3 Οκτ 2020

Η τραγωδία στην Βηρυτό του Λιβάνου ας γίνει μάθημα για τους αδιάφορους Σάμιους

Οι υπεύθυνοι του Λιβάνου θεωρούσαν μέχρι χθες ακίνδυνη την εκρηκτική ουσία που επί εφτά χρόνια φυλάσσονταν στις αποθήκες του λιμανιού της Βηρυτού. Όμως από ένα ανθρώπινο λάθος, επήλθε μία νέα έκρηξη, που επέφερε 190 νεκρούς, 6.500 τραυματίες και 250.000 άστεγους.

Η έκρηξη έγινε αισθητή σε απόσταση 200 km και έφτασε έως και την Κύπρο. Το οστικό κύμα έπαιρνε τους ανθρώπους από τις βεράντες των διαμερισμάτων και τους έριχνε στο κενό. Αιτία η αποθήκευση 2.700 τόνων νιτρικού αμμωνίου, το οποίο εθεωρείτο ακίνδυνο κατά τους κρατικούς λειτουργούς. Ως συνήθως, η άγνοια και η επιπολαιότητα σκοτώνουν.


Εξαιτίας αυτού του τραγικού συμβάντος, επανέρχομαι σε ένα θέμα που πολλοί γνωρίζουν ότι το πρόβλημα το αντιμετωπίζουμε κι εμείς στην Σάμο, που έχουμε σε ένα σημείο του νησιού μια συγκεντρωμένη εκρηκτική ύλη, που οποιαδήποτε στιγμή μπορεί να συμβεί κάτι παρόμοιο, σαν κι αυτό που συνέβη στο λιμάνι της Βηρυτού το απόγευμα της 4ης Αυγούστου. Για το δικό μας επικίνδυνο σημείο, από δεκαετίες, έχω ασχοληθεί και γράψει αναλυτικά για την συσσωρευμένη εκρηκτικότητα στην περιοχή του εργοστασίου της Δ.Ε.Η., που συνορεύει με αποθηκευτικό χώρο που υπάρχουν όλα τα σαμιακά καύσιμα για τους πολίτες όπως βενζίνη, πετρέλαιο, κηροζίνη, με το εκρηκτικότερο όλων το υγραέριο που αναφέρω αναλυτικά στο άρθρο μου στις 3 Οκτωβρίου 2011 στο «Σαμιακόν Βήμα». Η τραγωδία της Κύπρου ας ξυπνήσει επιτέλους τους ναρκωμένους Σάμιους

Είχα αναπτύξει λεπτομερώς το θέμα όταν είχε γίνει παρόμοια έκρηξη στην Κύπρο, πάλι από ανθρώπινη αμέλεια, που και εκεί είχαμε ανθρώπινα θύματα, πολλές υλικές καταστροφές όπως και πολλές οικονομικές. Επανέρχομαι στο θέμα αυτό απλά για να επαναφέρω στην επιφάνεια των προβλημάτων του νησιού το μείζον αυτό θέμα, ούτως ώστε οι υπεύθυνοι αυτού του τόπου να ενημερωθούν, όσοι δεν το γνωρίζουν, να προβληματιστούν και να δράσουν, διότι οι προηγούμενοι, δηλαδή εκείνοι που διοικούσαν την πριν εννιά χρόνια περιοχή και εντέφθεν το αμέλησαν. Περιφερειάρχης, αντιπεριφερειάρχης, δήμαρχος και σύμβουλοι, πρόεδροι Κοινοτήτων, σύλλογοι, αλλά κυρίως στρατός, πυροσβεστική και αστυνομία.

