27 Ιαν 2020

Νότης Μηταράκης: "Στόχος μας είναι να μετριάσουμε τις επιπτώσεις της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες"

Στη Σάμο βρίσκεται ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, ο οποίος συμμετείχε σε σύσκεψη στην αίθουσα εκδηλώσεων του δήμου Ανατολικής Σάμου με τη συμμετοχή των δημάρχων ανατολικής και δυτικής Σάμου, προέδρων των κοινοτήτων, φορέων και συλλόγων.

Κατά την ομιλία του ο κ. Μηταράκης ανέφερε πως προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι ο περιορισμός των ροών μέσω της διαδικασίας ασύλου και επιστροφών στην Τουρκία, προκειμένου να περάσει το μήνυμα πως η χώρα μας εφαρμόζει μεταναστευτική πολιτική και δεν είναι ανοιχτή σε αυτούς που δεν δικαιούνται προστασία.

Ανάμεσα στις προτεραιότητες είναι και η μείωση των επιπτώσεων στις τοπικές κοινωνίες. «Δεν μπορούμε να εξαλείψουμε το πρόβλημα και οι τοπικές κοινωνίες δέχονται την πίεση των αυξημένων ροών, που βιώσαμε το 2019. Αυτό που θέλουμε να πετύχουμε είναι τα νέα κέντρα να είναι ασφαλή για τους κατοίκους και για όσους διαμένουν σε αυτά και επιπλέον να μας επιτρέπουν να εφαρμόσουμε τη νέα νομοθεσία που επιτρέπει την κράτηση όσων εισέρχονται παράνομα και όσων έχουν εκδηλώσει παραβατικές συμπεριφορές. Ο δεύτερος στόχος μας είναι η επάρκεια για να μπορέσουν να λειτουργήσουν αποτρεπτικά και να στέλνουν το μήνυμα πως είναι άσκοπο να έρθουν στα νησιά, γιατί θα βρεθούν σε ένα κλειστό κέντρο και μετά θα πάνε στην Τουρκία», επισήμανε ο κ. Μηταράκης.



Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου αναφέρθηκε, επίσης, στις συζητήσεις που έχει με τους φορείς των νησιών. "Συμφωνήσαμε στην ανάγκη φύλαξης των συνόρων, να μην υπάρχει μόνιμη παραμονή, να μην επηρεάζονται τα νοσοκομεία. Διαφωνήσαμε στο ότι οι κοινωνίες ζητάνε μικρότερες δομές, κάτι που είναι λογικό γιατί ένα μεγαλύτερο νούμερο τρομάζει. Η μικρή δομή πρέπει να καλύπτει την ανάγκη των πραγματικών ροών. Διαφωνήσαμε στο πόσο διάστημα θα μένουν. Οι  κοινωνίες λένε να γίνεται καταγραφή και να φεύγουν. Αυτός που έρχεται και μετά πάει Αθήνα, επιβραβεύεται».

Ο κ. Μηταράκης στις 13.30 θα παραβρεθεί στο έκτακτο δημοτικό συμβούλιο Ανατολικής Σάμου, ενώ αύριο θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για το Μεταναστευτικό.


Νότης Μηταράκης: Στόχος μας είναι να μετριάσουμε τις επιπτώσεις της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες

Ο κ. Μηταράκης πριν τη σύσκεψη δήλωσε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης:
«Όπως είχα υποσχεθεί στην προηγούμενη επίσκεψή μου, βρέθηκα εντός 10 ημερών στη Σάμο, για να συμμετάσχω στο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο που θα γίνει σε λίγη ώρα, για να συζητήσουμε την μεταναστευτική κρίση.

Είχα τη δυνατότητα το πρωί να συναντηθώ με τον Αντιπεριφερειάρχη και τους δύο Δημάρχους και να ανταλλάξουμε απόψεις για τις βέλτιστες λύσεις που υπάρχουν. Όπως έχω τονίσει, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έχει δύο κύριες προτεραιότητες: να συμβάλει με την επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου και τις επιστροφές όσων δε δικαιούνται διεθνούς προστασίας στη μείωση των μεταναστευτικών ροών, κάτι που αποτελεί σημαντικό μας στόχο για το 2020.

Επίσης, στόχος μας είναι να μετριάσουμε τις επιπτώσεις της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες. Συζητήσαμε για την ανάγκη το κέντρο, το οποίο δημιουργείται στη Σάμο, να λειτουργήσει με ασφάλεια και για τους διαμένοντες σε αυτό, αλλά και για τους κατοίκους του νησιού. Να μας επιτρέψει να εφαρμόσουμε τη νέα διαδικασία ασύλου, που ήδη –από χθες- εφαρμόζεται στην Κω, με την κράτηση όσων εισέρχονται στη χώρα μας για 25 ημέρες, μέχρι να αρχίσει η διαδικασία ασύλου σε πρώτο βαθμό. Να είναι επαρκές, ώστε να μας βοηθήσει στον περιορισμό των ροών και, επίσης, να μας επιτρέψει να κάνουμε τις επιστροφές προς την Τουρκία.

Αυτά θα παρουσιάσω, σήμερα, στο Δημοτικό Συμβούλιο. Παραμένει η θέση της Κυβέρνησης για μηδενική μόνιμη παραμονή μεταναστών στην ακριτική Ελλάδα. Αυτά τα κέντρα θα έχουν στόχο να εξετάζουν τα θέματα ασύλου και από εκεί και πέρα, όσοι δικαιούνται διεθνούς προστασίας να μεταφέρονται στην ενδοχώρα και όσοι δε δικαιούνται να επιστρέφονται προς τη Τουρκία.»






Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required