19 Σεπ 2022

Λαϊκή Συσπείρωση: «Όσον αφορά τη δημοτική αρχή και το δημοτικό συμβούλιο είναι χρέος τους να στηρίζουν αυτούς τους αγώνες»

Η δημοτική παράταξη Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Ανατολικής Σάμου, με ανακοίνωσή της, αναφέρεται στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που διεξήχθη την Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου, έχοντας ως αποκλειστικό θέμα τα ζητήματα υγείας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Σάμος. Η Λαϊκή Συσπείρωση αναφέρει:

«Προκαλεί κατάπληξη η επιμονή του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου να “βαφτίζει” ομόφωνη την απόφαση του οργάνου και το ψήφισμα για τα σοβαρότατα προβλήματα στο Νοσοκομείο και την πρωτοβάθμια περίθαλψη και την επίδοσή του από επιτροπή στον πρωθυπουργό. Παρά την τηλεφωνική μας παρέμβαση στον ίδιο μετά την ανάρτηση του σχετικού δελτίου Τύπου και την υπόσχεσή του ότι θα επανορθώσει , δεν έκανε καμιά ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση.

Η θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης ήταν σαφής και κατηγορηματική στην τοποθέτησή της και στην δευτερολογία της και έλεγε επί λέξει, τα εξής: «Όσον αφορά τη δημοτική αρχή και το δημοτικό συμβούλιο είναι χρέος τους να στηρίζουν αυτούς τους αγώνες (σ.σ. του Συλλόγου Εργαζομένων των δημόσιων δομών Υγείας και του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος) ανεπιφύλακτα, καταδικάζοντας ταυτόχρονα την κυβερνητική πολιτική και την κρατική καταστολή. Αυτό θα μπορούσε να είναι το μήνυμα προς την κυβέρνηση μαζί με το διεκδικητικό πλαίσιο του Συλλόγου Εργαζομένων στη δημόσια υγεία, που εκφράζει πραγματικά τις ανάγκες και πως μπορούν αυτές να ικανοποιηθούν. Δηλαδή στα πλαίσια ενός Αποκλειστικά Δημόσιου και Δωρεάν - για όλους χωρίς εξαιρέσεις - Συστήματος Υγείας.

Όχι για να συγκινηθούν αλλά για να καταλάβουν ότι θα μας βρίσκουν μπροστά τους κάθε μέρα, όσο επιμένουν σ’ αυτή την αντιλαϊκή πολιτική».

Και συμπλήρωνε:

«Σε καμιά περίπτωση δεν θα μπούμε σε διαδικασία επιτροπών και παραεπιτροπών ή κινητοποιήσεων με επικεφαλής την δημοτική αρχή η οποία αποθεώνει σε κάθε ευκαιρία την κυβερνητική πολιτική . Πολύ περισσότερο, που έχει χάσει την “έξωθεν καλή μαρτυρία” με τη στάση της 2,5 χρόνια πριν, όταν πίσω από τις πλάτες του λαού που πάλευε να μην προχωρήσουν οι εργασίες για την κατασκευή της φυλακής στου Ζερβού συμφώνησε με την κυβέρνηση και δέχτηκε την κατασκευή της».

Τώρα το πώς αυτή η πεντακάθαρη θέση “τσουβαλιάστηκε” από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου στην δήθεν ομοφωνία ,και ποια σκοπιμότητα εξυπηρετεί, ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του.

Τέλος και επειδή φαίνεται ότι πρέπει, κάθε φορά, να αποδείχνουμε ότι δεν είμαστε “ελέφαντες” παραθέτουμε ολόκληρη την τοποθέτηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που περιλαμβάνει το σκεπτικό της θέσης μας:

«Στην περιγραφή της κατάστασης σε χοντρές γραμμές όλοι συμφωνούμε. Την πληρέστερη εικόνα την έδωσε η τοποθέτηση του Συλλόγου Εργαζομένων στη Δημόσια Υγεία. Ακόμα και στις διαπιστώσεις δεν υπάρχουν ουσιώδεις διαφορές. Αλλά και στο συμπέρασμα ότι πρέπει (χθες) να ενισχυθεί το Νοσοκομείο με ιατρικό, και νοσηλευτικό προσωπικό, σε τεχνολογικό εξοπλισμό και άλλες υποδομές, κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει.

