19 Νοε 2022

Τα μηνύματα της 110ης Επετείου Ένωσης της Σάμου - Πλήρες φωτορεπορτάζ από την παρέλαση της 13ης Νοεμβρίου

Φωτό: Γιάννης Μητσός
Παρουσία του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νίκου Χαρδαλιά, και του αρχηγού Γενικού Επιτελείου Στρατού, αντιστράτηγου Χαράλαμπου Λαλούση, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 13 Νοεμβρίου, η καθιερωμένη στρατιωτική και μαθητική παρέλαση, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της 110ης επετείου Ένωσης της Σάμου με την Ελλάδα.


Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το πρωί της Κυριακής με την επίσημη έπαρση της Σημαίας στην Πλατεία Πυθαγόρα με συμμετοχή τμήματος απόδοσης τιμών και Στρατιωτικής Μουσικής της 79 ΑΔΤΕ. Ακολούθησε η Επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Σάμου & Ικαρίας κ.κ. Ευσεβίου κι έπειτα εψάλη επιμνημόσυνη δέηση στον Ανδριάντα του Θεμιστοκλή Σοφούλη και κατάθεση στεφάνων από τις τοπικές και στρατιωτικές αρχές, φορείς και συλλόγους.

Στεφάνια κατέθεσαν ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Χαρδαλιάς, ο βουλευτής Σάμου Χρ. Στεφανάδης, ο δήμαρχος Αν. Σάμου Γ. Στάντζος, ο δήμαρχος Δυτ. Σάμου Αλ. Λυμπέρης, ο εκπρόσωπος του κοινοβουλευτικού κόμματος Ν.Δ .Σάμου Γ. Μάρκου, ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Χ. Λαλούσης, ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου Β. Πανουράκης, ο διευθυντής Αστυνομίας Σάμου ταξίαρχος Δ. Μαϊστρέλλης, ο συντονιστής Επιχειρήσεων Π.Σ. Βορείου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης αρχιπύραρχος Κων. Δαδούδης, ο λιμενάρχης Σάμου αντιπλοίαρχος Δ. Τσινιάς, ο πρόεδρος Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Σάμου ταξίαρχος εν αποστρατεία Δ. Πανταζής, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών ταγματάρχης Εμμ. Πέτρου, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Βαθέος Καπετάν Λαχανά Μ. Φρατζής, η Ένωση Μικρασιατών Σάμου και ο Β΄ διοικητής του Ελληνικού Ροταριανού Ομίλου Ε. Χαρδαβέλλας.

Φωτογραφίες: Γιάννης Μητσός



















Φωτογραφίες: Γιάννης Μητσός

Την παρέλαση, επί της παραλιακής οδού Θεμιστοκλή Σοφούλη, μαθητών και μαθητριών σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, συλλόγων και τμημάτων του Στρατού Ξηράς, άνοιξε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βαθέος Σάμου «Ο Καπετάν Λαχανάς» και την έκλεισαν οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σάμου.
 
Ακολούθησε η παρουσίαση παραδοσιακών χορών από συγκροτήματα πολιτιστικών συλλόγων επί της παραλιακής λεωφόρου, τα οποία απέσπασαν το θερμό χειροκρότημα του κόσμου που παρακολουθούσε. 

Η Ένωση της Σάμου με την Μητέρα Ελλάδα, την 11η Νοεμβρίου 1912, θυμίζει πως την πορεία του Λαού και του Έθνους προς την υπεράσπιση των εθνικών θεμάτων και των εθνικών δικαίων, πάντοτε υπό όρους ενότητας, καθορίζουν οι αθάνατοι στίχοι του Ανδρέα Κάλβου από την Ωδή «Εις Σάμον»: «Θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία».

Φωτογραφίες: Γιάννης Μητσός







































Φωτογραφίες: Γιάννης Μητσός

Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς: «Στέλνουμε μήνυμα σταθερότητας αλλά και φιλίας…»


Στο μήνυμά του, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Χαρδαλιάς, τόνισε: «Στέλνουμε μήνυμα σταθερότητας αλλά και φιλίας. Στέλνουμε, όμως, ταυτόχρονα μήνυμα ισχύος, εγρήγορσης και πάνω και περισσότερο απ' οτιδήποτε άλλο διευκρινίζουμε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις μας, από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία μέχρι τον κάθε οπλίτη, αντιλαμβανόμαστε την κάθε νήσο μας, την κάθε μικρόνησο και την κάθε βραχονησίδα ως μια ξεχωριστή πατρίδα. 

