24 Ιουλ 2023

Απόπλους Σαμιακών Γραμμάτων και Τεχνών Περιήγηση, τεύχος 96, Καλοκαίρι 2023

Εναλλαγή κειμένων, ποιητικών και πεζών, αναμνήσεων, ιστορικών, λογοτεχνικών και άλλων δοκιμίων στο νέο καλοκαιρινό τεύχος του Απόπλου. Καλύπτουν μαζί με τις βιβλιοπαρουσιάσεις ένα μεγάλο χορταστικό μονό τεύχος 180 σελίδων. Στον καθιερωμένο πρόλογο «Ημερολόγιο καταστρώματος» προαναγγέλλεται το επόμενο τεύχος που θα είναι αφιερωμένο στην Άλκη Ζέη.

Προαγγελία και πρόσκληση ταυτόχρονα για όσους θέλουν να συμμετέχουν με κείμενό τους οποιασδήποτε μορφής στο αφιέρωμα, είτε ειδικά για την αγαπημένη συγγραφέα είτε εξ αφορμής του έργου της.

Ένα από τα βασικά θέματα του τεύχους η παρουσίαση του ζωγράφου Χρίστου Κουτσουρά και η συνομιλία μαζί του για το έργο του, μια συνομιλία που φωτίζει καλύτερα την τεχνοτροπία του και τα έργα που συγκρότησαν την επιτυχημένη έκθεσή του στο Πυθαγόρειο στα πλαίσια του φεστιβάλ «Ηραία – Πυθαγόρεια» και σε συνεργασία Απόπλου, Ιδρύματος Σβαρτς και δήμου Ανατολική Σάμου. Από την έκθεση του Κουτσουρά «Η Προμηθέας δεσμώτης» προέρχεται και ο πίνακας που κοσμεί το εξώφυλλο του τεύχους.

Ο 96ος απόπλους συγχαίρει τους πολιτιστικούς συλλόγους και τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη για τις δραστηριότητές τους μαζί και τις εκδοτικές, που τις εντάσσει στην ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον, ενώ κατακρίνει τη βαρβαρότητα του πολέμου. Εντύπωση προκαλεί το απόσπασμα από τον Μπρεχτ που παραθέτει η Συντακτική Επιτροπή για τον πόλεμο: Δεν είναι ο πρώτος. Υπήρξαν άλλοι/ πόλεμοι πριν απ’ αυτόν./ Όταν ο τελευταίος τελείωσε/ υπήρχαν νικητές και νικημένοι./ Ανάμεσα στους νικημένους οι κοινοί άνθρωποι/ πεινούσαν. Ανάμεσα στους νικητές/ οι κοινοί άνθρωποι πεινούσαν κι αυτοί.

Κι ακόμα ο απόπλους φέρνει σε επαφή τους αναγνώστες και φίλους του με νέες μορφές έκφρασης, με νέες ιδέες προσέγγισης της λογοτεχνίας και της ιστορίας, με νέους συνεργάτες Σαμιώτες και μη. Η ποικιλία των κειμένων και η ποιότητά τους κάνουν το περιοδικό ελκυστικό και ευκολοδιάβαστο.

Η τιμή του τεύχους είναι 10 ευρώ και η συνδρομή των τεσσάρων τευχών παραμένει σταθερά στα 25 ευρώ. Οι συνδρομητές το λαμβάνουν ταχυδρομικά. Πωλείται και στα βιβλιοπωλεία Σάμου, Καρλοβάσου και Πυθαγορείου.

Ο Απόπλους ευχαριστεί τους συνδρομητές του και τους φίλους και συνεργάτες του. Σ’ αυτούς οφείλει την ύπαρξη και την έως τώρα επιβίωσή του.

Από τη Συντακτική Ομάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required