13 Αυγ 2019

Στην Αυστραλία θα σπουδάσουν το ελληνικό κρασί!

Το ελληνικό κρασί έχει κεντρίσει τόσο πολύ το ενδιαφέρον καταναλωτών και επαγγελματιών στην Αυστραλία, που το Sydney Wine Academy (Ακαδημία Οίνου του Σίδνεϊ) θα πραγματοποιήσει εκπαιδευτικό σεμινάριομε τίτλο “The World of Greek Wine Program” («Ο κόσμος του ελληνικού κρασιού») με θεματικές τις 153 οινοπαραγωγικές περιοχές και τις 300 γηγενείς ποικιλίες του ελληνικού αμπελώνα.


Όπως αναφέρει η διεθνούς εμβέλειας εφημερίδα της ελληνικής ομογένειας «Ελληνικός Κήρυκας» (The Greek Herald), https://www.thegreekherald.com.au/post/greek-wines-are-taking-the-world-by-storm-one-sip-at-a-time, «Από την Μαλαγουζιά στη Μαντινεία, στην Κρήτη, τη Λήμνο και τη Σάμο,αυτό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα υπόσχεται να είναι μία ολοκληρωμένη εκπαιδευτική ευκαιρία για οποιονδήποτε ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα για τα Ελληνικά κρασιά». Το πρόγραμμα αυτό ξεκινά στις 21 Σεπτεμβρίου 2019 και ο διευθυντής του προγράμματος Clive Hartley αναφέρει ότι οι θεματικές θα ξεκινούν από ιστορικά στοιχεία για το κρασί του τόπου μας, την επίδραση των καιρικών συνθηκών στις διάφορες περιοχές και, φυσικά, τις γηγενείς ποικιλίες σταφυλιών.

Η Σάμος, που -όπως ήταν αναμενόμενο εξαιτίας της μακραίωνης οινικής της παράδοσης- περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα, έχει να συνεισφέρει πολλά στο εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα. Τα κρασιά του ΕΟΣ ΣΑΜΟΥ, από την ίδρυση του το 1934 μέχρι και σήμερα, αποτελούν πρεσβευτή της ελληνικής οινοποιίας. Οι σπουδαστές του προγράμματος θα μάθουν για το «Λευκό Μοσχάτο Σάμου», τις πατρογονικές πεζούλες ξερολιθιάς, τα υψόμετρα των αμπελώνων, την προσεγμένη καλλιέργεια και οινοποίηση που έχουν αναδείξει τα γλυκά Σαμιώτικα κρασιά σε παγκοσμίου φήμης «χρυσαφένιους θησαυρούς».

Όσοι από τους σπουδαστές ολοκληρώσουν επιτυχώς το πρόγραμμα σπουδών, θα λάβουν πιστοποιητικό Level 1 –World of Greek Wine Program. Αξίζει να τονιστεί πως η Ακαδημία Οίνου Σίδνεϊ, https://www.tafensw.edu.au/sydney-wine-academy, συνεργάζεται με το WSET (Wine & Spirit Education Trust) που δίνει διεθνώς αναγνωρισμένες πιστοποιήσειςπάνω στην οινική εκπαίδευση.

Η αυξημένη αναγνωρισιμότητα του ελληνικού κρασιού στην Αυστραλία οφείλεται στις έντονες και συντονισμένες προσπάθειες που καταβάλλονται τα τελευταία χρόνια από τους ελληνικούς συλλογικούς φορείς του κρασιού και κυρίως την ΕΔΟΑΟ (Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου).

Αξίζει να αναφερθεί εδώ ότι στις 20 και 21 Ιουλίου, στην άλλη άκρη της υφηλίου, στο Λονδίνο, διεξήχθη το National Geographic Traveller Food Festival, όπου πραγματοποιήθησαν γευστικές δοκιμές και εξειδικευμένες παρουσιάσεις για το Ελληνικό κρασί. Η Αγγλική αγορά ήταν από τις πρώτες «δύσπιστες» αγορές όσον αφορά στα κρασιά του τόπου μας, παρά ταύτα τα γλυκά κρασιά του ΕΟΣ ΣΑΜΟΥ έχουν εδραιωθεί σε ένα συγκεκριμένο κομμάτι της αγοράς, εδώ και αρκετές δεκαετίες.

Η Ελλάδα, με αργούς αλλά σταθερούς ρυθμούς, αρχίζει να αναδεινύεται ως οινοπαραγωγική χώρα με γηγενείς ποικιλίες και ιδιαίτερα κρασιά. Ο ΕΟΣ ΣΑΜΟΥ, με το όνομα και την ιστορική συνέχεια μιας οινικής περιοχής με ταυτότητα και το δυναμισμό που του προσδίδουν οι συνεταιριστές-μέλη του, συμμετέχει ενεργά στην όλη προσπάθεια. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required