Το επαναφέρω διότι για μένα πρώτον ο κίνδυνος παρόμοιας καταστροφής συνεχίζει να υπάρχει. Δεύτερον διότι ουδείς όλα αυτά τα χρόνια προβληματίστηκε και ουδείς από τους υποψήφιους πολιτικούς το ανέφερε στις προεκλογικές του δηλώσεις και δεσμεύσεις. Τρίτον, η οφθαλμοφανής περίοδος που διανύουμε, που όλο το Αιγαίο αυτή τη στιγμή κινδυνεύει να εκραγεί, λόγω του άφρονα και άρπαγα γείτονα, που ονειρεύεται γαλάζιες πατρίδες, που απόκτησε τα τελευταία 500 χρόνια, λες κι εμείς δεν ονειρευόμαστε τις σκλαβωμένες πατρίδες που είχαμε εδώ και 5.000 χρόνια, που αναπτύχθηκε ο επίγειος ελληνικός και στην συνέχεια ανθρώπινος πολιτισμός και ορθόδοξη θρησκεία.


Φωτό Νο 1

Και τέταρτον να πληροφορηθείτε κάτι που δεν δημοσιοποίησα μετά εκείνο το άρθρο, για να δείτε τι υποκρύπτει αυτή η αγγελική φαινομενική κοινωνία, όταν τους θίγεις τα βρώμικα και θανατηφόρα συμφέροντά τους. Όταν δημοσιεύτηκε το άρθρο στο «Σαμιακόν Βήμα», στις 3 Οκτωβρίου 2011, πλησίον στο θερμοκήπιό μου τοποθέτησαν πάνω σε κάποια ξύλα, φιάλη προπάνιου των 40 λίτρων (φωτό Νο 1). Στην αρχή νόμιζα ότι επρόκειτο για φιάλη κάποιου γείτονα που στον ιδιωτικό μου χώρο πολλές φορές έρχονται, παρκάρουν ή ξεφορτώνουν διάφορα αντικείμενα. Όταν ζήτησα από τους γείτονες να μου πουν εάν κάποιος άφησε την φιάλη, κανενός δεν ήταν και κανείς δεν είχε δει αυτόν ή αυτούς που την τοποθέτησαν. Ουδόλως είχα φανταστεί στην αρχή ότι κάποιοι θα έκαναν πράξη εκφοβισμού - εκβιασμού με εκρηκτικά, διότι κανέναν δεν έχω ενοχλήσει όλες αυτές τις δεκαετίες. Με προβλημάτισε όμως κάποιος, γείτονας, συνταξιούχος αστυνομικός, που το θεώρησε ως πράξη εκφοβισμού. Με παρότρυνε να το καταγγείλω στην αστυνομία ή στην πυροσβεστική. Μετά από επικοινωνία με αμφότερες τις υπηρεσίες, ο της πυροσβεστικής με παρέπεμψαν στην Εισαγγελία. Πράγματι, την άλλη κιόλας μέρα, με φωτογραφικό υλικό, επισκέφτηκα τον κύριο Εισαγγελέα. Αφού του ανέπτυξα το συμβάν, με ρώτησε πώς τα πηγαίνω με τους γείτονες. Του είπα ότι με όλους τα έχω καλά. Το χώρο μου τον χρησιμοποιούν για παρκινγκ και μέσα από το θερμοκήπιο περνούν και μεταφέρουν τα προϊόντα τους όλο τον χρόνο και όλο αυτό το διάστημα των 40 χρόνων που έχω την ανθοκομική μου επιχείρηση. Με ρώτησε πού μπορώ να αποδώσω αυτή την πράξη. Απάντησα ότι ίσως ένα άρθρο που δημοσίευσα ενόχλησε κάποιους. Με ρώτησε ποιο άρθρο και του ανέφερα το άρθρο με τίτλο «Η τραγωδία της Κύπρου ας γίνει μάθημα για τους Σαμιώτες» που αφορούσε την τραγωδία της Κύπρου εξαιτίας της έκρηξης των κοντέινερ-πυρομαχικών που ήταν αποθηκευμένα πλησίον του εργοστασίου της Δ.Ε.Η. Τότε με ρώτησε εάν το είχα γράψει εγώ. Το απάντησα ναι. Έλα όμως που ο κύριος Εισαγγελέας το είχε διαβάσει στο «Σαμιακόν Βήμα». Μου είπε μόνο μία λέξη. «Τεκμηριωμένο». Εν συνεχεία μου είπε ότι θα το δούμε. Πράγματι ειδοποίησε την αστυνομία, ήρθαν, μου έκαναν ανάκριση, έκανα κατάθεση, είδαν τον τόπο και τη φιάλη (την οποία ακόμη κατέχω σαν ενθύμιο), πράξη άνανδρων ανθρώπων, που νόμισαν ότι μ’ αυτό τον τρόπο θα μου κλείσουν το στόμα και θα αναθεωρήσω τις απόψεις μου. Τελικά, έκτοτε, ουδεμία απάντηση έλαβα, φαίνεται ότι ο φάκελος έκλεισε.


