24 Ιουλ 2023

«Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Ανατολικής Σάμου - Σχόλιο για την επείγουσα διαδικασία δράσεων πυροπροστασίας

«Κάλλιο αργά, παρά ποτέ;» Θα μπορούσε κανείς να το πει κι έτσι, αν δεν υπήρχαν επανειλημμένες παρεμβάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης κάθε χρόνο έγκαιρα, πριν από την αντιπυρική περίοδο, για την ανάγκη μέτρων πρόληψης από πυρκαγιές που πρέπει να πάρει ο δήμος.

Ένα από τα μέτρα που δεν χρειάζεται να είναι σοφός κανείς για να το σκεφτεί είναι οι ζώνες πυρασφάλειας γύρω από τους οικισμούς και ένα άλλο το κλάδεμα πεύκων και η αποψίλωση χαμηλής βλάστησης εκατέρωθεν των δρόμων. Αυτά προτείναμε και φέτος στις 27 Μαρτίου 2023 στο δημοτικό συμβούλιο. Κι όμως τόσα χρόνια (και φέτος) η δημοτική αρχή είχε κλειστά αυτιά στις εκκλήσεις μας, μεταθέτοντας την ευθύνη πότε στη δασική υπηρεσία, πότε στην έλλειψη χρηματοδότησης κ.λπ.

Τι συνέβη τώρα για να αφυπνιστεί και να προχωρήσει στη καρδιά του καλοκαιριού, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στην ανάθεση χωρίς δημοσίευση και διαγωνισμό, αλλά με διαπραγμάτευση με τους ενδιαφερόμενους εργολάβους, έναντι 48.600 ευρώ** του έργου «ΚΑΛΥΨΗ ΔΡΑΣΕΩΝ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ 2023 ΔΗΜΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΑΜΟΥ» που αφορά τις ορεινές κοινότητες;

Εκτός από τις εκλογές που είναι ο υπ’ αριθμόν ένα (1) λόγος διότι, «μην μας κάτσει καμιά στραβή και άντε μετά να απολογείσαι εν μέσω προεκλογικής περιόδου», φαίνεται ότι έπεσε «σύρμα» από την ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων), αφού η κυβέρνηση στον πανικό της για τις νέες τεράστιες καταστροφές που απέδειξαν την πλήρη απουσία έργων πρόληψης και ανεπάρκειας μέσων και προσωπικού του κρατικού μηχανισμού δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης, έριξε την ευθύνη στους δήμους που «δεν φροντίζουν τους καθαρισμούς περιαστικών δασών», όπως λέει.

«Τέτοια ώρα, τέτοια λόγια» στη καρδιά του καλοκαιριού και πολύ φοβόμαστε ότι θα πρόκειται για προχειροδουλειά, ίσα για να σωθούν τα προσχήματα. Διότι αν έχεις σχεδιασμό και πρόγραμμα κάνεις έγκαιρα τη μελέτη σου, με «χάρτη» συγκεκριμένων παρεμβάσεων για να είναι δυνατός και ο έλεγχος της εκτέλεσης και προκηρύσσεις κανονικό μειοδοτικό διαγωνισμό, για την ανάδειξη αναδόχου που θα αναλάβει το έργο.

** (Και τι ειρωνεία!!! Τι αμετροέπεια!!! Τόσο περίπου (44.800 ευρώ) είναι και το κόστος των πυροτεχνημάτων και άλλων εντυπωσιασμών για την επέτειο της 6ης Αυγούστου στο Πυθαγόρειο. Θα πει κανείς, δεν πρέπει να γιορτάζουμε; Βεβαίως, αλλά ταυτόχρονα χρειάζεται και μέτρο αξιολόγησης και ιεράρχησης των αναγκών. Μπορούμε και με λιγότερα πυροτεχνήματα, με το 1/3 της δαπάνης, για παράδειγμα. Αλλά είπαμε εκλογές ενόψει και αφού δεν δίνουμε «άρτον»… ας δώσουμε θεάματα).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required