27 Απρ 2020

Τι απάντησε ο Νότης Μηταράκης στον δήμαρχο Ανατολικής Σάμου για τα επεισόδια στο ΚΥΤ

Την έντονη ανησυχία των νησιωτών εξέφρασε ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, Γιώργος Στάντζος, μέσα από την εκπομπή «Εκτός Γραμμής» στον Alpha, με τον Τάκη Χατζή και τη Λίδα Μπόλα, με αφορμή τα επεισόδια που σημειώθηκαν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοτοποίησης. Την απάντησή του έδωσε μέσω της εκπομπής ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

«Έχουν απόλυτο δίκιο στα νησιά, δεν μπορούν να σηκώνουν όλο το βάρος της μεταναστευτικής κρίσης. Το πρώτο μεγάλο στοίχημα ήταν να σταματήσουμε τις ροές. Τους τελευταίους δύο μήνες βλέπετε την πολύ σημαντική διαφορά που υπάρχει στις ροές προς τα νησιά. Χρειάζεται να συνεχίσουμε το πρόγραμμα αποσυμφόρησης που γίνεται κάθε μήνα. Και σε αυτό χρειάζεται όλη η Ελλάδα να δείξει την αλληλεγγύη της στον κανόνα τους 1% που έχουμε ανακοινώσει από το 2019. Κάθε περιφέρεια, κάθε δήμος θα πρέπει να συμβάλλει γιατί δεν μπορούν τα νησιά να σηκώνουν όλο το βάρος», δήλωσε ο υπουργός.
Δεύτερο μεγάλο «κλειδί» για το μεταναστευτικό, είναι, σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη, η επιτάχυνση του ασύλου. «Σχεδιάζονται αυτόν τον μήνα περίπου 15.000 αποφάσεις», τόνισε.
Αναφερόμενος στις δηλώσεις του δημάρχου Σάμου, Γ. Στάντζου, νωρίτερα στην εκπομπή, ο οποίος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι δεν έχουν γίνει εξετάσεις για κορωνοϊό στους μετανάστες και  πρόσφυγες που φιλοξενούνται στο νησί, ο υπουργός είπε: «Καθημερινά παίρνουν δείγματα από περιστατικά που παρουσιάζουν συμπτώματα. Η επιτάχυνση της έκδοσης απόφασης σημαίνει ότι όποιος παίρνει απόφαση στο νησί, φεύγει και αυτό δημιουργεί μια ουσιαστική και βιώσιμη αποσυμφόρηση». Στην ερώτηση, βέβαια, σε περίπτωση αρνητικής απόφασης, ποιος θα τους δεχτεί, ο κ. Μηταράκης τόνισε: «Στην αρνητική είχαμε ξεκινήσει και το είχαμε καταφέρει το πρώτο δίμηνο του 2020 να τριπλασιάσουμε τις απελάσεις, είναι το μεγάλο στοίχημα μετά τη λήξη του κορωνοϊού».
Σχολιάζοντας τις εικόνες συνωστισμού που παρατηρούνται στη Σάμο, μετά τα χθεσινά επεισόδια, ο κ. Μηταράκης είπε: «Μετά τα χθεσινοβραδινά επεισόδια, κάηκαν πολλές σκηνές. Κόσμος εγκατέλειψε το ΚΥΤ κι έγινε προσωρινή εγκατάσταση σε ένα γήπεδο. Αυτό πράγματι δημιουργεί θέματα» και πρόσθεσε: «Στις 93 δομές που έχουμε στη χώρα, μέχρι στιγμής έχουμε κρούσματα σε τρεις και δεν έχουμε κανένα κρούσμα στα νησιά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required