19 Σεπ 2022

Τετάρτη, 21/9 - Παρουσίαση της ψηφιακής πλατφόρμας «Τα καΐκια και η ναυπηγική τέχνη στη νεότερη πολιτιστική κληρονομιά»

Ο Σύλλογος Φίλων του Μουσείου Ναυπηγικών και Ναυτικών Τεχνών του Αιγαίου, η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, το Σπουδαστήριο Πολεοδομικών Ερευνών της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ και το Εργαστήριο Διδακτικής Μαθηματικών και Τεχνολογιών Μάθησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου παρουσιάζουν την ψηφιακή πλατφόρμα «Τα Καΐκια και η Ναυπηγική Τέχνη στη Νεότερη Πολιτιστική Κληρονομιά» (https://woodenboats.gr/).

Το έργο πραγματοποιείται με την υποστήριξη και χρηματοδότηση της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ.

Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου, στις 11:00 π.μ. στο Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος (Ακτή Θεμιστοκλέους, Μαρίνα Ζέας, Πειραιάς, τηλ. 210.4516264).

Οι στόχοι της ψηφιακής πλατφόρμας είναι:

I. H προβολή και διεπιστημονική τεκμηρίωση της ναυπηγικής παράδοσης ως άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.

II. H δημιουργία νέου υλικού υποστήριξης για την εγγραφή της ξυλοναυπηγικής τέχνης στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

III. H διακοπή της καταστροφής των αλιευτικών καϊκιών και

IV. H υποστήριξη της παραδοσιακής ξυλοναυπηγικής δραστηριότητας. 


Επίσης συλλέγουμε και δημιουργούμε έγκυρο και τεκμηριωμένο οπτικό υλικό (φωτογραφίες και βίντεο) σχετικά με την υποστήριξη της ξυλοναυπηγικής και των παραδοσιακών καϊκιών.

Στο πλαίσιο αυτών των στόχων προσκαλούμε ανθρώπους του πολιτισμού, των μνημείων, των μουσείων, των επιστημών και των τεχνών να συμμετάσχουν στη βασική θεματική της πλατφόρμας με την αποστολή υλικού που θα προβάλει τις απόψεις τους σχετικά με τα ακόλουθα βασικά θέματα:

· Η αξία της διάσωσης της παραδοσιακής ναυπηγικής

· Η διακοπή της επιδοτούμενης καταστροφής των αλιευτικών καϊκιών.

· Τα καΐκια και η παραδοσιακή ναυπηγική τέχνη στην εκπαίδευση

Το υλικό συμμετοχής, που θα αποσταλεί, μπορεί να είναι:

· Βιντεοσκοπημένο μήνυμα που δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 3’ λεπτά.

· Ηχογραφημένο μήνυμα που δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 3’ λεπτά και μπορούν να το συνοδεύουν φωτογραφίες ή βίντεο.

· Κείμενο (μέγιστη έκταση 300 λέξεις) που μπορούν να το συνοδεύουν φωτογραφίες ή βίντεο. Αν κριθεί αναγκαίο, η Ομάδα Έργου της πλατφόρμας μπορεί να πραγματοποιήσει επιστημονική και γλωσσική επιμέλεια του κειμένου με την συναίνεση του αποστολέα.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Ομάδα Έργου της Πλατφόρμας στο ηλεκτρ. Ταχυδρομείο: friends.mnnta.platform@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required