1 Απρ 2021

Προοδευτική Κίνηση Γυναικών: Όχι στην ιδιωτικοποίηση του Επικούρειου

Την ανάκληση της απόφασης του περιφερειακού συμβούλιου παραχώρησης του κτιρίου στο Ίδρυμα Μακροζωίας ζητά η Προοδευτική Κίνηση Γυναικών Σάμου.

 

Σε ανακοίνωσή της αναφέρει:


Αποτελεί σκάνδαλο η αιφνιδιαστική απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου να παραχωρήσει δημόσιο κτίριο με Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στο ινστιτούτο του βουλευτή του Νομού, Χρ. Στεφανάδη, για τη μελέτη τη μακροζωίας. Το περιφερειακό Συμβούλιο δε δέχτηκε καν να ακούσει τη γνώμη των άμεσα ενδιαφερόμενων πολιτιστικών φορέων και να αναβάλει, έστω, τη συζήτηση. 


Η δημιουργία πολιτιστικού κέντρου στην πρωτεύουσα του νησιού όπου θα στεγάζονταν η πολιτιστική και ερασιτεχνική δημιουργία των φορέων της πόλης μας είναι αντικείμενο διεκδίκησης ήδη από το 2000 δεκάδων πολιτιστικών συλλόγων, συλλόγων γονέων, σωματείων μεταξύ των οποίων και του δικού μας συλλόγου. 


Το Επικούρειο (πρώην Καπνοκοπτήριο) που στέγαζε την ερασιτεχνική δημιουργία ως Λέσχη Ερασιτεχνών για πολλά χρόνια, ανακαινίσθηκε με χρήματα του λαού και το μόνο σωστό είναι να αποδοθεί στους πολιτιστικούς και ερασιτεχνικούς συλλόγους της πόλης. Να αποκτήσει επιτέλους στέγη η ερασιτεχνική δημιουργία και ο πολιτισμός που τόσο έχουμε ανάγκη σ' αυτή την "άνυδρη" εποχή μας. 


Όσον αφορά τα επιχειρήματα της περιφέρειας και του βουλευτή - προέδρου του ινστιτούτου δεν πείθουν κανέναν. Αφού ήδη έχει παραχωρηθεί άλλο κτίριο στο ινστιτούτο (το επίσης δημόσιο κτίριο του ΚΕΓΕ) γιατί δεν το αξιοποιεί; 


Και αφού - όπως λέγεται - το υπουργείο Ανάπτυξης θα χρηματοδοτήσει για 20 χρόνια τη Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), άρα λεφτά υπάρχουν, γιατί δεν χρηματοδοτεί απευθείας το Επικούρειο ως δημόσιο πολιτιστικό κέντρο; 


Όσο για τη συστέγαση ενός ιδιωτικού επί της ουσίας ινστιτούτου με τους πολιτιστικούς συλλόγους και φορείς, τους ενημερώνουμε ότι οι σύλλογοι και η ερασιτεχνική δημιουργία χρειάζονται πραγματικό χώρο για να μπορούν να δουλέψουν και να δημιουργήσουν δε θέλουν χώρο απλά για να βάλουν τη ταμπέλα τους. 


Καλούμε τους πολιτιστικούς συλλόγους, τους φορείς και τους κατοίκους του νησιού, να μην επιτρέψουμε να ιδιωτικοποιηθεί άλλη μια περιουσία του σαμιώτικου λαού. Να γίνει κυψέλη ερασιτεχνικής δημιουργίας και πολιτισμού όπου θα μπορούμε όλοι να απολαμβάνουμε τα έργα και τη δουλειά των συλλόγων στο χορό, στο θέατρο, στο τραγούδι, στη φωτογραφία, στον κινηματογράφο. Είναι δικαίωμά μας η πρόσβαση στον πολιτισμό. Δεν το απεμπολούμε. Δεν πωλούνται ούτε αγοράζονται όλα. 


Ζητάμε εδώ και τώρα: 


* Ανάκληση της απόφασης του περιφερειακού συμβούλιου παραχώρησης του κτιρίου στο ιδιωτικό Ίδρυμα Μακροζωίας 


* Να καθοριστεί ξεκάθαρα η χρήση του κτιρίου ως πολιτιστικό κέντρο. (βλ, Ομήρειο Χίου). Δηλαδή χώρος στέγασης της πολιτιστικής και ερασιτεχνικής δημιουργίας. Που το αμφιθέατρο και οι αίθουσές του θα μπορούν να χρησιμοποιούνται για εκδηλώσεις, συνέδρια, ομιλίες κλπ 


* Εξασφάλιση της χρηματοδότησης από το υπουργείο Πολιτισμού με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.



1 σχόλιο:

Αγγελος είπε...

Όταν ένας κατηχούμενος πάθει την κομμουνιστική διαφοροποίηση, είναι πια ώριμος να προδώσει τον τόπο του, τους δικούς του, τους φίλους του, τους γονείς του, κάθε τι που είναι δεμένο με την καρδιά και με το αίσθημα του ανθρώπου. Τότε πια, δεν έχει βούληση για να θέλει. Άλλος, θέλει για λογαριασμό του. Αυτός, απλώς εκτελεί. Δεν έχει δικαίωμα να σκέφτεται και να αποφασίζει. Η σκέψη και ο στοχασμός είναι δικαιώματα του κόμματος. Το κόμμα είναι ο εγκέφαλος και η καρδιά της νέας φυλής των ανθρώπων του Κομμουνισμού.

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required