16 Δεκ 2019

Μάθημα φιλοζωίας στους μαθητές του δημοτικού σχολείου Χώρας

Στο δημοτικό σχολείο της Χώρας συνεχίστηκε την Τρίτη το πρότυπο πιλοτικό πρόγραμμα μαθημάτων περί φιλοζωίας του Φιλοζωικού Σωματείου Σάμου με τον αρχιφύλακα κ. Δημήτρη Καζόγλου.

Το πρόγραμμα θεωρείται από τους πιο βασικούς στόχους του σωματείου, επειδή τα παιδιά και οι νέοι θεωρούνται οι καλύτεροι πρεσβευτές της φιλοζωίας.

Η παρουσίαση έγινε στην πέμπτη και στην έκτη τάξη και το μάθημα  παρακολούθησαν 23 παιδιά. Κεντρικό ρόλο έπαιξε και πάλι ο κ. Καζόγλου, που αυτήν τη φορά ήρθε με τα δύο σκυλιά του. Τις εξηγήσεις του κ. Καζόγλου συμπλήρωσαν η νηπιαγωγός κα Κέλλυ Μητσού, ο εκπαιδευτής σκύλων Νίκος Βαλσάμης και μέλη του σωματείου.

Ο κ. Καζόγλου ξεκίνησε το μάθημα με πληροφορίες για τη σωστή συμπεριφορά απέναντι στα σκυλιά, για τις ανάγκες, τον χαρακτήρα, τις ιδιαιτερότητες και τις ικανότητές τους. Με έναν ιδιαίτερα κατανοητό τρόπο μετέδωσε αρκετές πληροφορίες στους μαθητές, οι οποίοι τον παρακολούθησαν με μεγάλη προσοχή.

Η πιο σημαντική στιγμή του μαθήματος ήταν η εμφάνιση των δύο εκπαιδευμένων σκύλων του. Πρώτος ήρθε ο ‘καινούριος’, ο Speedy με τον κ. Καζόγλου να δείχνει πως εντοπίζει εκρηκτικά. Δεύτερος εμφανίστηκε ο Τζάκσον, που λόγο ηλικίας είναι πλέον ‘συνταξιούχος’. Όπως τους είχε τονίσει από πριν ο κ. Καζόγλου, τα παιδιά περίμεναν με ηρεμία και υπομονή να έρθει ο Τζάκσον από μόνος του κοντά στον καθένα για να τον χαϊδέψουν. Ο αρχιφύλακας τους έδειξε αρκετές περιπτώσεις θεμιτής συμπεριφοράς απέναντι στα σκυλιά, πως ανταποκρίνεται ένας σκύλος, τι σημαίνουν διάφορες στάσεις του σώματος του και ότι χρειάζεται προσοχή το πως προσεγγίσουμε έναν σκύλο. Τόνισε, επίσης, πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να τα φοβόμαστε, απλά σε συγκεκριμένες περιπτώσεις δεν τα πλησιάζουμε.

Τα δύο σκυλιά κέρδισαν τις καρδιές των μαθητών, ακόμα και αυτών που φοβούνται συνήθως τα φοβούνται.

Πολύ ενδιαφέρουσες για τα παιδιά ήταν οι εξηγήσεις της νηπιαγωγού κας Κέλλυς Μητσού για το χαριτωμένο σκυλάκι της, την Κούκι, και το ρόλο που παίζει στη ζωή της, αφού έχει την ικανότητα να ανιχνεύει την υπογλυκαιμία στους διαβητικούς.

Οι μαθητές με μεγάλη προσοχή παρακολούθησαν και τις εξηγήσεις του εκπαιδευτή σκύλων, κ. Βαλσάμη, για τη συμπεριφορά των σκύλων και πως μπορούν να εκπαιδευτούν προβληματικά ή φοβικά σκυλιά.

Από μέλη του σωματείου έγινε αναφορά στα αδέσποτα ζώα, στους λόγους εγκατάλειψης, την ανάγκη και υποχρέωση φροντίδας και σίτισής τους. Σε ένα μικρό βίντεο οι μαθητές είδαν τα σκυλάκια του καταφυγίου και τις δραστηριότητες του σωματείου. Επίσης, εξηγησαν στους μαθητές, εφόσον θέλουν να πάρουν σκύλο (μόνο βέβαια με την έγκριση των γονέων), να μην αγοράσουν, αλλά να υιοθετήσουν ένα αδέσποτο και ενημερώθηκαν για τη διαδικασία.  

Το σωματείο ευχαριστεί θερμά όσους βοηθήσανε να πραγματοποιηθεί αυτό το πρότυπο μάθημα: τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ιδιαίτερα την κα Πέλλα Παππά, τον διευθυντή  και τους εκπαιδευτικούς του Δημοτικού Σχολείου Χώρας, τη Διεύθυνση της Αστυνομίας, την κα Μητσού, τον κ. Βαλσάμη και προ πάντων τον κ. Καζόγλου με τους σκύλους του, τον Speedy και τον Τζάκσον.

Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί και σε άλλα σχολεία της Σάμου.   












Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required