24 Μαρ 2021

Πώς θα καταβάλλει το κράτος τις εισφορές όσων επλήγησαν από τον σεισμό στη Σάμο

Τη διαδικασία κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών λόγω αναστολής ή καταγγελίας των συμβάσεων εργασίας εργαζομένων σε επιχειρήσεις - εργοδότες, σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Σάμου, Ικαρίας και Χίου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, που επλήγησαν από τον σεισμό της 30ης Οκτωβρίου 2020 ορίζει η ΚΥΑ που πήρε ΦΕΚ.

Ως τελική ημερομηνία καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών από το κράτοςορίζεται η 30.4.2021.

Ειδικότερα οι ασφαλιστικές εισφορές προς τον e-ΕΦΚΑ που καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό για τους εργαζόμενους σε αναστολή σύμβασης εργασίας, προσδιορίζονται μέσω των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ) που υποβάλλονται για τις αντίστοιχες μισθολογικές περιόδους.

Για κάθε μηνιαία μισθολογική περίοδο, καθώς και για την αναλογία του Δώρου Χριστουγέννων, υποβάλλεται Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (ΑΠΔ), όπως προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις.

Για τους μισθωτούς που αμείβονται με μισθό ή ημερομίσθιο, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, αορίστου ή ορισμένου χρόνου, με πλήρη ή μειωμένη ή εκ περιτροπής απασχόληση:

α. για το χρονικό διάστημα απασχόλησης έως την αναστολή των συμβάσεων εργασίας τους, καθώς και για την αναλογία του Δώρου Χριστουγέννων που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα πραγματικής απασχόλησης, καταχωρίζονται στην ΑΠΔ τα στοιχεία της πραγματικής τους απασχόλησης.

β. για το χρονικό διάστημα αναστολής των συμβάσεων εργασίας, καθώς και για την αναλογία του Δώρου Χριστουγέννων που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα αναστολής των συμβάσεων εργασίας, καταχωρίζονται στην ΑΠΔ της ίδιας μισθολογικής περιόδου, τα στοιχεία του μισθού ή του ημερομισθίου, με πλήρη ή μειωμένη ή εκ περιτροπής απασχόληση, με βάση τις συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου, αορίστου ή ορισμένου χρόνου, όπως αυτά θα καταχωρίζονταν εάν δεν είχαν τεθεί σε αναστολή οι συμβάσεις εργασίας.

Οι αποδοχές της περίπτωσης αυτής καταχωρίζονται στην ΑΠΔ με διακριτό τρόπο κατά το σύστημα λειτουργίας του e-ΕΦΚΑ.

 

Σε κάθε περίπτωση η ημερομηνία έναρξης αναστολής των συμβάσεων εργασίας είναι αυτή που δηλώνεται στην οικεία ΑΠΔ, η οποία δεν μπορεί να είναι προγενέστερη της 31ης Οκτωβρίου 2020.

Στις περιπτώσεις που επιχειρήσεις - εργοδότες καταβάλλουν αποδοχές οικειοθελώς ή εξ ελευθεριότητας, σε εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή και είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού της τα ποσά των αποδοχών αυτών που καταβάλλονται από τις υπόχρεες επιχειρήσεις - εργοδότες, καταχωρίζονται στην ΑΠΔ με ειδικό τύπο αποδοχών, οι λεπτομέρειες για τον οποίο καθορίζονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ.

Από τον κρατικό προϋπολογισμό καλύπτεται το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών που αντιστοιχεί στις αποδοχές που καταχωρίζονται στις ΑΠΔ.

Εφόσον προκύπτει υποχρέωση ασφάλισης στον ΕΔΟΕΑΠ, τα ταμεία επαγγελματικής υποχρεωτικής ασφάλισης και στα ΝΠΙΔ εκ μετατροπής βάσει της παρ. 20 του άρθρου 6 του ν. 3029/2002, οι ασφαλιστικές εισφορές που καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό για τους εργαζόμενους σε αναστολή σύμβασης εργασίας, προσδιορίζονται μέσω των αναλυτικών καταστάσεων εισφορών που υποβάλλονται για τις αντίστοιχες μισθολογικές περιόδους, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τις οικείες καταστατικές τους διατάξεις, για κάθε μισθολογική περίοδο, καθώς και για την αναλογία του Δώρου Χριστουγέννων, με χρήση ειδικών τύπων αποδοχών.

Εκτός από τις αποδοχές των εργαζομένων καταχωρίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές (εργοδότη και ασφαλισμένου/ή ασφαλισμένου).

Στα σχετικά πεδία των αναλυτικών καταστάσεων εισφορών καταχωρίζονται τα ποσά της επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδότη και ασφαλισμένου/ή ασφαλισμένου), τα οποία ανέρχονται σε ποσοστό 100% αυτών.

Σε κάθε περίπτωση η ημερομηνία έναρξης αναστολής των συμβάσεων εργασίας είναι αυτή που δηλώνεται στην οικεία ΑΠΔ, η οποία δεν μπορεί να είναι προγενέστερη της 31ης Οκτωβρίου 2020.

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αναλαμβάνει την καταβολή του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών (ασφαλισμένου και εργοδότη), υπολογιζόμενων επί του ποσού της αποζημίωσης ειδικού σκοπού της παρ. 6 του άρθρου 115 του ν. 4764/2020 (Α' 256), για 25 ημερομίσθια ασφάλισης, με το ίδιο πακέτο κάλυψης βάσει του οποίου υπολογίζονταν οι ασφαλιστικές εισφορές τους κατά τον χρόνο λύσης με καταγγελία της σύμβασης εργασίας.

Ως τελική ημερομηνία παραγωγής των οικείων ΑΠΔ και καταβολής των αντίστοιχων ασφαλιστικών εισφορών ορίζεται η 30.4.2021.

Πηγή: https://www.dikaiologitika.gr/ 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required