26 Ιουλ 2022

«Λαϊκή Συσπείρωση» Ανατολικής Σάμου: «Όχι στην ιδιωτικοποίηση & στα χαράτσια της διαχείρισης απορριμμάτων»

Κατηγορηματική ήταν η αντίθεση της Λαϊκής Συσπείρωσης στην, υποχρεωτική με νόμο της κυβέρνησης της ΝΔ, εκχώρηση της Διαχείρισης Απορριμμάτων σε Ανώνυμη Εταιρεία της Χίου. Στην τοποθέτησή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι:

«Ενώ η συγκέντρωση της διαχείρισης θα ήταν ένα χρήσιμο για το λαό μέτρο, αν η οικονομία ήταν στα χέρια του και προς όφελός του, σήμερα όμως που κριτήριο είναι τα κέρδη μιας χούφτας άεργων κηφήνων της κοινωνίας, η συγκέντρωση γίνεται εφαλτήριο για να παραδοθεί αργά ή γρήγορα η διαχείριση σε μεγάλες εταιρίες που στήνονται ήδη και καραδοκούν. Αυτό είναι το τελικό ζητούμενο που κρύβεται πίσω από τέτοια νομοθετήματα και την εφαρμογή τους. Και όσοι κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν που πάει το πράγμα, ας δουν το παράδειγμα των εταιρειών Ανακύκλωσης που παίρνουν τζάμπα πρώτη ύλη για την οποία επιδοτούνται κι’ από πάνω και βρίσκονται σήμερα στη κορυφή της κερδοφορίας».

«Η υποχρεωτική ένταξη του δήμου στην Ανώνυμη Εταιρεία Χίου, πέρα από τα καθιερωμένα χαράτσια των δημοτικών τελών για τους δημότες, από την 1η Ιανουαρίου 2022, μέσω των Φορέων Διαχείρισης Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) που μπορούν να είναι και Ανώνυμες Εταιρείες, συνοδεύεται ήδη και από την επιβολή σε βάρος των δήμων «τέλους ταφής» που καθιέρωσε η κυβέρνηση της ΝΔ και «περιβαλλοντικής εισφοράς» που είχε θεσμοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ».

«Θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης είναι ότι η διαχείριση των απορριμμάτων θα πρέπει να γίνεται με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες, με σεβασμό στο περιβάλλον, στην υγεία του λαού, στους φυσικούς πόρους, στο λαϊκό εισόδημα. Σήμερα υπάρχουν όλες οι τεχνολογικές και επιστημονικές δυνατότητες να γίνει αυτό. Εμπόδιο μπαίνει ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής, το κυνήγι του κέρδους.

Μόνο με την ανατροπή και την αντικατάστασή του από την σοσιαλιστική μορφή οργάνωσης της οικονομίας και του κράτους, μπορεί να αντιμετωπισθεί - και αυτό το ζήτημα- προς όφελος του λαού.

Άμεσα διεκδικούμε:

· Να καταργηθούν τα χαράτσια του “τέλους ταφής” και της “περιβαλλοντικής εισφοράς”, καθώς και όσα φορτώνονται στη λαϊκή κατανάλωση

· Την απόλυτη διασφάλιση όλων των εργαζόμενων στον τομέα αυτό, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

· Τα κόστη των προγραμμάτων, εξοπλισμού και έργων για την ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων, που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας και στην προστασία του περιβάλλοντος, να προέρχονται από κεντρικούς δημόσιους πόρους, που θα τροφοδοτούνται από πρόσθετη φορολόγηση του κεφαλαίου, στην προοπτική κατάργησης των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας».


Ø ΣΦΑΓΕΙΟ ΜΕ ΚΡΑΤΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Η ίδρυση και λειτουργία σφαγείου στη περιοχή μας είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία, πρωτίστως για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, αλλά και οικονομικούς.

