21 Ιουν 2022

23 Ιουνίου - Συγκέντρωση στην πλατεία Πυθαγόρα για τον πρόσφυγα μαθητή Βαφίνγκ Σισσέ

Φωτό αρχείου
Με ανακοινώσεις τους, η Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Σάμου (ΕΛΜΕ), το Εργατικό Κέντρο Σάμου, το Νομαρχιακό Τμήμα Σάμου της ΑΔΕΔΥ καθώς και οι: Προοδευτική Κίνηση Γυναικών Σάμου (Μέλος ΟΓΕ), Σύλλογος Γυναικών Μυτιληνιών Σάμου (Μέλος ΟΓΕ) και Ομάδα Γυναικών ΟΓΕ Μαραθοκάμπου, αναφέρονται στον πρόσφυγα μαθητή, που βρίσκεται στη Σάμο, Βαφίνγκ Σισσέ, ζητώντας να μην απελαθεί.


Η κινητοποίηση για το αίτημά τους θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, στις 18:30, με συγκέντρωση στην πλατεία Πυθαγόρα.

ΕΛΜΕ Σάμου

Ο CISSE VAFING, γνωστός στην τοπική κοινωνία ως «Σισσέ», πολίτης Γουϊνέας, κάτοικος Βαθέος Σάμου, ήρθε στην Ελλάδα στις 30/10/2019 ως ασυνόδευτος ανήλικος.

Τον Ιανουάριο του 2020 και για όσο διάστημα διέμενε στη Safe Area του ΚΥΤ Σάμου ξεκίνησε μαθήματα ελληνικών, στα πλαίσια των δραστηριοτήτων-δομές άτυπης εκπαίδευσης- που απευθύνονται σε ασυνόδευτους ανηλίκους. Τον Σεπτέμβριο του 2020 ξεκίνησε να φοιτά στην Α΄ τάξη του «Πυθαγόρειου» Γενικού Λυκείου Σάμου και φέτος στη Β΄ τάξη σημειώνοντας τεράστια πρόοδο. Ασχολείται με τον αθλητισμό συμμετέχοντας στην τοπική ομάδα ποδοσφαίρου του Αθλητικού Ομίλου Σάμου, δραστηριότητα για την οποία έχει βραβευτεί από κοινού με τους συναθλητές του. Συμμετέχει ενεργά και δημιουργικά στην κοινωνική ζωή, συμμαθητές, εκπαιδευτικοί και φίλοι τον στηρίζουν και τον αγαπούν.

Στις 04/03/2021 εκδόθηκε η απόφαση του Περιφερειακού Γραφείου Ασύλου Σάμου, με την οποία απορρίφθηκε το αίτημα του για άσυλο-διεθνή προστασία. Άσκησε προσφυγή κατά της απόφασης, η οποία απορρίφθηκε και η απόρριψη του κοινοποιήθηκε πριν δύο μέρες.

Ο Σισσέ, όπως ο Σαϊντού πριν λίγο καιρό και όπως εκατοντάδες άλλα παιδιά πρόσφυγες φοιτούν στο ελληνικό σχολείο, θέλουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην Ελλάδα και πρέπει να έχουν αυτό το δικαίωμα. Έχουν δικαίωμα, όπως κάθε παιδί, να μορφωθούν και να χτίσουν τη ζωή τους εκεί που επιθυμούν.

Στεκόμαστε στο πλευρό του Σισσέ και όλων αυτών που παλεύουν για τις ζωές τους. Ενώνουμε τις φωνές μας την Πέμπτη 23/6/2022 στις 6.30 το απόγευμα στην πλατεία Πυθαγόρα για να διεκδικήσουμε :

Άσυλο στον Σισσέ και σε όλα τα παιδιά που ο πόλεμος, η φτώχεια, η καταπίεση τα κάνει πρόσφυγες. Να μη χάσουν για δεύτερη φορά το «σπίτι» τους.

ΕΛΜΕ Σάμου

Εργατικό Κέντρο Σάμου

Να ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημα του μαθητή Σισσέ Βαφίνγκ για την απόδοση ασύλου!

