22 Ιουν 2022

«Με τον Σισσέ και τον κάθε άνθρωπο» - Η «Ανοιχτή Συνέλευση Σάμου» για τον πρόσφυγα μαθητή

Ανακοίνωση από την «Ανοιχτή Συνέλευση Σάμου» για τον πρόσφυγα ανήλικο μαθητή Σισσέ που ζει στη Σάμο και κινδυνεύει με απέλαση το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Η ανακοίνωση αναφέρει: 

«Να μιλήσουμε ξεχωριστά για τον Σισσέ, όπως μιλήσαμε ξεχωριστά για τον Σαϊντού; Να πούμε ότι είναι αριστούχος, ότι μιλάει καλά Ελληνικά, ότι παίζει καλό μπάσκετ; Να πούμε πως έχει αποδείξει -ως όφειλε- ότι αξίζει να ζήσει μαζί μας; Ποια κριτήρια να βάλουμε τελικά ώστε να αφήσουμε ελάχιστους να ζήσουν εκεί που επιλέγουν;

Πόση απόσταση έχει η συμφωνία όλων ότι πρέπει να διακρίνουμε σε πρόσφυγες και μετανάστες από την απόφαση για τον διωγμό του Σισσέ; Πόση απόσταση έχει η ομοφωνία του «να γίνονται απελάσεις αν έτσι ορίζει ο νόμος» από το απορρίπτεται η αίτηση ασύλου ενός μαθητή; Πόση απόσταση έχει η απόφαση συλλόγων γονέων για αποχή από τα σχολεία της Σάμου το 2019 επειδή γράφτηκαν σε αυτά παιδιά μεταναστών από τον ξεριζωμό του Σισσέ από την τάξη του το 2022;

Στη θέση του Σισσέ που βρίσκεται υπό διωγμό βρίσκονται σήμερα χιλιάδες ακόμα άνθρωποι. Άλλοι επειδή δεν μιλάνε καλά Ελληνικά, άλλοι επειδή δεν έχουν χρήσιμες –προς εκμετάλλευση- δεξιότητες, άλλοι επειδή δεν ήρθαν για να γλιτώσουν από τον πόλεμο αλλά αποφάσισαν λιγότερο ή περισσότερο ελεύθερα να τολμήσουν μια καλύτερη ζωή.

Κάθε στιγμή, όσοι μετανάστες και όσες μετανάστριες κατορθώνουν να γλιτώσουν από τη δολοφονική βία των συνόρων, έρχονται αντιμέτωποι με αναρίθμητες επιθέσεις στις ελευθερίες τους. Κρατούνται σε κέντρα-πρότυπα φυλάκισης, στερούνται αξιοπρεπή στέγαση, εμποδίζεται η πρόσβασή τους στην υγεία, την εκπαίδευση, την εργασία και τις κοινωνικές δραστηριότητες. Με λίγα λόγια, στερούνται το δικαίωμά τους στη ζωή, στην ελευθερία και την αξιοπρέπεια.

Στεκόμαστε στο πλευρό της κάθε μίας, του κάθε ένα ξεχωριστά αλλά και όλων μαζί. Καλούμε στη συγκέντρωση της ΕΛΜΕ στο Βαθύ, την Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022 για να απαιτήσουμε να ζήσει μαζί μας ο Σισσέ, για να απαιτήσουμε να ζήσουν μαζί μας όσοι και όσες το επιθυμούν.

Ελεύθερη επιλογή στη μετακίνηση και εγκατάσταση για όλους τους ανθρώπους

Δικαίωμα στη ζωή, στην ελευθερία και την αξιοπρέπεια.

Ανοιχτή Συνέλευση Σάμου
22/06/20222»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required