Δυστυχώς όμως για μένα δεν έχει πάψει το ενδιαφέρον μου για τον εαυτόν μου, της οικογένειάς μου, των συγχωριανών μου, του χωριού μου, των συμπατριωτών μου. Γιατί μία έκρηξη στην περιοχή θα βυθίσει στο σκοτάδι και αφανισμό όλη τη Σάμο και θα ρεζιλευτεί για την αδράνεια και αδιαφορία όλη η χώρα.

Η νέα αυτή επιστολή αγαπητοί συμπατριώτες και αγαπητή εξουσία, αυτή τη φορά πιστεύω θα ληφθεί υπόψη, είμαι σίγουρος γι’ αυτό και δεν θα πρέπει οι τιτλούχοι μας και οι εξουσιαστές να στρουθοκαμηλίζουν, αφού το θέμα διογκώνεται και ο προβληματισμός αυξάνει, χωρίς καν να ‘χει ληφθεί υπόψη τίποτα για την επικινδυνότητα και από κανέναν.

Από τις έξι βασικές αιτίες που αναπτύσσω στην προηγούμενη επιστολή, που κινδυνεύουμε να επέλθει η έκρηξη, όπως από κεραυνό, από σεισμό, από δολιοφθορά, από ένα εχθρικό βλήμα, από ανθρώπινο λάθος ή από πυρκαγιά, θα αναπτύξω αυτόν της πυρκαγιάς.

Παρατήρηση 1η: Φαίνεται ότι απ’ όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ότι η καταστροφή στην περιοχή στο Μάτι Αττικής δε δίδαξε τους υπεύθυνους και τους αρμόδιους του νησιού καθόλου. Το ότι το Μάτι κάηκε εξαιτίας του ισχυρού βορειοδυτικού ανέμου των 8 έως 9 και 10 μποφόρ και εξαιτίας της ξερής ύλης και των πολλών πεύκων εντός του οικισμού, πέρασε απαρατήρητο. Όμως το ότι κατόρθωσαν και προσπέρασαν οι φλόγες την λεωφόρο Μαραθώνος εξαιτίας των κουκουναριών και ο καπνός έπνιξε αυτούς οι οποίοι ζητούσαν να προφυλαχθούν και οι άνθρωποι δεν είχαν διέξοδο να φθάσουν στη θάλασσα, αυτό και μόνο θα ‘πρεπε να προβληματίσει τους υπεύθυνος και αρμόδιους του νησιού, ούτως ώστε να λάβουν άμεσα μέτρα στην περιοχή, που διατρέχουν τον κίνδυνο αυτό, αφού η περίφραξη του εργοστασίου της ΔΕΗ, είναι δενδροφυτεμένη με τοπικά και ξενόφερτα κωνοφόρα (πεύκα και λοιπά), που ως γνωστό έχουν άφθονη εύφλεκτη ρητίνη. Η απέναντι της Δ.Ε.Η. περιοχή του δρόμου έχει πεύκα και κυπαρίσσια (φωτό Νο 2), που σε κάποια σημεία λίγα μέτρα που μένουν να ενωθούν, όταν πιάσει φωτιά με βλάστηση κωνοφόρων και άνεμο 5-6 μποφόρ, οι φλόγες θα φτάνουν τα 10 έως 15 ακόμα έως και 20 μ. Το σημείο αυτό είναι οφθαλμοφανές διαβαίνοντας τον εθνικό δρόμο, που η ομορφιά του πράσινου σε απομακρύνει από τον κίνδυνο που υποκρύπτει. Σε άλλα μέρη οι πευκόφυτες δενδροστοιχίες, μπορεί να αποτελέσουν κόσμημα, όμως λόγω της ρητίνης και κουκουναριών υποκρύπτουν και επικινδυνότητα, πολύ δε περισσότερο στην περιοχή αυτή, με το συσσωρευμένο εύφλεκτο και εκρηκτικό υλικό των υγρών καυσίμων.


