15 Ιαν 2022

Δημήτρης Παρασκευής: «Όσοι έχουν μολυνθεί από τη μετάλλαξη Όμικρον, έχουν ανοσία στη Δέλτα»

Για τις διαφορές των μεταλλάξεων Δέλτα και Όμικρον μίλησε στην ΕΡΤ ο Δημήτρης Παρασκευής, αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής ιατρικής ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων.

Ο σαμιακής καταγωγής καθηγητής σημείωσε πως όσοι έχουν προσβληθεί από την Όμικρον, έχουν ανοσοποιηθεί στη Δέλτα. «Όσοι έχουν ανοσοποιηθεί, όσοι έχουν μολυνθεί με την Όμικρον, έχουν προστασία έναντι της Δέλτα» είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής, διευκρινίζοντας, πάντως, πως «αναμένεται όχι τόσο γρήγορη αποκλιμάκωση της Δέλτα όσο της Όμικρον, λόγω των διαφορετικών χαρακτηριστικών της».

Ο καθηγητής Δημήτρης Παρασκευής

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η μετάλλαξη Δέλτα συμβάλλει σημαντικά στις σοβαρότερες νοσηλείες σε σχέση με την Όμικρον.

Όπως ανέφερε ο ίδιος ως θετικό στοιχείο είναι πως η αποτελεσματικότητα τής αναμνηστικής δόσης εμβολίου είναι πολύ μεγάλη έναντι της Δέλτα.

«Σημάδια αποκλιμάκωσης»

Ο καθηγητής σημείωσε πως με το άνοιγμα των σχολείων «είχαμε έναν μεγάλο αριθμό κρουσμάτων τις πρώτες ημέρες, συνέπεια του αυξημένου διαγνωστικού ελέγχου σε όλη τη μαθητική κοινότητα και τους εκπαιδευτικούς και από εκεί και πέρα, χθες και προχθές, ο αριθμός αυτός έχει μειωθεί».

Όπως εξήγησε, «είχαμε περίπου 600 διασωληνωμένους πριν αρχίσουμε να βλέπουμε μία αύξηση. Μέχρι εκείνη τη στιγμή αφορούσε περιστατικά Δέλτα, η οποία δεν αποκλιμακώνεται εύκολα και είναι αναμενόμενο λόγω των χαρακτηριστικών της».

Αναφερόμενος στην επιδημιολογική εξέλιξη του ιού και την ενδεχόμενη χαλάρωση των μέτρων, ο κ. Παρασκευής τόνισε πως «η κατάταση είναι αρκετά ευθραυστη, τα κρούσματα παραμένουν υψηλά, η πίεση στο ΕΣΥ είναι σημαντική και σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να θεωρήσουμε πως πρέπει να χαλαρώσουμε».

Πηγή: lifo.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required