24 Μαρ 2021

Μήνυμα της Αδελφότητας Σαμίων Αθηνών για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης

Mήνυμα για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης εξέδωσε η Αδελφότητα Σαμίων Αθηνών.

 

Μέσα στους Αιώνες οι λαοί του κόσμου ξεκινούν τις επαναστάσεις τους. Πως μπορεί όμως ένας λαός να επαναστατήσει; Πως μπορεί να βρει την δύναμη και να μπορέσει «να γράψει ιστορία»; Αν δούμε την ιστορία των λαών τότε θα καταλάβουμε ότι όταν ο κάθε λαός φτάσει στη μεγαλύτερη παρακμή του τότε είναι σε θέση να κάνει την επανάσταση του. 


Απέναντι σε αυτή την θεώρηση ο Ελληνικός Λαός αποδεικνύει την θέληση του για ελευθερία, αποδεικνύει την θέληση του να γράψει ιστορία. Ιστορικά πριν ξεκινήσει η επανάσταση ο ΕλληνικόςΛαόςβιώνει την εξαθλίωση, βιώνει την σκλαβιά με τον χειρότερο τρόποκαι οποιαδήποτε μνήμη από το αρχαίο και ένδοξο παρελθόν σβήνει μετά από 400 χρόνια. Παρόλα αυτά οι καταστάσειςέρχονται να αλλάξουν. 


Ο Ελληνικός Λαός βρίσκει το θάρρος και με μικρά βήματα ξεκινά την προσπάθεια του να αναγεννηθεί και να συσταθεί ξανά ως ελεύθερος λαός. Από που όμως πηγάζει αυτή η δύναμη και η θέληση για ελευθερία; Αναζητώντας την απάντηση καταλήγουμε στις θεμελιώδεις αρχές του πολιτισμού. 


Στην θέληση για ιδανικά, για αξιοπρέπεια, για ιδέες μα πάνω απ’ όλα για το δικαίωμα στην μόρφωση και την ουσιαστική παιδεία που βγάζει τον κάθε λαό από το σκοτάδι της αμάθειας και τον οδηγεί στο φως της μόρφωσης και του πολιτισμού. 


Απέναντι σε αυτή  την  θέληση  οι  Έλληνες  στρατεύονται από  τα  πέρατα της  γης  χωρίς  να υπολογίζουν τον κίνδυνο για την δημιουργία ενός ελεύθερου Έθνους. Μέσα από αυτή την διαδικασία οι πρώτες ακτίνες ελπίδας αρχίζουν να φαίνονται και αυτό που άλλοτε θύμιζε ακατόρθωτο τώρα αρχίζει να γίνεται πραγματικότητα. 


Με όπλο  το  θάρρος χωρίς  να υπολογίζουν  την ζωή  τους οι Έλληνες  έρχονται αντιμέτωποι  με  αμέτρητους εχθρούς  δίνοντας την  ψυχή  τους  στον αγώνα για ελευθερία. 


Καταφέρνουν να νικήσουν την άλλοτε ισχυρή Οθωμανική Αυτοκρατορία και θέτουν τα θεμέλια για το νέο Ελληνικό Έθνος δίνοντας το παράδειγμα και σε άλλους υπόδουλους λαούς πως ο δρόμος για την ελευθερία είναι δύσκολος αλλά με «Αρετή και Τόλμη» όλα είναι δυνατά. 25 Μαρτίου 1821 –25 Μαρτίου 2021. 


Διπλή γιορτή όπου με την Επανάσταση του ’21 γιορτάζουμε και το Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Μια γιορτή που ενσαρκώνει δύο βασικά χαρακτηριστικά του Ελληνικού Έθνους. Αυτό της Ελευθερίας και του Αγώνα αλλά και το χαρακτηριστικό της Πίστης. Οι Έλληνες με πίστη αποτινάσσουν από πάνω τους 400 χρόνια σκληρής σκλαβιάς και οδηγούνται προς τον πολυπόθητο δρόμο της Ελευθερίας. Η Παναγία δίνει την συγκατάθεση της βοηθώντας τους Έλληνες να ελευθερωθούν. 


Σκεπτόμενοι όλο αυτό το γεγονός γεννάται μια αλήθεια: «Η Ελευθερία των Λαών δεν είναι μία απλή ιδέα μία ωραία ιστορία». Η Ελευθερία των Λαών ως αγαθό πηγάζει την θέληση και την εσωτερική δύναμη των ανθρώπων. Με την πάροδο όμως των χρόνων ο κάθε λαός ξεχνάει, λησμονεί. 


Ίσως ξεχνάμε ποιοι είμαστε. Με βάση αυτό ίσως πρέπει να κάνουμε μια νέα αρχή για το εορτασμό, ξεκινάμε ξανά μετά από 200 χρόνια ένα σωστό εορτασμό. Γιορτή δεν είναι μόνο να μαζευτούμε στην πλατεία της πόλης ή του χωριού και να κάνουμε παρέλαση. Γιορτή δεν είναι μόνο η προβολή του πατριωτικού συναισθήματος.Γιορτή είναι να έχουμε πάντα στη μνήμη μας από που έχουμε προέρθει τους αγώνες που έχουν δώσει οι πρόγονοι μας για να είμαστε εδώ. Που μας ελευθέρωσαν από τα δεσμά της δουλείας με το αίμα τους και την θυσία τους. Σειρά  όμως  τώρα  να ελευθερωθούμε.  


Αρκούμαστε  στην  ψευδαίσθηση  της ελευθερίας ενώ είμαστε πολιορκημένοι από την τεχνολογία και καταναλωτικό τρόπο ζωής ξεχνώντας τον ανθρώπινο χαρακτήρα μας. Μήπως τα 200 χρόνια πρέπει να αποτελέσουν ορόσημο για μία νέα επανάσταση μέσα από την οποία θα καθορίσουμε και πάλι την ελευθερία μας; Οι σκέψεις πολλές, μην μένουμε όμως στην σκέψη ας κάνουμε πράξη τον αγώνα αυτό. Και εμείς είμαστε οι συνεχιστές αυτών των αγωνιστών που θυσιάστηκαν πριν από 200 χρόνια για ονομαζόμαστε τώρα «Ελλάδα», για να ονομαζόμαστε «Ελληνική Δημοκρατία».

 

Χρόνια Πολλά σε όλους τους Έλληνες

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required