17 Ιουν 2025

Άρης Χαραλαμπάκης, αέναη έλξη, ποίηση, εκδ. Αγγελάκη, Αθήνα 2025

Ο Άρης Χαραλαμπάκης, γιατρός καρδιολόγος, έχει εκδώσει 18 βιβλία, τα περισσότερα ποιητικές συλλογές, από το 2000 μέχρι σήμερα. Το αέναη έλξη είναι η τελευταία του ποιητική συλλογή, σε παραδοσιακό στίχο όπως και οι προηγούμενες. Όλα του τα βιβλία διακοσμήθηκαν με σκίτσα ή πίνακες (ζωγραφιές) του Γιώργου Σταθόπουλου. 

Η αέναη έλξη περιλαμβάνει ερωτικά ποιήματα. Σε δυο μεγάλες ενότητες: «Αγάπης δοξαστικό» και «Ωδή στον έρωτα». 13 η πρώτη, 46 η δεύτερη. Ο τίτλος εκφραστικός και δηλωτικός του κεντρικού θέματος προέρχεται και από ομότιτλο ποίημα (σ. 46).

Ο Χαραλαμπάκης υμνεί την παντοτινή δύναμη του έρωτα, ως στοιχείου της ζωής. Ο πραγματικός έρωτας είναι εκείνος που διατηρείται για πάντα, που ανανεώνει μέσω της «αέναης έλξης» τον άνθρωπο, εκείνος που στα νάματά του διατηρεί τη νεότητα. Στην κρήνη σου τη δροσερή/ τον έρωτά μου λούζω / και γίνομαι παιδί μικρό/ κάθε στιγμή κοντά σου.

Ο ποιητής μας εκφράζεται με παραδοσιακούς στίχους και μέτρα, αλλά σε κάποια ποιήματά του στην εν λόγω συλλογή, στο πρώτο της μέρος εγκαταλείπει για λίγο το παραδοσιακό μέτρο, ευκαιριακά, ακολουθώντας πιο ελεύθερο τρόπο σύνθεσης των ποιημάτων του.

Ο έρωτας από μια σπίθα εξελίσσεται σε φλόγες ηφαιστείων. Έρωτας σημαίνει πάθος και αρμονία στην οποία συμμετέχει το σύμπαν με την απεραντοσύνη του. Ο έρωτας συμβαδίζει με την έλξη, τον πόθο, αλλά καθώς περνούν τα χρόνια η φθορά των σωμάτων έρχεται ως φυσικό επακόλουθο. Ο ποιητής όμως δεν λογαριάζει το πέρασμα του χρόνου. Τα αισθήματἀ του, αναλλοίωτα, προβάλλονται και στο ερωτικό αντικείμενο. 

Άρης Χαραλαμπάκης

Στο ποίημα «Όταν τα χελιδόνια δεν έρχονται» ο ερωτευμένος γεμίζει τις άδειες φωλιές. «Τότε είναι που η ατἐρμονη έλξη / γιγαντώνει τις αντοχές/ φωσφορίζοντας ζυμώσεις ακριβής έξαρσης. // Τότε είναι που η αγάπη / πυρπολώντας τις αιχμές της μνήμης/ συναλλάσσεται με την αθανασία.

Η κατάληξη του έρωτα είναι η αγάπη. Η έλξη από σωματική γίνεται πνευματική με το ίδιο πάθος και τον ίδιο στόχο. Έτσι η ωδή στον έρωτα γίνεται ύμνος της Αγάπης.

Η έλξη άλλοτε χαρακτηρίζεται ασίγαστη, άλλοτε δυνατή και έντονη, το ερωτικό συναίσθημα είναι «χρυσός αμφορέας αγάπης», που προκαλεί «κρυστάλλινα αισθήματα». Γενικά στην πρώτη ενότητα ο ύμνος στον έρωτα πραγματικό ή φανταστικό ή σε υπερβατικά επίπεδα, είναι εμφανής σε κάθε ποίημα. Και τούτο διότι η ποίηση του Χαραλαμπάκη σε έναν στόχο κατατείνει: να δείξει την ενεργή παρουσία στην αιωνιότητα του έρωτα. Ο έρωτας, η αγάπη, η έλξη σωματική, πνευματική, συναισθηματική, ο πόθος μεταξύ των δύο φύλων δεν χάνονται με το πέρασμα του χρόνου, ούτε μειώνονται σε ποιότητα και σημασία, αλλά μάλλον αποκτούν νέο περιεχόμενο και ανώτερη αξία. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε ένα του ποίημα σε ελεύθερους στίχους γίνεται ιδιαίτερα αποκαλυπτικός (σ. 29) «Ο έρωτας σε υπερβατική ασίγαστη τελετουργία μετουσιώνει τους αδιέξοδους λογισμούς σε κραδασμούς αποδοχής της μοίρας.»

Το δεύτερο μέρος της συλλογής με τίτλο «Ωδή στον έρωτα» αποτελείται από 46 ποιήματα τα οποία είναι ανθολογημένα από τις έως τώρα προηγούμενες ποιητικές του συλλογές. Όλα επαληθεύουν τον τίτλο καθώς είναι ερωτικά - συναισθηματικά στιχουργήματα που αποτυπώνουν την ευαισθησία του δημιουργού τους. Αυτή την ιδιαίτερη ευαισθησία του στα ανθρώπινα αισθήματα, για τη ζωή, το παρόν και το επέκεινα, μελετά και εκφράζει με τον ξεχωριστό του τρόπο ο εκ Πύργου ποιητής, και διαπρεπής ιατρός καρδιολόγος Άρης Χαραλαμπάκης, τιμώντας τα σαμιακά Γράμματα και τον γενέθλιο τόπο του.

16-5-2025

Χρίστος Λάνδρος

Από την έντυπη έκδοση του «Σαμιακού Βήματος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required