23 Φεβ 2022

Κοινή δήλωση αυτοδιοικητικών : «Η Σάμος μόνη της στο Προσφυγικό-Μεταναστευτικό, μόνη της και στον Σεισμό»

Σε κοινή δήλωση προχώρησαν πρώην και νυν αυτοδιοικητικοί της Σάμου με αφορμή το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό ζήτημα και τις πρόσφατες εξελίξεις, με τις αντιδράσεις των κατοίκων σε Λέσβο και Χίο, αλλά και τον σεισμό της 30ής Οκτωβρίου 2020 που έπληξε τη Σάμο. Παρακάτω το κείμενο της κοινής δήλωσης.


«Αυτές τις μέρες η Λέσβος και η Χίος με πρωτοβουλία του Περιφερειακού μας Συμβουλίου ετοιμάζονται να δώσουν μια μεγάλη πολιτική μάχη διατρανώνοντας την πλήρη αντίθεσή μας στις αποφάσεις της Κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δημιουργήσουν υπερδομές -φυλακές ψυχών στα ακριτικά νησιά μας και την δυναμική εναντίωσή μας στις εν γένει πολιτικές που εφαρμόστηκαν στο παρελθόν και εξακολουθούν να εφαρμόζονται ακόμη και σήμερα για την αντιμετώπιση του Προσφυγικού -Μεταναστευτικού.

Σύμφωνα με τις θέσεις που αναπτύχθηκαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου της 26/1/2022 οι πολίτες των νησιών συμφωνούν στην δημιουργία περιορισμένης χωρητικότητας και βραχείας χρονικής διάρκειας προσωρινής διαμονής Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης (Κ.Υ.Τ.) αποκλειστικά και μόνο για τις άκρως απαραίτητες διαδικασίες υποδοχής και ταυτοποίησης των προσφύγων αλλά σε καμμιά περίπτωση δεν δέχονται δομές θηριώδεις και μακράς φιλοξενίας.

Και επειδή η Κυβέρνηση, δυστυχώς, επιμένει να κατασκευάσει, πάση δυνάμει και με κάθε τρόπο,, αυτές τις υπερδομές -φυλακές ψυχών στα νησιά, αποφασίστηκαν, με ευρεία και διαπαραταξιακή πλειοψηφία, αφ’ ενός η απ’ ευθείας άμεση παράσταση στην Αθήνα σε αρμόδιους και συναρμόδιους Υπουργούς καθώς και στον Πρόεδρο και στα κόμματα της Βουλής και αφ’ ετέρου , σε συνεννόηση και συνεργασία με φορείς , Επιμελητήρια, Εργατικά Κέντρα κ.λ.π, η διακοπή για ένα 24ωρο κάθε δραστηριότητας στο Βόρειο Αιγαίο.

Κινητοποιήσεις λοιπόν σε Λέσβο και Χίο και μάλιστα αμέσως μετά την επίσκεψη στην Αθήνα του Περιφερειάρχη και των Επικεφαλής των Παρατάξεων στην Κυβέρνηση και στα κόμματα της Βουλής, πλην της Νέας Δημοκρατίας που δεν καταδέχτηκε ούτε καν να τους ακούσει.

Και στη Σάμο και για τη Σάμο, αντίστοιχα, τι; Δυστυχώς τίποτε, λες και το νησί μας δεν ανήκει στην ίδια Περιφέρεια.

Άραγε δεν δεσμεύουν τον Αντιπεριφερειάρχη Σάμου οι Αποφάσεις του Περιφερειακού μας Συμβουλίου ώστε να αναλάβει πρωτοβουλίες και να καλέσει τους φορείς του τόπου και τον Σαμιακό Λαό σε πάνδημη κινητοποίηση ενάντια στις εφαρμοζόμενες πολιτικές και δράσεις;

Φαίνεται πως όχι. Άλλωστε παλιά του τέχνη κόσκινο!!

Και ας μη μας πει κανείς ότι όλα αυτά γίνονται γιατί η Δημοτική Αρχή του Δήμου Ανατολικής Σάμου δήλωσε απούσα από τις κινητοποιήσεις διότι το ίδιο ισχύει και για τις Δημοτικές Αρχές Χίου και Μυτιλήνης. Άλλωστε και στα δύο αυτά νησιά η Περιφέρεια πήρε την πρωτοβουλία του συντονισμού των φορέων.