Φωτό Νο 2
        

Παρατήρηση 2η: Η φωτιά που ξέσπασε το καλοκαίρι του 2018 στην περιοχή ανάμεσα Μεσοκάμπου και Πυθαγορείου, με άνεμο 5 ως 6 μποφόρ, παρόλο που είχαν παρευρεθεί μεγάλες σαμιακές πυροσβεστικές δυνάμεις, η φωτιά και εδώ ξεπέρασεε όπως και στο Μάτι το κεντρικό μας δρόμο και κατέληξε στη θάλασσα. Άρα με ανέμους που συχνά έχουμε στο νησί, τα δροσερά μελτέμια, όταν έχουμε φωτιά μετατρέπονται σε καταστροφικά. Ευτυχώς μέχρι στιγμής στη Σάμο δεν έχουμε θρηνήσει θύματα, όμως το γνωρίζουν κάλλιστα οι κάτοικοι της Ικαρίας με τους 13 νεκρούς, της Πελοποννήσου με τους 63 και οι της Αττικής στο Μάτι με τους 102 και σε πολλά άλλα μέρη της Ελλάδος.

Παρατήρηση 3η: Στις 8 Σεπτεμβρίου 2018 άναψε φωτιά στην περιοχή Κέδρος και συγκεκριμένα στην περιοχή «Ρέμα του Μπλαμ», το βράδυ με άνεμο βορειοδυτικό και λίγα μποφόρ, που έφτασε έως το σκουπιδότοπο και την Καμάρα. Τότε έγραψα ένα άρθρο με τίτλο «με πολλά μηνύματα η πυρκαγιά της 8ης Σεπτεμβρίου» και δημοσιεύτηκε στις 15 Σεπτεμβρίου στο «Σαμιακόν Βήμα». Με αυτό το άρθρο ήθελα να παρουσιάσω δύο θέματα στους υπεύθυνους και αρμόδιους των κατοικούντων στο νησί. Α) επειδή ο δρόμος για ασφάλεια έκλεισε λίγες ώρες, να τους υπενθυμίσω την ανάγκη του δρόμου Κοκκάρι - Μυτιληνιοί - Χώρα – Αεροδρόμιο, ενώνοντας το Βόρειο τμήμα με το Νότιο και Β) τι θα συνέβαινε εάν αντί βορειοδυτικού ανέμου είχαμε νότιο. Πού θα έφταναν οι φλόγες; Σίγουρα στα όρια των εγκαταστάσεων των καυσίμων της Silk Oil, της ΔΕΗ και του στρατοπέδου της Αργιάς. Αλήθεια, εκεί τι θα συνέβαινε; Ποιος μπορεί να προβλέψει και να εγγυηθεί ότι δεν θα συνέβαινε κάτι παρόμοιο με της Κύπρου και τώρα με της Βηρυτού;

Δυστυχώς, για άλλη μια φορά, τον προβληματισμό μου τον έπνιξαν οι καπνοί της αδιαφορίας των διοικούντων τον τόπο αυτό.