Είμαστε νηφάλιοι, είμαστε ψύχραιμοι, είμαστε ισχυροί, έτοιμοι να υπερασπιστούμε την πατρίδα». Από εδώ, από την όμορφη Σάμο, πανηγυρίσαμε σήμερα για την Ένωση, τιμήσαμε όσους αγωνίστηκαν για Ελευθερία και Εθνική Ανεξαρτησία» πρόσθεσε ο Νίκος Χαρδαλιάς. 

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας παρακολούθησε την επίσημη δοξολογία που τελέστηκε στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου, χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Σάμου, Ικαρίας και Κορσεών κ. Ευσεβίου. Ακολούθως, παρέστη στην επιμνημόσυνη δέηση και κατέθεσε στεφάνι στον ανδριάντα του Θεμιστοκλή Σοφούλη.

Φωτογραφίες: Γιάννης Μητσός







































Φωτογραφίες: Γιάννης Μητσός

Ο βουλευτής Σάμου, Χριστόδουλος Στεφανάδης, για την 110η Επέτειο Ένωσης της Σάμου:

«''Με την πατρίδα τους δεμένη στα πανιά και τα κουπιά στον άνεμο κρεμασμένα'' (Νίκος Γκάτσος).

Οι Σάμιοι, οδήγησαν το πανάρχαιο πλοίο του ευλογημένου νησιού στην αγκαλιά της Ελλάδας...
Μεγάλη επέτειος σήμερα!

Ειδικά σήμερα, που η Σάμος, η Πατρίδα απειλείται από τους βαρβάρους...
Ας διαβάσουν λίγο την ιστορία της Σάμου!

Χρόνια πολλά!


Περιφερειάρχης Κων/νος Μουτζούρης: «Η Σάμος δεν συμβιβάστηκε ποτέ με τον Οθωμανό κατακτητή»

Ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κωνσταντίνος Μουτζούρης, με αφορμή την επέτειο της Ένωσης της Σάμου με την Ελλάδα δήλωσε τα εξής: 

«Η Σάμος δεν συμβιβάστηκε ποτέ με τον Οθωμανό κατακτητή. Οι Σαμιώτες δεν δέχθηκαν ποτέ να εγκαταλείψουν τη θρησκεία, τα ήθη και τα Ελληνικά έθιμα και συνέχισαν τους αγώνες για την ελευθερία τους μέχρι την οριστική Ένωσή με την Ελλάδα. Η Ιστορία που έγραψε το αδούλωτο πνεύμα τους, της αποτίναξης του Οθωμανικού ζυγού και των συνεχών αγώνων, δεν εξάντλησαν τη δύναμη της γενναίας ψυχής του Σαμιώτικου λαού, την αγάπη του για την ελευθερία και την ένωση με την πατρίδα, όσος χρόνος και αν απαιτήθηκε. 

Γι’ αυτό και αποτελούν παράδειγμα επιμονής και πίστις στον εθνικό αγώνα και τα δίκαια της Ελληνικής φυλής. Χρόνια πολλά στην ελεύθερη Σάμο. Χρόνια πολλά στα Νησιά μας. Ζήτω το Βόρειο Αιγαίο.»

Φωτογραφίες: Γιάννης Μητσός







































Φωτογραφίες: Γιάννης Μητσός

Στη μνήμη του Άρη και της Κλαίρης

Την ημέρα που σημάδεψε το νησί, δεν ξεχνούν οι μαθητές και μαθήτριες του ΓΕΛ Σάμου, οι οποίοι φόρεσαν μαύρα περιβραχιόνια στην παρέλαση, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της 110ης επετείου Ένωσης της Σάμου με την Ελλάδα, στη μνήμη του Άρη και της Κλαίρης, που κατά τον σεισμό της 30ης Οκτωβρίου 2020, έχασαν τη ζωή τους. Οι μαθητές, με αυτό τον τρόπο, έδειξαν ότι οι συμμαθητές τους ζουν πάντα στην καρδιά τους και μένουν αξέχαστοι στη μνήμη όλων. Αιωνία τους η μνήμη!

Φωτογραφίες: Γιάννης Μητσός







































Φωτογραφίες: Γιάννης Μητσός








































Φωτογραφίες: Γιάννης Μητσός




















Φωτογραφίες: Γιάννης Μητσός




















Φωτογραφίες: Γιάννης Μητσός




















Φωτογραφίες: Γιάννης Μητσός




















Φωτογραφίες: Γιάννης Μητσός










Φωτογραφίες: Γιάννης Μητσός








Φωτογραφίες: Γιάννης Μητσός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required