20 Οκτ 2021

Στη Σάμο η βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα

Συνάντηση με τον δήμαρχο Ανατολικής Σάμου Γιώργο Στάντζο και στελέχη των υπηρεσιών του Δήμου, είχε την Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου, η βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, επικεφαλής κλιμακίου της Τομεακής Επιτροπής του Κόμματος, από τον οποίο ενημερώθηκε για την πορεία αποκατάστασης των ζημιών του φονικού σεισμού στο νησί ένα χρόνο πριν στις 30 Οκτωβρίου 2020.

Η εκτίμηση είναι ότι λίγα πράγματα έχουν γίνει, τα οποία δεν ανταποκρίνονται στα μεγάλα λόγια και τις υποτιθέμενες δεσμεύσεις της κυβέρνησης. Από τα στοιχεία που τέθηκαν υπόψη του κλιμακίου του Κόμματος προκύπτει ότι μόλις το 1/3 των επικίνδυνων κτηρίων έχει κατεδαφιστεί, ενώ μεγάλη καθυστέρηση υπάρχει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων σε δημόσιες υποδομές όπως, σχολεία, λιμενικές εγκαταστάσεις, οδοποιία κλπ. Όπως είπε ο δήμαρχος μεγάλο κενό υπάρχει στην αποκατάσταση των σεισμόπληκτων οι οποίοι στο μεγαλύτερο ποσοστό τους παραμένουν ένα χρόνο μετά, φιλοξενούμενοι σε συγγενείς τους ή έχουν ενοικιάσει κατοικίες για τη διαμονή τους. Ζήτησε μάλιστα να εναρμονιστεί η περίπτωση της Σάμου με αυτές της Κρήτης και της Εύβοιας και να δοθούν άμεσα επιχορηγήσεις στους πληγέντες για να αντιμετωπίσουν τα έξοδα για τις μελέτες επισκευής των σπιτιών τους. Επίσης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν ικανοποιεί το εύλογο αίτημα των δήμων της Σάμου για κατ’ εξαίρεση δυνατότητα προσλήψεων διοικητικού και τεχνικού προσωπικού καθώς και προσωπικού καθαριότητας, όπου υπάρχουν τεράστια κενά.

Ένα άλλο θέμα που απασχόλησε τη συνάντηση είναι η αποκατάσταση του χώρου του πρώην ΚΥΤ και του αυτοσχέδιου καταυλισμού γύρω απ’ αυτό, όπου όπως είπε ο δήμαρχος, οι εργασίες απομάκρυνσης των παραπηγμάτων έχει σταματήσει προκειμένου να αποφευχθούν προχειρότητες που θα προκαλούσαν επιπλέον προβλήματα. Αίτημα του δήμου είναι να γίνει πλήρης περιβαλλοντική μελέτη , απομάκρυνση εκτός Σάμου των υλικών του καταυλισμού και πλήρης αποκατάσταση όλου του χώρου πριν αποδοθούν οι περιουσίες και η αποζημίωση στους ιδιοκτήτες τους, αίτημα που δεν φαίνεται να ικανοποιείται άμεσα.


Από την πλευρά της η Μαρία Κομνηνάκα δήλωσε ότι το ΚΚΕ θα υποστηρίξει τα αιτήματα του δήμου και των φορέων του νησιού, τονίζοντας ότι ενώ η κυβέρνηση ακολουθεί συνοπτικές διαδικασίες όταν πρόκειται για πακτωλό χρηματοδοτήσεων στους μεγαλοεπιχειρηματίες, δεν δίνει δεκάρα για τα λαϊκά προβλήματα υψώνοντας γραφειοκρατικά εμπόδια για την εκπλήρωση ακόμη και των ίδιων αναιμικών δεσμεύσεών της. Κι ενώ συνεχίζεται εγκληματική πολιτική με μεγάλες καταστροφές, πλημμύρες, φωτιές, σεισμούς και άλλα στην προτεραιότητά της η κυβέρνηση δεν έχει όπως θα έπρεπε την πρόληψη από αυτές τις καταστροφές και δε δίνει δεκάρα για αντισεισμική, αντιπλημμυρική, αντιπυρική προστασία.

Η βουλευτής και τα στελέχη της Τ.Ε. του Κόμματος περιόδευσαν στις υπηρεσίες του Δήμου και της Περιφέρειας συζήτησαν με εργαζόμενους και είχαν ολιγόλεπτη συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη Βασίλη Πανουράκη, ο οποίος επιφυλάχθηκε να δώσει πλήρη εικόνα για τη πορεία αποκατάστασης δημόσιων υποδομών στο προσεχές περιφερειακό συμβούλιο που θα γίνει με αυτό το θέμα, στη Σάμο.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας η Μαρία Κομνηνάκα είχε συνάντηση με μελισσοκόμους στο Καρλόβασι για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ενώ την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί περιοδεία στο Νοσοκομείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required