Το Εργατικό Κέντρο Σάμου δηλώνει την στήριξή του στο δίκαιο αίτημα του μαθητή Σισσέ Βαφίνγκ για απόδοση ασύλου. Ο Σισσέ ήρθε στο νησί μας το 2019 ως ασυνόδευτος ανήλικος και ξεκίνησε φιλότιμες προσπάθειες να φοιτήσει στο Γενικό Λύκειο Σάμου σημειώνοντας σημαντική πρόοδο με βραβεύσεις στον αθλητισμό κλπ. Πλέον έχοντας συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του έρχεται αντιμέτωπος με την πάγια τακτική του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, αυτή της απέλασης.

Η περίπτωση του Σισσέ, όπως και του Σαϊντού Καμαρά, που έγινε γνωστή το προηγούμενο διάστημα στη χώρα μας, αφορά το σύνολο των προσφυγόπουλων που έρχονται αντιμέτωποι με την αντιμεταναστευτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πολιτική, που πιστά εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις στη χώρα μας, που ενώ από τη μία δήθεν πλασάρουν τις ευαισθησίες τους για τα ασυνόδευτα ανήλικα, την ίδια στιγμή τους απελαύνουν μόλις ενηλικιωθούν με συνοπτικές διαδικασίες, επιστρατεύοντας και την Frontex, προς χώρες μάλιστα που χαρακτηρίζονται ως δήθεν ασφαλείς από την ΕΕ και την κυβέρνηση πχ Τουρκία. Την ίδια στιγμή δε, προετοιμάζουν το έδαφος μέσα από συμφωνίες επανεισδοχής με χώρες προέλευσης και διέλευσης (πχ η κυβέρνηση της ΝΔ με Πακιστάν και Μπαγκλαντές) ώστε να διασφαλίζεται το απαραίτητο φτηνό εργατικό δυναμικό για τα ευρωπαϊκά μονοπώλια και τους μεγαλοεργοδότες της Ελλάδας με «νόμιμες» πλέον οδούς μετανάστευσης.

Καλούμε τους εργαζόμενους, συλλόγους και φορείς, γονείς, δασκάλους και μαθητές να σταθούν στο πλευρό του Σισσέ και του κάθε Σισσέ κόντρα σε ρατσιστικές και ξενοφοβικές φωνές και απαιτούμε να ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημα του για την απόδοση ασύλου. Διεκδικούμε:

· Την προστασία όλων των ασυνόδευτων ανηλίκων, τη στήριξη για την ουσιαστική ένταξή τους μετά από την ενηλικίωση σε ζωή και δουλειά με δικαιώματα, με πρόσβαση σε αξιοπρεπή στέγαση, Εργασία, Παιδεία, Κοινωνική Πρόνοια, με ευθύνη του κράτους, χωρίς την εμπλοκή των ΜΚΟ.

· Να δοθεί άσυλο σε όλους τους ασυνόδευτους ανήλικους και να σταματήσουν οι απελάσεις λόγω της ενηλικίωσής τους.

· Να καταδικαστεί το αντιδραστικό νομοθετικού πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κυβερνήσεών της, απέναντι στους ξεριζωμένους από τις χώρες τους λόγω ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων, φτώχειας και εκμετάλλευσης.

· Άμεσος απεγκλωβισμός όλων των προσφύγων και μεταναστών προς τις χώρες προτίμησής τους και κλείσιμο της απάνθρωπης φυλακής του ΚΥΤ στου Ζερβού.

Όλοι στην κινητοποίηση αλληλεγγύης και στήριξης των προσφυγόπουλων την Πέμπτη 23/06, 18.30 στην πλατεία Πυθαγόρα, στο Βαθύ.

Α.Δ.Ε.Δ.Υ.
Νομαρχιακό Τμήμα Σάμου

Συγκέντρωση 23/6 για τον Πρόσφυγα μαθητή Βαφίνγκ Σισσέ.

Η ΕΓ του ΝΤ Σάμου της ΑΔΕΔΥ δηλώνει τη στήριξή της στα δίκαια αιτήματα του πρόσφυγα μαθητή Βαφίνγκ Σισσέ και καταγγέλει την απόφαση του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, να μην κάνει δεκτή την αίτηση παροχής ασύλου και την υπαγωγή του σε καθεστώς διεθνούς προστασίας.

Ο Σισσέ, γεννηθείς το 2002, ήρθε στην Ελλάδα απ’ τη Γουϊνέα τον Οκτώβρη του 2019 ως ασυνόδευτος ανήλικος και διαμένει στο Βαθύ, όπου πηγαίνει σχολείο και ασχολείται ενεργά με τον αθλητισμό.