Όπως γνωρίζουμε κάλλιστα, στη Σάμο δεν έχουμε μόνο βόρειους, βορειοδυτικούς ανέμους. Έχουμε βορειοανατολικούς και νότιους και γενικώς ανέμους από όλες τις διευθύνσεις. Τι θα γίνει λοιπόν εάν στις περιοχές αυτές πιάσει φωτιά με νότιους ανέμους; Σε λίγο το καλοκαίρι τελειώνει με τους βορειοδυτικούς ανέμους (μελτέμια) και έρχεται το φθινόπωρο που έρχονται οι ευπρόσδεκτοι νότιοι άνεμοι, που φέρουν και τις ζωηφόρες βροχές που έχουμε ανάγκη για τις πατροπαράδοτες καλλιέργειες και μαζί με τις βροχές έρχονται και οι κεραυνοί, που όλα αυτά τα χρόνια όταν ακούω τα αστραπόβροντα, οι κίνδυνοι που μου έρχονται στο μυαλό δε μ’ αφήνουν να ησυχάσω, αφού ένας κεραυνός μπορεί να επιφέρει καταστροφή στην περιοχή, αλλά και να αφήσει όλο το νησί χωρίς ρεύμα, με τα οδυνηρά επακόλουθα. Πληγές ανοίγουν οι σεισμοί, οι καταιγίδες, οι ανεμοστρόβιλοι, οι πυρκαγιές, οι πλημμύρες και ας μη δώσουμε δικαιώματα, μέσω αδιαφορίας και ωχαδερφισμού, να μας θεωρήσουν ηλίθιους και τεμπέληδες, όπως μας χαρακτηρίζουν κάποιοι Ευρωπαίοι. Ο κορωνοϊός απέδειξε ότι είμαστε και νομοταγείς και υπάκουοι και διαφέρουμε πολύ από άλλους πολιτισμένους λαούς.

Σ’ αυτό το σημείο θα σταματήσω τις επισημάνσεις και θα προβώ στις προτάσεις δίνοντας μία λύση ούτως ώστε να μειώσουμε τον κίνδυνο αυτό, όσο είναι δυνατόν.

Σε περίπτωση που πιάσει φωτιά με νοτιά στην περιοχή αυτή θα χρειαστεί ασθμαίνως και μετά φόβου να κόβονται όλα τα ευρισκόμενα κωνοφόρα α) Εντός της περίφραξης της Δ.Ε.Η. και τα απέναντι επί του εθνικού δρόμου πεύκα και κυπαρίσσια. β) Στο νότιο ανατολικό τμήμα των εγκαταστάσεων της Silk Oil δασικό τμήμα με πεύκα που άλλοτε καλλιεργούσαν καπνό να γίνει πλήρη αποψίλωση. γ) Η εντός του χώρου της Δ.Ε.Η. δασική μικρή έκταση που όμως εφάπτεται της τοιχοποιίας με το χώρο των καυσίμων, που εκεί βρίσκεται η δεξαμενή του πετρογκάζ πλήρη αποψίλωση. Τα τμήματα αυτά εν καιρώ ειρήνης επιβάλλεται να αποψιλωθούν και να αντικατασταθούν τα εύφλεκτα κωνοφόρα και τα εύφλεκτα σκίνια, με φυτά αντιπυρικά όπως τα πλατύφυλλα πλατάνια, ακακίες και λοιπά. Οι συρμάτινες περιφράξεις και οι τοιχοποιίες εκτός της πετρόκτιστης και καλαίσθητης της ΔΕΗ να καλυφθούν από τα αναρριχώμενα φυτά αμπέλοψις που όσα χρειάζονται μπορώ να προσφέρω δωρεά από το φυτώριό μου, όπως και μερικά πλατάνια και ακακίες. Μία συνεργασία στρατού, πυροσβεστικής, δασαρχείου και εθελοντών, είναι μια πράξη αναγκαιότατη και επείγουσα, πριν έρθουν νοτιάδες και οι κεραυνοί ή ακόμη λόγω κρίσεως και εχθρικά βλήματα, διότι γνωρίζουμε ότι είναι ίσως και πρώτος εχθρικός στόχος.