Κριτήριο για μας είναι: 1) να προστατευθεί η δημόσια υγεία, 2) να υποστηριχθεί η μικρή κτηνοτροφική παραγωγή η οποία έχει το δικό της μερίδιο στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου και 3) να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη παροχή υγιεινών, ποιοτικών και φθηνών διατροφικών αγαθών για το λαό. Το λαό που πληρώνει ως φορολογικό υποζύγιο κάθε χρόνο το 95% των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού και παίρνει ψίχουλα γιατί αυτοί που πληρώνουν το 5% παίρνουν «τη μερίδα του λέοντος» μέσα από διευκολύνσεις και τζάμπα χρήμα για τα διάφορα αναπτυξιακά λεγόμενα προγράμματα.

Η πρότασή μας είναι μόνιμη και σταθερή: Δημόσια σφαγεία με ευθύνη του κράτους για τη λειτουργία και τον υγειονομικό τους έλεγχο , με δωρεάν παροχή υπηρεσιών στους κτηνοτρόφους, ώστε να μην επιβαρύνεται το κόστος παραγωγής και να υπάρχει το λογικό κέρδος για τον μικρό παραγωγό για να επιβιώσει και να κρατήσει την εκμετάλλευσή του.

Παρ’ όλα αυτά δεν θα αρνηθούμε την κατασκευή και λειτουργία του σφαγείου έστω και έτσι και πρέπει η δημοτική αρχή να αναλάβει τις ευθύνες της και να βρει οικόπεδο , διεκδικώντας παράλληλα χρηματοδότηση από τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Βιομηχανίας για την απρόσκοπτη λειτουργία του, ώστε να εξασφαλιστεί το χαμηλότερο κόστος (στα όρια του συμβολικού) για τους κτηνοτρόφους.

Ø ΑΜΕΡΙΣΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ

Την αμέριστη στήριξη των αιτημάτων του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος και του Πανσαμιακού Αγροτικού Συλλόγου, εξέφρασε η Λαϊκή Συσπείρωση με την τοποθέτησή της στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Με αφορμή τη συζήτηση για τον πρωτογενή τομέα στη Σάμο, ανέδειξε τις βασικές αιτίες των προβλημάτων οι οποίες βρίσκονται στην αντιαγροτική πολιτική της Ε.Ε και των αστικών κυβερνήσεων, που στοχεύει στη συγκέντρωση της αγροτοδιατροφικής αλυσίδας σε μεγάλα αγροτοβιομηχανικά μονοπώλια, με την στοιχειώδη επιβίωση λίγων μικρομεσαίων εκμεταλλεύσεων.

Πιο συγκεκριμένα και όσον αφορά το δήμο, η Λαϊκή Συσπείρωση υπογράμμισε ότι: «… αντί να «ξοδεύεται» σε μαγειρέματα, φολκλορικές εκδηλώσεις και ταξίδια, ας ασχοληθεί πιο σοβαρά με όσα μπορεί και εντέλλεται να κάνει και τα οποία μονίμως αμελεί.

Δηλαδή με την αγροτική και δασική οδοποιία που έχει τα χάλια της, με την βελτίωση και σωστή διαχείριση της άρδευσης και με επιπλέον μέτρα και δράσεις για την άρδευση και άλλων περιοχών, με την λειτουργία λαϊκής αγοράς στη πόλη του Βαθιού, με την λειτουργία σφαγείου στη περιοχή, με την πυροπροστασία των ορεινών αγροτικών οικισμών κλπ. Έτσι θα βοηθήσει ουσιαστικά τους εναπομείναντες αγροτοκτηνοτρόφους να αντέξουν αυτή τη λαίλαπα της αντιαγροτικής πολιτικής και να κρατηθούν στις καλλιέργειές τους και στον τόπο τους».

1 σχόλιο:

Σαμιωτης είπε...

Γιατί σκουπίδια και σφαγείο δεν τα αναλαμβάνει το κόμμα, ώστε να διασφαλιστούν όλα τα απαιτούμενα;;;.

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required