Υπάρχει όμως τεράστια απόσταση - άβυσσος πραγματικά- επί του πρακτέου. Να στείλουμε λέτε επιστολή στον πρωθυπουργό για να του εκθέσουμε την κατάσταση και να ζητήσουμε την παρέμβασή του.

Αλήθεια, τι είναι αυτό που δεν γνωρίζει ο πρωθυπουργός και θα το φωτίσει η επιστολή μας;

o Δεν γνωρίζει την πολιτική του; (και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ- ΝΔ/ΠΑΣΟΚ κλπ;)

o Την πολιτική άγριων περικοπών της χρηματοδότησης των δημόσιων νοσηλευτικών μονάδων;

o Δεν γνωρίζει την απαγόρευση προσλήψεων μόνιμου προσωπικού και την αντικατάστασή τους με επικουρικό προσωπικό δίχρονης σύμβασης κι’ αυτό με το σταγονόμετρο;

o Δεν γνωρίζει ότι το Νοσοκομείο δεν έχει μαγνητικό τομογράφο, με συνέπεια οι ασφαλισμένοι να πληρώνουν σε ιδιώτες 236 ευρώ και να παίρνουν από τον ΕΟΠΠΥ 80; (Παραβιάζοντας ακόμη και την δική τους νομοθεσία που λέει ότι ο νοσηλευόμενος παίρνει παραπεμπτικό, κάνει την εξέταση χωρίς να πληρώσει και το Νοσοκομείο παίρνει τα χρήματα από το ασφαλιστικό του ταμείο).

o Δεν γνωρίζει ο πρωθυπουργός ότι εγκαινίασε στην Ικαρία τη μονάδα τεχνητού νεφρού και γιατρός διορίστηκε μετά από ένα χρόνο, ή ότι εγκαινίασε το πολυδύναμο ιατρείο Φούρνων και ένα χρόνο μετά δεν έχει γιατρό;

o Τι ακριβώς δεν γνωρίζει ο πρωθυπουργός και περιμένει εμάς να του το πούμε; Δεν γνωρίζει ότι ετοιμάζεται να κάνει τα δυο Νοσοκομεία ένα;

o Δεν γνωρίζει ότι οι βουλευτές του όπως ο κ. Στεφανάδης προτρέπουν τους δήμους να προσφέρουν κατάλυμα και άλλα κίνητρα στους γιατρούς για να έρχονται στα περιφερειακά Νοσοκομεία για δυο χρόνια και μετά πάλι στην ανεργία και στην αβεβαιότητα;

o Τι να ζητήσουμε από έναν πρωθυπουργό και μια κυβέρνηση που έχει κηρύξει τον πόλεμο στο δημόσιο σύστημα υγείας και μπουκώνει με εκατοντάδες εκατομμύρια τα ιδιωτικά μονοπώλια της υγείας;

o Ή μήπως υπάρχει κανείς που δεν γνωρίζει πόσο κοστολογείται η ανθρώπινη ζωή σ’ αυτά τα «ευαγή» ιδρύματα; ότι ο κόσμος δίνει ό,τι έχει και δεν έχει, χρεώνεται μέχρι θανάτου, για να φροντίσει τον άνθρωπό του;

o Τι να ζητήσουμε από μια κυβέρνηση που εν μέσω πανδημίας εξάντλησε την αυστηρότητά της στους υγειονομικούς που δεν ήθελαν να εμβολιαστούν, αλλά ανακήρυξε τους τουρίστες ως το πιο αποτελεσματικό αντίδοτο στον κορονοϊό; Έρχονται οι τουρίστες –φεύγει ο κορονοϊός- φεύγουν οι τουρίστες επανέρχεται δριμύτερος ο κορονοϊός, ενώ στο μεταξύ πεθαίνουν καμιά 300αριά άνθρωποι τη βδομάδα.