Στην αρχή ανέφερα ότι αυτή τη φορά πολλοί, σπόροι των λόγων μου θα πέσουν σε γόνιμο έδαφος και θα καρπίσουν σύμφωνα με την παραβολή του σπορέως σε γόνιμο έδαφος εννοώ μυαλά ευήκοα, διότι πρώτον, όταν ήμουνα κοινοτάρχης και αντιμετώπιζα σε χρόνια δίσεκτα Δημοκρατίας την χουντική ρήση «αποφασίζουμε και διατάσσουμε» σε δράση με πράσινο χρώμα του κυριαρχούντος τότε πράσινου ήλιου του ΠΑΣΟΚ, ζήτησα βοήθεια από την παράταξή μου, τη Νέα Δημοκρατία, τότε έγινε με την υπ’ αριθμό 8073 της 4/6/98 επερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων από τον πρόεδρο κύριο Κώστα Καραμανλή μαζί με 102 υπογράφοντες βουλευτές, μεταξύ αυτών και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που σήμερα κατέχει το ύπατο ενεργό πολιτικό αξίωμα του πρωθυπουργού της χώρας. Απλώς γι’ αυτό θα τον ενημερώσω και πιστεύω ότι μεταξύ των άλλων μεγάλων εθνικών προβλημάτων θα κοιτάξει κι αυτό που δεν είναι μικρό.

Βοήθεια είχα ζητήσει και από τον τότε συνιδρυτή του κόμματος της Πολιτικής Άνοιξης κύριο Νικήτα Κακλαμάνη, που ήτανε και ευρωβουλευτής. Πράγματι υποβλήθηκε γραπτή ερώτηση με αριθμό Ε-3598/98, θέμα «Κίνδυνοι για το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων της Σάμου». Έτσι ενημερώθηκε το Ευρωκοινοβούλιο. Σήμερα ο κύριος Νικήτας Κακλαμάνης είναι αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, που θα ενημερωθεί για το διογκούμενο πανσαμιακό πρόβλημα, που οι Σάμιοι πολιτικοί εκπρόσωποί μας όλα αυτά τα χρόνια εφάρμοζαν το «μη θίγεις τα κακώς κείμενα».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κύριος Χατζηδάκης είμαι σίγουρος ότι θα αντιληφθεί το βάρος της υπόθεσης και τις εγκληματικές πράξεις των προκατόχων του που επέτρεψαν να εγκατασταθεί όλη η ενέργεια του νησιού σε ένα σημείο που ένα ανθρώπινο λάθος ή ένα ακραίο φυσικό φαινόμενο μπορούν να αφήσουν το νησί ανενεργό, να νεκρώσει Σάμιους, λαθρομετανάστες και παραθεριστές, την σαμιακή οικονομία μαζί και τον Σαμιακό πολιτισμό.

Τέλος, δε, ο νυν αρχηγός του ΓΕΕΘΑ κύριος Λαλούσης Χαράλαμπος, πρώην διοικητής της 79 ΑΔΤΕ της Σάμου, είμαι σίγουρος ότι θα εισηγηθεί να ληφθούν έκτακτα μέτρα λόγω της έκτακτης κρίσης που έχουν και άμεσα σχέση με την δράση και ασφάλεια του στρατού και του λαού της Σάμου.


Φωτό Νο 3

Τα χρόνια εκείνα το θέμα κυκλοφόρησε από την εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» (φωτό Νο 3), μέσω του παλαίμαχου δημοσιογράφου Γιώργου Βότση. ΟΥΔΕΙΣ συγκινήθηκε, πράγμα που δείχνει την πλήρη αδιαφορία για τον κόσμο, τα κοσμήματα και τους θησαυρούς της Σάμου.