Υπάρχουν κι άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις πανελλαδικά και μας δίνει ελπίδα ο αγώνας και η αλληλεγγύη, που λαμβάνουν χώρα τώρα αλλά και στο παρελθόν. Αποτελούν όπλα διεκδίκησης τόσο για το Σισσέ, όσο και για κάθε άλλο πρόσφυγα που αποτελεί θύμα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και ξεριζώθηκε απ’ τον τόπο του εν μέσω καταστροφικών πολέμων και εξαθλίωσης.

Διεκδικούμε:Ολόπλευρη φροντίδα, για τη μόρφωση και τα δικαιώματα όλων των προσφυγόπουλων
Καθολική πρόσβαση στη δημόσια εκπαίδευση, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους, κόντρα σε ρατσιστικές και ξενοφοβικές αντιδράσεις.
Προστασία όλων των ασυνόδευτων ανηλίκων, στήριξη για την ουσιαστική ένταξη τους μετά από την ενηλικίωση σε ζωή και δουλειά με δικαιώματα, με πρόσβαση σε αξιοπρεπή στέγαση, εργασία, Παιδεία, Κοινωνική Πρόνοια, χωρίς την εμπλοκή των ΜΚΟ.

Απαιτούμε να αναγνωριστεί ο Σισσέ ως πρόσφυγας και να του αποδοθεί το προβλεπόμενο άσυλο. Να εγκριθεί η αίτησή του και να παραμείνει στη χώρα μας, ώστε να συνεχιστεί η φοίτησή του στο σχολείο του

Συμμετέχουμε και καλούμε σην κινητοποίηση της Πέμπτης 23 Ιούνη στην Πλατεία Πυθαγόρα στο Βαθύ στις 18:30

Για την Εκτελεστική Γραμματεία

O Πρόεδρος                                             Ο Γραμματέας
Σταμάτης Φιλιππής                          Μανώλης Παχυμανώλης                     


ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΑΜΟΥ (ΜΕΛΟΣ ΟΓΕ)

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΜΥΤΙΛΗΝΙΩΝ ΣΑΜΟΥ (ΜΕΛΟΣ ΟΓΕ)

ΟΜΑΔΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΟΓΕ ΜΑΡΑΘΟΚΑΜΠΟΥ


ΑΣΥΛΟ ΣΤΟΝ ΣΙΣΣΕ

Η απόφαση για την απέλαση του μαθητή μετανάστη αποτελεί άλλον έναν κρίκο στην αλυσίδα της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι και η βαρβαρότητα των απελάσεων.

Ζούμε την βαρβαρότητα του ιμπεριαλισμού και αυτή δεν εξαιρεί κανέναν λαό. Ο Σισσέ και ο κάθε Σισσέ μπορεί να αποτελεί την εικόνα του δικού μας μέλλοντος.

Ο σύλλογος και οι ομάδες γυναικών Σάμου μέλη της ΟΓΕ καταγγέλλουν την απόφαση για την απέλαση του μαθητή μετανάστη, Σισσέ. Τα παιδιά, η νεολαία όλων των λαών είναι το μέλλον του κόσμου και η ελπίδα ώστε να συμβάλλουν στον αγώνα για να ανθρωπέψει ο άνθρωπος.

Ο αγώνας ενάντια στον ιμπεριαλισμό και στο εκμεταλλευτικό σύστημα που γεννά την εκμετάλλευση, τους πολέμους, την φτώχια και την προσφυγιά είναι η καλύτερη συμπαράσταση και στήριγμα στον αγώνα για να ακυρωθεί η απόφαση αυτή και όλες οι αποφάσεις που στέλνουν τους πρόσφυγες μετανάστες πίσω στον θάνατο και στην κόλαση από την οποίαν κατάφεραν να ξεφύγουν.

Καλούμε τις γυναίκες να ενώσουμε τη φωνή μας στην κινητοποίηση που θα γίνει στις 23/6/2022, στις 6:30 μμ στην πλατεία πυθαγόρα.

Αδέρφια μου,
μες στην ειρήνη διάπλατα ανασαίνει
όλος ο κόσμος με όλα τα όνειρά του.
Δώστε τα χέρια, αδέρφια μου,
αυτό 'ναι η ειρήνη.

Γιάννης Ρίτσος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required