9 Μαΐ 2021

"Το Τηγάνι" - Κυκλοφορεί το 33ο τεύχος

Συνεπές με το εκδοτικό του χρονοδιάγραμμα κυκλοφόρησε στις αρχές Μαΐου το 33ο τεύχος του περιοδικού "Το Τηγάνι" με πλούσια επικαιρική, λογοτεχνική, βιωματική και ιστορική ύλη. Στη μόνιμη στήλη «μεταξύ μας» θίγονται οι αδυναμίες της πολιτείας να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις που γεννήθηκαν από τα απανωτά χτυπήματα του σεισμού, των πλημμυρών, του κορωνοϊού και της οικονομικής δυσπραγίας. Την επικαιρότητα συμπληρώνουν άρθρο για την τουριστική αγορά της Σάμου τα τελευταία χρόνια (Τάσος Νικολαΐδης) και λογοτεχνικό κείμενο για τις επιπτώσεις του σεισμού (Σωτήρης Μαριωρής).


Οι άμεσες και έμμεσες, βιωματικές ούτως ή άλλως, αφηγήσεις ζωής μάς παρουσιάζουν εικόνες πολέμου και προσφυγιάς (Νώντας Σολούνιας), οικονομικής μετανάστευσης μετά τον Εμφύλιο (Δημήτρης Βόλος) και περιπετειώδους βιοπάλης ναυτικού (Πυθαγόρας Βαρδίκος).

Ο επαγγελματικός προσανατολισμός στο Πυθαγόρειο ήταν και είναι στραμμένος προς τη θάλασσα: αλιεία, εμπόριο, τουριστική εκμετάλλευση, ανάλογα με την εκάστοτε εποχή. Η αναφορά στο ψάρεμα με τράτες και μηχανότρατες αναδείχνει τη δύσκολη ζωή και την τεχνογνωσία των αυτοδίδακτων, μέσω παράδοσης, αλιέων που τροφοδοτούν την αγορά με φρέσκα αλιευτικά προϊόντα (Γιώργος Ανδρεαδάκης).

Το τεύχος ολοκληρώνουν σελίδες ιστορίας από τον 19ο αιώνα: σκηνές από την καθημερινότητα στο Τηγάνι της Επανάστασης του 1821 (Χρίστος Λάνδρος) και τα υδραυλικά έργα κατά τη δεκαετία του 1890, οπότε μεταφέρθηκε το νερό της πηγής των Αγιάδων στον αρτισύστατο δήμο Τηγανίου (Β. Δημητριάδης).

Το περιοδικό διατίθεται αντί 4 ευρώ από το βιβλιοπωλείο του Σταύρου Καριώτογλου (τηλ. 22730-62776) και από τον υπεύθυνο έκδοσης (τηλ. 967 175 0781).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required