Τέλος να ενημερώσω για άλλη μια φορά ότι σε 5 km σε ευθεία από το κέντρο συσσωρευμένων εκρηκτικών υλικών βρίσκονται το Δημαρχείο, η Περιφέρεια, το Νοσοκομείο, εδρεύει ο Μητροπολίτης με το επικεντρωμένο πνευματικό ιστορικό εκκλησιαστικό κέντρο του νησιού, πολλές εκκλησίες, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Σάμου τα ΓΑΚ (Γενικά Αρχεία του Κράτους-Ιστορικό Αρχείο Σάμου), το δικαστήριο. Η πόλη της Σάμου, που μέσα κατοικούν 7.000 γηγενείς και 6.000 αλλοδαποί, το αστυνομικό τμήμα, η πυροσβεστική, νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία, γυμνάσια και λύκεια. Βρίσκεται η εφορία, η ένωση οινοποιητικών συνεταιρισμών με τις δεξαμενές του κρασιού, που δεν ξέρω αν θα αντέξουν στα ρίχτερ και αδειάσουν και θα μείνει απλήρωτος ο οινοπαραγωγικός πληθυσμός του νησιού. Ποιος έδωσε άδεια όλος αυτός ο πλούτος να καταστραφεί εξαιτίας ενός κεραυνού, μιας φωτιάς, ενός σεισμού ενός βλήματος, ενός ανθρώπινου λάθους; Θέλω να πιστεύω ότι τώρα που οι καινούργιοι ηγέτες του νησιού έμαθαν κάτω από το μαξιλάρι τους τι κρύβεται, θα ενδιαφερθούν και για τις οικογένειές τους, αλλά και για τους συνανθρώπους, τον πνευματικό και φυσικό πλούτο του νησιού και την οικονομία του.

Πιστεύω ότι με απλές αποφάσεις και  με λίγη δράση θα σωθεί ο κινδυνεύων σαμιακός πληθυσμός από την καταστροφή και ο σαμιακός πλούτος πέντε χιλιετηρίδων.


Κοκκάρι 8 Σεπτεμβρίου 2020 


Γιακουμής Ι. Αμυρσώνης

Γεωπόνος, πρώην πρόεδρος Κοινότητας Κοκκαρίου


 

Υ.Γ. Τα ανωτέρω θα γίνονται πιο αντιληπτά όταν διαβάσετε το άρθρο της «Καθημερινής» της 6ης Σεπτεμβρίου, όπου μία Λιβανέζα καλλιτέχνης υαλογράφος, συντηρήτρια βιτρό σε εκκλησίες και μουσεία στη Βηρυτό, στενοχωρήθηκε γιατί πέρα του ολέθρου της πατρίδας της, όλα τα έργα της εδώ και 20 χρόνων καταστράφηκαν. Στην δεινή θέση της Λιβανέζας καλλιτέχνιδος δεν θέλω να βρεθούν δικοί μας καλλιτέχνες. Ο Μητροπολίτης μας που σε συνεργασία με τον καθηγητή Μανώλη Βαρβούνη συγκέντρωσαν και τακτοποίησαν το πνευματικό πλούτο της εκκλησίας μας, αλλά ούτε και ο άοκνος Χρήστος Λάνδρος που επιμελήθηκε, συγκέντρωσε και τακτοποίησε το ιστορικό, πνευματικό αρχείο του νησιού. Ούτε να βλέπουμε το βιός μας εμείς οι Σάμιοι καταστραμμένο και κάποιους εξ ημών νεκρούς. Είμαστε υποχρεωμένοι εμείς οι λίγοι κατοικούντες του μικρού νησιού να προφυλάξουμε τη μεγάλη ιστορία, τον πνευματικό πλούτο, αλλά και τα θεϊκά περιβαλλοντολογικά χαρίσματα της Σάμου. Αναμφίβολα τα συσσωρευμένα προβλήματα είναι πολλά και μεγάλα. Δεν είναι μόνο το πρόβλημα με τους λαθρομετανάστες που απορροφά τον περισσότερο χρόνο σας. Δυστυχώς είναι και το πρόσφατο με τον κορωνοϊό που κατέστρεψε όλο τον τουριστικό τομέα και μας επιβάλλει να σκεφτούμε αφού το παραμελήσαμε. Δηλαδή αξιοποίηση του πρωτογενούς τομέα, που γι’ αυτόν θα ασχοληθούμε μια άλλη φορά.


Από την έντυπη έκδοση


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required