Σοφιανό βιολί και τραγούδι οι οποίοι ενθουσίασαν τους συγκεντρωμένους που συμμετείχαν στο τραγούδι και χόρεψαν με τη μουσική τους.

Κώστας Τζίχας

Στη συγκέντρωση μίλησε η Έρη Ρίτσου μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ και της Γραμματείας της ΠΕΕ: «Τιμώντας τη μνήμη του Λαμπράκη, του Νικηφορίδη και όλων των αγωνιστών της Ειρήνης- είπε στην αρχή της ομιλίας της - που πάλεψαν ενάντια στα δολοφονικά σχέδια του μεγάλου κεφαλαίου, που προκειμένου να αυξάνεται δεν λογαριάζει τις ανθρώπινες ζωές, και έδωσαν τη ζωή τους για να επικρατήσει στον κόσμο ειρήνη, εκφράζουμε σήμερα την αλληλεγγύη μας στον Παλαιστινιακό λαό που τον σκοτώνει με βόμβες και με πείνα το κατοχικό κράτος-δολοφόνος του Ισραήλ, καταδικάζουμε τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία ανάμεσα σε ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και τη Ρωσία, ζητάμε να επιστρέψει αμέσως η φρεγάτα ΥΔΡΑ από τον πόλεμο στην Ερυθρά Θάλασσα και απαιτούμε την απεμπλοκή της χώρας μας από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, σταθερά απαιτώντας επίσης κανένας Έλληνας στρατευμένος να μη στέλνεται έξω από τα σύνορα της χώρας μας»

Αναφερόμενη στα 75 χρόνια του ΝΑΤΟ ενός οργανισμού που ευθύνεται μεταξύ άλλων για την εισβολή και κατοχή στη Κύπρο τόνισε ότι «είναι πολύ σημαντικό να πέσουν στο κενό οι προσπάθειες της κυβέρνησης και των αστικών κομμάτων να εξωραϊσουν το ΝΑΤΟ παρουσιάζοντάς το σαν «συμμαχία που εξασφαλίζει τη σταθερότητα και την ασφάλειά μας», σαν «Ιερή αμυντική συμμαχία».


Σχετικά με την εμπλοκή της Ελλάδας στις επιδιώξεις του ΝΑΤΟ σημείωσε πως «Η κυβέρνηση της ΝΔ ακολουθώντας το παράδειγμα των χωρών της ΕΕ κλιμακώνει την αντιλαϊκή επίθεση. Η πολιτική της καταπατά τις ανάγκες του λαού και αυξάνει τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Ετσι δισεκατομμύρια ευρώ δαπανώνται για εξοπλισμούς που καμιά σχέση δεν έχουν με την ασφάλεια και την άμυνα της χώρας, εξυπηρετώντας ουσιαστικά τις ανάγκες του ΝΑΤΟ», ενώ κατεδαφίζει κάθε ίχνος κοινωνικής πολιτικής στην υγεία, τη παιδεία, τον πολιτισμό κλπ.


«Απέναντι σ’ αυτές τις επικίνδυνες καταστάσεις… Ο λαός έχει τη δύναμη να συγκρουστεί και το έχει κάνει στο παρελθόν και έχει διαμορφώσει με την πάλη του όρους που περιόρισαν την κυριαρχία των ισχυρών… Όσο δύσκολος κι αν φαίνεται ο δρόμος, έχουμε το δίκιο με το μέρος μας κι είμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας» υπογράμμισε μεταξύ άλλων κλείνοντας την ομιλία της.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required