6 Μαΐ 2020

Η Λαϊκή Συσπείρωση Ανατολικής και Δυτικής Σάμου για την επαναλειτουργία των σχολείων

Την έντονη ανησυχία τους εκφράζουν με κοινή ανακοίνωση η Λαϊκή Συσπείρωση Ανατολικής και Δυτικής Σάμου σχετικά με την επαναλειτουργία των σχολείων, τονίζοντας πως αν δεν παρθούν τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια μαθητών και καθηγητών η επιστροφή στα θρανία κινδυνεύει να μετατραπεί σε κατάρα.

Η ανακοίνωση αναλυτικά:

"Η επιστροφή στα θρανία για τους μαθητές και τους δασκάλους της Μέσης Εκπαίδευσης, που λογικά θα έπρεπε να θεωρείται ευλογία αφού θα συνεχιστεί η δια ζώσης μαθησιακή διαδικασία, κινδυνεύει να μετατραπεί σε κατάρα, αν δεν παρθούν όλα εκείνα τα μέτρα για την ασφάλεια και την υγεία μαθητών, καθηγητών και των οικογενειών τους. 

Δυστυχώς τόσο η γενική εικόνα, όσο και αυτή των σχολείων της Σάμου μας γεμίζει με μεγάλη ανησυχία. Διότι η κ. υπουργός μετά το διάγγελμά της δεν φροντίζει ώστε να υπάρξει η απαιτούμενη υλικοτεχνική υποδομή και τα μέτρα προφύλαξης και απολύμανσης και συνεχούς καθαριότητας, πράγματα αναγκαία για να διασφαλίσουν την ανεμπόδιστη αλλά κυρίως ασφαλή λειτουργία των σχολείων. 

· Αλήθεια με πιο τρόπο θα μετατραπούν τα τμήματα σε 15μελή και θα εξασφαλιστεί η απόσταση του 1,5 μέτρου από μαθητή σε μαθητή; Επαρκούν οι αίθουσες ή πόσο μπορεί να τραβήξει η εκ περιτροπής διδασκαλία; Τι σχέδιο έχουν οι δύο δήμοι του νησιού για την εξασφάλιση επιπλέον αιθουσών ώστε να τηρηθούν τα προβλεπόμενα μέτρα; 

· Πως θα επιστρέψουν στα σχολεία μαθητές και καθηγητές (αρκετοί από τις ιδιαίτερες πατρίδες τους εκτός Σάμου) χωρίς να προβλέπονται διαγνωστικά τεστ για όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας; 

· Πως θα εξασφαλιστεί η καθαριότητα των αιθουσών διδασκαλίας δυο φορές κατά τη διάρκεια της λειτουργίας των σχολικών μονάδων με τις 17 μόνο καθαρίστριες σε όλα τα σχολεία του νησιού (εκ των οποίων μόνο 7 μόνιμες); 

· Πως θα τηρηθούν οι κανόνες υγιεινής από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς με μάσκες, είδη καθαριότητας και απολύμανσης, χωρίς την άμεση παροχή τους και στην απαιτούμενη επάρκεια από το υπουργείο Παιδείας; 

Οι ευθύνες τόσο της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου όσο και των δήμων είναι μεγάλες. Οι δήμοι της Σάμου ενώ κάνουν συσκέψεις για το θέμα, δεν δημοσιοποιούν τις τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν και κυρίως τι μέτρα και μέσα απαιτούνται και πως σκοπεύουν να τα διεκδικήσουν. Σπεύδουν, όπως ο Δ. Αν. Σάμου, να προσφέρουν είδη απολύμανσης και μάσκες στα σχολεία, χωρίς να διεκδικούν να αναλάβει το κράτος και η κυβέρνηση τις ευθύνες τους. 

Οι απαντήσεις σ’ αυτά τα σοβαρά ερωτήματα πρέπει να δοθούν δημόσια και με ειλικρίνεια προς τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς. Κυρίως όμως πρέπει να παρθούν τώρα, πριν ανοίξουν τα σχολεία, όλα τα μέτρα που είναι αναγκαία και όχι «βλέποντας και κάνοντας» και αφού γίνει η ζημιά. 

Τώρα είναι η ώρα οι δημοτικές αρχές του νησιού να διεκδικήσουν: 

Ø Γενναία χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών από το κράτος ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες 

Ø Μονιμοποίηση των καθαριστριών και πρόσληψη του απαραίτητου αριθμού μόνιμου προσωπικού καθαριότητας ώστε να εξασφαλίζεται η καθαριότητα και η υγιεινή των σχολικών κτιρίων. 

Ø Εξασφάλιση σε επάρκεια όλων των ατομικών μέσων προστασίας για μαθητές και εκπαιδευτικούς από το υπουργείο".Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required