21 Απρ 2024

«Παραμύθι χωρίς όνομα» - Η Θεατρική Ομάδα του «Πυθαγόρειου» Γενικού Λυκείου Σάμου ανεβάζει Ιάκωβο Καμπανέλλη

Η Θεατρική Ομάδα του «Πυθαγόρειου» Γενικού Λυκείου Σάμου ανεβάζει την θεατρική παράσταση «Παραμύθι χωρίς όνομα» του Ιάκωβου Καμπανέλλη, στο Αμφιθέατρο του Σχολείου, που θα παρουσιαστεί την Παρασκευή, 26 Απριλίου, στις 21:00.

Το «Παραμύθι χωρίς όνομα» γράφτηκε από την Πηνελόπη Δέλτα και απευθυνόταν σε παιδιά. Δημοσιεύτηκε το 1910, σε μια περίοδο που η Ελλάδα βρισκόταν σε φάση αναδιοργάνωσης μετά τον ταπεινωτικό Πόλεμο του 1897.


Όταν πολλά χρόνια αργότερα ο Ιάκωβος Καμπανέλλης συνάντησε την υπέροχη γραφή της Π. Δέλτα, συνειδητοποίησε πόσο αυτό το υπαινικτικό «παραμύθι» μπορούσε να απευθυνθεί σε όλες τις ηλικίες. Ζήτησε την άδεια από τις κόρες της συγγραφέως για να διασκευάσει το αφήγημα κι έτσι δημιούργησε αυτό το εξαιρετικά διαχρονικό θεατρικό έργο για μικρούς και μεγάλους. Το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε από το θίασο του Βασίλη Διαμαντόπουλου και της Μαρίας Αλκαίου το φθινόπωρο του 1959 στο «Νέο Θέατρο», με μουσική επένδυση του Μάνου Χατζιδάκι. Έκτοτε παραμένει ένα από τα πιο αγαπημένα θεατρικά έργα. 

Ο συγγραφέας 


Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης (1922-2011) ήταν θεατρικός συγγραφέας, σεναριογράφος, στιχουργός, αρθρογράφος και δοκιμιογράφος.

Με τα πρώτα θεατρικά του έργα θεμελίωσε το σύγχρονο ελληνικό θέατρο εισάγοντας τον κοινωνικό ρεαλισμό, τον ποιητικό συμβολισμό, τη σάτιρα και την αφαίρεση. Επίσης σημαντικό είναι το έργο του ως σεναριογράφου και στιχουργού.

Για την προσφορά του ως συγγραφέα αλλά και ως πολίτη, τιμήθηκε με πολλές διακρίσεις στα ελληνικά πανεπιστήμια, ανακηρύχθηκε τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και τιμήθηκε με το παράσημο του τάγματος του Φοίνικα.
Ο Καμπανέλλης παραμένει σήμερα ένας από τους δημοφιλέστερους θεατρικούς συγγραφείς. 

Έργα του έχουν μεταφραστεί και παρουσιαστεί σε όλον τον κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required