8 Φεβ 2022

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» για τα προβλήματα Υγείας στο Νοσοκομείο και στη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Συναγερμό σήμανε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, η παρέμβαση της "Λαϊκής Συσπείρωσης" για τα οξυμένα προβλήματα της Υγείας στο Νοσοκομείο και στη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, σε συνδυασμό με την έξαρση της πανδημίας στη Σάμο.

Η Λαϊκή Συσπείρωση ανακοίνωσε στο σώμα τα αδιάσειστα στοιχεία που ανέδειξε με ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή του ΚΚΕ και τα οποία αποτελούν το περιεχόμενο της ΕΡΩΤΗΣΗΣ που κατέθεσε η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη συζήτηση που ακολούθησε επιβεβαιώθηκαν όλα τα ζητήματα που ανέδειξε η Τ.Ε του ΚΚΕ και η αγανάκτηση για την κατάσταση που επικρατεί.

Στην παρέμβασή του ο επικεφαλής της ΛΑ.Σ - δημοτικός σύμβουλος Κώστας Τζίχας σημείωσε χαρακτηριστικά:

«Με αφορμή απάντηση του Υπουργείου Υγείας σε αναφορά του ΚΚΕ που αφορούσε ανακοίνωση του σωματείου Συνταξιούχων Σάμου για τα σοβαρά προβλήματα στο Νοσοκομείο, στη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και την ταλαιπωρία και οικονομική αφαίμαξη εργαζομένων και συνταξιούχων που αναγκάζονται να πληρώνουν πανάκριβες εξετάσεις γιατί δεν γίνονται στις μονάδες υγείας (πχ Μαγνητικές τομογραφίες), απάντηση που προκλητικά έλεγε εν ολίγοις ότι «όλα λειτουργούν καλά στη Σάμο», η Τ.Ε Σάμου του ΚΚΕ απάντησε με ανακοίνωσή της.

Στην ανακοίνωση αναδεικνύονται , βασικά προβλήματα και ελλείψεις που δεν χωρούν αμφισβήτηση για να μην μας κοροϊδεύουν μπροστά στα μάτια μας. Με βάση αυτή την ανακοίνωση κατατέθηκε ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή που ήταν μάλιστα να συζητηθεί σήμερα(Δευτέρα 7/2) στις 7 αλλά αναβλήθηκε από το προεδρείο.

Αυτή την Ερώτηση, σας ανακοινώνουμε σήμερα, υπογραμμίζοντας όσον αφορά το δήμο την επικίνδυνη εξάπλωση του κορονοϊού μέσω και των σχολείων τα οποία άνοιξαν μετά τις γιορτές χωρίς ουσιαστικά μέτρα πρόληψης και προφύλαξης τα οποία επανειλημμένα έχουμε υποστηρίξει και σ΄ αυτή την αίθουσα. Ζητάμε έστω και τώρα η δημοτική αρχή να παρέμβει για να υπάρχει καθημερινή ιχνηλάτηση με δωρεάν ράπιτ τεστ έξω από τα σχολεία, να αραιώσουν τα τμήματα και να υπάρχει σχολαστική καθαριότητα στις αίθουσες και στους κοινόχρηστους χώρους με έκτακτη πρόσληψη προσωπικού καθαριότητας.

Σας διαβάζω την ΕΡΩΤΗΣΗ του ΚΚΕ που συνοψίζει τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τομεακή Επιτροπή του Κόμματος».

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας για την κατάσταση του συστήματος Υγείας στη Σάμο, κατέθεσε η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα. Αναλυτικά, στην Επίκαιρη Ερώτηση, επισημαίνεται:

«Συμπληρώνονται περίπου δύο χρόνια πανδημίας και η κυβέρνηση αντί να θωρακίσει το δημόσιο σύστημα υγείας συνεχίζει την πολιτική της υποστελέχωσης και των ελλιπέστατων μέτρων σε βάρος της ζωής χιλιάδων συμπολιτών μας. Η στάση της κυβέρνησης φαίνεται στο νοσοκομείο και στις δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας της Σάμου.

Συγκεκριμένα στο Νοσοκομείο του νησιού το ιατρικό και το υπόλοιπο προσωπικό αναγκάζονται να εργαστούν διπλοβάρδιες καθώς στο νοσοκομείο υπηρετούν μόλις 36 γιατροί αντί των 63 γιατρώνπου προβλέπει ο οργανισμός του νοσοκομείου, ενώ εξακολουθούν να υπάρχουν 50 ακάλυπτες θέσεις νοσηλευτών. Αξιοσημείωτο είναι ότι στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών δεν απασχολούνται πνευμονολόγοι, γαστρεντερολόγοι και άλλες ειδικότητες, εν καιρώ πανδημίας.

Με την έξαρση της πανδημίας, οι ελλείψεις σε προσωπικό φαίνονται ακόμα περισσότερο, χαρακτηριστικά στις ΜΕΘ υπηρετούν μόλις 2 γιατροί, για την καθαριότητα απασχολούνται 6 εργαζόμενοι και η πολιτική της υποστελέχωσης ‘’αγγίζει’’ και άλλες μονάδες του νοσοκομείου όπως το ΚΕΦΙΑ.Π και το Κ.Ψ.Υ όπου οι φυσικοθεραπευτές, λογοθεραπευτές και εργοθεραπευτές είναι ελάχιστοι για τις ανάγκες ενός νησιού 33.000 κατοίκων, στο οποίο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες αυξάνεται κατά πολύ ο πληθυσμός.

Όσον αφορά την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας η κατάσταση παρουσιάζει την ίδια εικόνα. Ενδεικτικό είναι ότι το ΚΥ στο Βαθύ λειτουργεί μόνο τις πρωινές ώρες με 4 γιατρούς και 2 νοσηλευτές συνολικά, ενώ σε κάποια χωριά τα ιατρεία στεγάζονται σε κοντέινερ όπως στο Ηραίο και τον Πύργο και οι ανάγκες των κατοίκων πολλές φορές καλύπτονται από έναν αγροτικό γιατρό, ο οποίος έχει στην ευθύνη του 4 και 5 χωριά, με αποτέλεσμα τα χωριά να έχουν γιατρό μια φορά την εβδομάδα.

Η υπολειτουργία του Νοσοκομείου της Σάμου και της Π.Φ.Υ, είναι απόρροια της πολιτικής της υποχρηματοδότησης και της εμπορευματοποίησης της Υγείας, πολιτική της ΕΕ, της σημερινής αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός ποιες ενέργειες θα κάνει για:

§ Την άμεση στελέχωση του Νοσοκομείου Σάμου με όλο το μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό, τεχνικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό, σύμφωνα με τον υπάρχοντα,(ελλιπή) Οργανισμό του νοσοκομείου και τη μονιμοποίηση όλων των επικουρικών ιατρών και συμβασιούχων ΟΑΕΔ και άλλων μορφών συμβάσεων στο νοσοκομείο του νησιού, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

§ Νέο Οργανισμό για το νοσοκομείο με όλες τις απαραίτητες ειδικότητες γιατρών και υγειονομικού προσωπικού, ώστε να καλύπτονται πλήρως οι σύγχρονες πραγματικές ανάγκες του νησιού. Να στελεχωθούν οι μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και να κατασκευαστούν ιατρεία στα χωριά με όλο τον απαραίτητο σύγχρονο εξοπλισμό.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required