15 Φεβ 2022

Βουλευτής Λέσβου Γ. Μπουρνούς: «Παύει η απαγόρευση των ακτοπλοϊκών συνδέσεων με την Τουρκία»

Φωτό «Σαμιακόν Βήμα»
Δήλωση του βουλευτή Λέσβου, Γιάννη Μπουρνού, μετά την απάντηση του υπουργού Ναυτιλίας στην ερώτηση για τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις με τα τουρκικά παράλια: «Μετά τις παρεμβάσεις μας παύει η απαγόρευση των ακτοπλοϊκών συνδέσεων με την Τουρκία».

«Στις 21 Ιανουαρίου 2022 καταθέσαμε ερώτηση στους υπουργούς Εξωτερικών, Ναυτιλίας και Τουρισμού σχετικά με τη διακοπή, για επιδημιολογικούς λόγους, της ακτοπλοϊκής σύνδεσης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου με την Τουρκία. Ήταν η δεύτερη σχετική ερώτηση, με την πρώτη να έχει κατατεθεί τον Μάιο του 2021, πριν τη θερινή τουριστική σεζόν. 

Η ερώτηση, που συνυπογραφόταν από τον τομεάρχη Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Ν. Σαντορινιό, την τομεάρχη Τουρισμού Κ. Νοτοπούλου και τον βουλευτή Χίου Α. Μιχαηλίδη, υπογράμμιζε τη σημασία του εισερχόμενου από την Τουρκία τουρισμού για τις επιχειρήσεις και την τοπική οικονομία της Λέσβου και των άλλων νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, γεγονός που αναγνώρισε επιτέλους, σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη, και ο υπουργός Τουρισμού κ. Κικίλιας.

Βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γ. Μπουρνούς

Καλέσαμε τους τρεις υπουργούς να μας γνωστοποιήσουν άμεσα τις προθέσεις τους για την επανέναρξη όλων των ακτοπλοϊκών συνδέσεων των νησιών μας με τα λιμάνια της Τουρκίας, με δεδομένη, μάλιστα, την ανάγκη έγκαιρης προετοιμασίας τουριστικών πρακτόρων και ξενοδοχειακών μονάδων ενόψει και της επίσημης τουρκικής αργίας του τέλους του Ραμαζανιού (φέτος στις 2-4 Μαΐου).

Την Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Πλακιωτάκης, μας γνωστοποίησε πως η διασύνδεση και η ανάπτυξη των θαλάσσιων μεταφορών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας συνιστά «θέμα προτεραιότητας» για το Υπουργείο του και πως σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση της 4ης Φεβρουαρίου και κατόπιν εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Δημόσιας Υγείας, «έπαψε πλέον να υφίσταται ο προσωρινός περιορισμός των θαλασσίων συνδέσεων με την Τουρκία».

Η απάντηση του κ. Πλακιωτάκη είναι αρχικά θετική, αφού ανοίγει πλέον διάπλατα την πόρτα για την αποκατάσταση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης. Μολαταύτα, δεν είναι ακριβής, αφού αγνοεί το γεγονός ότι με την Κοινή Υπουργική Απόφαση της 4ης Φεβρουαρίου, επετράπη μεν η σύνδεση με επαγγελματικά τουριστικά σκάφη, αλλά με τον εξωπραγματικό περιορισμό της πληρότητας σε μόλις 49 επιβάτες.

Αναμένουμε από τους συναρμόδιους υπουργούς, μετά την επίσημη παραδοχή τους για τη σημασία του εισερχόμενου τουρισμού από την Τουρκία για την οικονομία των νησιών μας, να αποκαταστήσουν πλήρως την ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου με την Τουρκία στην επόμενη Κοινή Υπουργική Απόφαση, στις 21 Φεβρουαρίου. Είναι άμεση ανάγκη, ώστε να ενισχυθεί, σε αυτή την τόσο δύσκολη συγκυρία, η τουριστική οικονομία της Λέσβου και των άλλων νησιών μας.

Η Απάντηση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη


1 σχόλιο:

Αγγελος είπε...

Κατόπιν ενεργειών σας σπανομαρία;;;;;

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required