Η Σάμος έμεινε τραγικά μόνη και εξακολουθεί χωρίς καμμιά συμπαράσταση να αντιστέκεται, έστω και ασύνταχτα, στο δόγμα νησιά-«φυλακές ψυχών», νησιά-«ασπίδα της Ευρώπης» που προωθεί και εφαρμόζει με απάνθρωπη σκληρότητα η κυβέρνηση Μητσοτάκη στα νερά και στις στεριές του Ανατολικού Αιγαίου, τις ασέληνες προσφυγικές νύχτες και τις καταδρομικές αστροφεγγιές της Ζωής ή του Θανάτου.


Ίδια, δυστυχώς κι απαράλλαχτη, ήταν και είναι η συμπεριφορά της Περιφερειακής Αρχής και στην πολιτική αντιμετώπισης των φοβερών συνεπειών του φονικού και καταστροφικού σεισμού της πολύπαθης Σάμου.

Οι αποφάσεις του Φλεβάρη του 2021 και του Γενάρη του 2022 για μετάβαση του Περιφερειάρχη στην Αθήνα μαζί με τους Επικεφαλής των Παρατάξεων στο Μέγαρο Μαξίμου, στους αρμόδιους και συναρμόδιους Υπουργούς, στα κόμματα της Βουλής και στις Ευρωομάδες τους για τα προβλήματα και τις συνέπειες του σεισμού που συντάραξε τον τόπο είναι ακόμα στα συρτάρια της Περιφέρειας και περιμένουν πότε θα βρεθεί το πολιτικό φιλότιμο και η δημοκρατική ευαισθησία για να υλοποιηθούν.

Δεν πειράζει που και στην περίπτωση του σεισμού όπως και στο Προσφυγικό- Μεταναστευτικό η Περιφερειακή Αρχή δεν μας στήριξε πολιτικά και δεν έστερξε ακόμα , δεκαέξι ατέλειωτους μήνες μετά την καταστροφή ,να υλοποιήσει τις σχετικές αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου για την Σάμο.

Ας είναι καλά η Αγία Εύβοια και η Μεγαλομάρτυς Κρήτη που με τις φυσικές καταστροφές που υπέστησαν μας βοηθούν έμμεσα αφού, από τις πιέσεις που ασκούν στη Κυβέρνηση, κάτι κερδίζουμε και εμείς καθώς και κάποιοι από τους φορείς του νησιού που έδωσαν και εξακολουθούν να δίνουν, παλικαρίσια, τον αγώνα για τον σεισμόπληκτο τόπο και τους ανθρώπους του.

Όσο για μας τους Σαμιώτες, μπορεί να χάσαμε μάχες σε μία σύγκρουση χωρίς συμμάχους αλλά σε καμμιά περίπτωση δεν χάσαμε τον Πόλεμο.

Στεκόμαστε ακόμα όρθιοι μπροστά στις φυσικές και πολιτικές καταιγίδες που έπληξαν και εξακολουθούν να πλήττουν το νησί μας και επιμένουμε να πιστεύουμε ακράδαντα, παρά τις δυσκολίες, ότι το μέλλον θα δικαιώσει τους Αγώνες μας και τα Όνειρά μας.

Οι συνυπογράφοντες

1) Στέλιος Θάνος Πρώην Δήμαρχος του Ενιαίου Δήμου Σάμου.

2) Μανώλης Νικ. Κάρλας Περιφερειακός Σύμβουλος, πρώην αιρετός Νομάρχης Σάμου.

3) Αριάδνη Δήμου Δημοτική Σύμβουλος, πρώην Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δυτικής Σάμου.

4) Γιώργος Κουτσοδόντης Πρώην Δήμαρχος Μαραθοκάμπου.

5) Φίλιππος Πετρούσκας Πρώην Δήμαρχος Βαθέος Σάμου.

6) Νίκος Ζάχαρης Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Ανατολικής Σάμου. Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «η Σάμος αλλάΖΕΙ».

7) Τάσος Κοζώνης Πρώην Αντιδήμαρχος του Ενιαίου Δήμου Σάμου.

8) Αλέξανδρος Σταθακιός Πρώην Περιφερειακός Σύμβουλος Βορείου Αιγαίου.

9) Γιάννης Αξιώτης Δημοτικός Σύμβουλος, Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας του Δήμου Ανατολικής Σάμου.

10) Γιάννης Γεροντής Πρώην Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Βαθέος Σάμου.

11) Γιώργος Γεωργιάδης Πρώην Δήμαρχος Δήμου Πυθαγορείου.

12) Μανώλης Χατζημιχάλης Πρώην Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Βαθέος.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required