o Τι να ζητήσουμε από έναν πρωθυπουργό και μια κυβέρνηση που στέλνει τα ΜΑΤ μέσα στα Νοσοκομεία όταν κινητοποιούνται οι υγειονομικοί, για τα προβλήματα των Νοσοκομείων και τις απάνθρωπες συνθήκες μέσα στις οποίες εργάζονται, χωρίς να τους αναγνωρίζεται έστω το ανθυγιεινό της εργασίας τους;

Αυτά τα ερωτήματα δεν είναι ρητορικά, είναι ουσιαστικά και από την απάντησή τους προκύπτει και το ανάλογο αγωνιστικό διεκδικητικό πλαίσιο. Τέτοιο διεκδικητικό πλαίσιο υπάρχει από το συνδικαλιστικό κίνημα των υγειονομικών και συνολικά από το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Εμείς το στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Και είναι υπόθεση αυτού του κινήματος με τη συμμετοχή όλων των λαϊκών στρωμάτων, που μαστίζονται απ’ αυτή την ανθυγιεινή πολιτική όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα, να το διεκδικήσουν. Μόνο αν η λαϊκή οργή και η αγανάκτηση μετατραπεί σε οργανωμένη πάλη με συνέχεια και συνέπεια, μπορούν ν’ αλλάξουν τα πράγματα και όχι με χαρτοπόλεμο που οι κυβερνήσεις “τον γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια”.

Όσον αφορά τη δημοτική αρχή και το δημοτικό συμβούλιο είναι χρέος τους να στηρίζουν αυτούς τους αγώνες ανεπιφύλακτα, καταδικάζοντας ταυτόχρονα την κυβερνητική πολιτική και την κρατική καταστολή. Αυτό θα μπορούσε να είναι το μήνυμα προς την κυβέρνηση μαζί με το διεκδικητικό πλαίσιο του Συλλόγου Εργαζομένων στη δημόσια υγεία, που εκφράζει πραγματικά τις ανάγκες και πως μπορούν αυτές να ικανοποιηθούν. Δηλαδή στα πλαίσια ενός Αποκλειστικά Δημόσιου και Δωρεάν - για όλους χωρίς εξαιρέσεις - Συστήματος Υγείας.

Όχι για να συγκινηθούν αλλά για να καταλάβουν ότι θα μας βρίσκουν μπροστά τους κάθε μέρα, όσο επιμένουν σ’ αυτή την αντιλαϊκή πολιτική.

Εδώ μέσα, δεν συζητάμε σε “κενό αέρος”, Έχουμε όλοι συγκεκριμένες πολιτικές αναφορές και τις ανάλογες ευθύνες. Δεν είναι δυνατόν η δημοτική αρχή να αποθεώνει την κυβερνητική πολιτική σε όλα τα επίπεδα και σήμερα να μιλάει σα να μην ξέρει ποιος φταίει και ποιες πολιτικές μας έχουν φέρει σ’ αυτή την κατάσταση. Και πολύ περισσότερο να καλλιεργεί αυταπάτες στο λαό ότι ο πρωθυπουργός θα φτιάξει μιαν όαση στη Σάμο, μέσα στην έρημο της πολιτικής που σαρώνει το δημόσιο σύστημα Υγείας.

Σε καμιά περίπτωση δεν θα μπούμε σε διαδικασία επιτροπών και παρα-επιτροπών ή κινητοποιήσεων με επικεφαλής την δημοτική αρχή η οποία αποθεώνει σε κάθε ευκαιρία την κυβερνητική πολιτική. Πολύ περισσότερο, που έχει χάσει την “έξωθεν καλή μαρτυρία” με τη στάση της 2,5 χρόνια πριν, όταν πίσω από τις πλάτες του λαού που πάλευε να μην προχωρήσουν οι εργασίες για την κατασκευή της φυλακής στου Ζερβού συμφώνησε με την κυβέρνηση και δέχτηκε την κατασκευή του».»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required