12 Αυγ 2023

Φιλοζωικό Σωματείο Σάμου - Ελλιπή μέτρα πυροπροστασίας γύρω από το καταφύγιο αδέσποτων ζώων

Ελλιπή μέτρα πυροπροστασίας γύρω από το καταφύγιο αδέσποτων ζώων καταγγέλει με ανακοίνωση του το Φιλοζωικό Σωματείο Σάμου, με αφορμή και τις πρόσφατες πυρκαγιές που καταστρέφουν ακόμη ένα καλοκαίρι το φυσικό περιβάλλον της χώρας μας. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο.


ΦΩΤΙΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΖΩΩΝ - ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ

ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΣΤΟ ΦΙΛΟΖΩΙΚΟ ΚΟΙΝΟ ΠΡΟΚΑΛΕΙ Η ΑΝΑΛΓΗΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΝ. ΣΑΜΟΥ

Το Φιλοζωικό Σωματείο Σάμου ζήτησε την έκτακτη σύγκληση της 5μελους επιτροπής* του Δήμου Αν. Σάμου (η οποία πραγματοποιήθηκε την Παρ 4/8/23) και την συνδρομή της ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΉΣ ΥΠΗΡΕΣΊΑΣ ΣΑΜΟΥ, ΤΟΥ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟΥ & της ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΊΑΣ, με σκοπό την αναγκαία πρόληψη και την οργάνωση όλων των απαραίτητων ενεργειών για τη διασφάλιση των ζώων που φιλοξενούνται στο προσωρινό χώρο φύλαξης σε περίπτωση πυρκαγιάς.



Και ενώ ΚΑΙΓΟΝΤΑΙ πολλά μέρη της Ελλάδος, δεν υπάρχει η απαραίτητη πρόληψη και ένα οργανωμένο σχέδιο δράσης στην περίπτωση πυρκαγιάς.


Ο Δήμος Αν. Σάμου αντί να αδράξει την ευκαιρία της άμεσης ανταπόκρισης των αρμόδιων φορέων ΔΕΝεπέτρεψε την παρουσία τους, με τη δικαιολογία ότι δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής στη συνεδρίαση της5μελούς επιτροπής.

Επίσης, δεν επέτρεψαν στην γραμματέα μας να παρακολουθήσει την συνεδρίαση (παρόλο που υπήρχε μόνοένα άτομο παρόν από φιλοζωική οργάνωση)

Μετά το πέρας της συνεδρίασης μέλη του Δ.Σ του Σωματείου μας επισκέφθηκαν τους αρμόδιους φορείς, συζητώντας μαζί τους.

Θα συνταχθεί και θα αποσταλεί στην ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΉ ΥΠΗΡΕΣΊΑ ΣΑΜΟΥ, λίστα των διαθέσιμωνεθελοντών με τα πλήρη στοιχεία τους (Όνομα/μα, τηλέφωνα κ.ά.) καθώς και τα διαθέσιμα Ι.Χ αυτοκίνητα τους.

Φαίνεται για ακόμη μια φορά η αναλγησία του Δήμου Αν. Σάμου στο θέμα των αδέσποτων ζώωνσυντροφιάς.

Παρακαλούμε, όσοι θα θέλατε να συνδράμετε μαζί μας σε περίπτωση πυρκαγιάς να μας στείλετε μήνυμα.

Πιθανές ανάγκες:

1) Φιλοξενία

2) Βοήθεια στην μεταφορά ζώων σε περίπτωση εκκένωσης

3) Κλουβιά μεταφοράς σκύλων

* Η πενταμελής επιτροπή είναι υπεύθυνη για θέματα διαχείρισης αδέσποτων (τα μέλη είναι: ο υπεύθυνοςαντιδήμαρχος, ένας κτηνίατρος, ένας εκπαιδευτής σκύλων και 2 μέλη φιλοζωικών οργανώσεων)

Στην συνέχεια σας γνωστοποιούμε τις προτάσεις και ερωτήσεις μας στους ειδικούς, που παρουσιάσαμε σε αυτήν την συνάντηση. Φυσικά στάλθηκε αυτό το έγγραφο στις αρμόδιες υπηρεσίες, αφού δυστυχώς δεν παραβρέθηκαν στην συνάντηση.


Έκτακτη συνεδρίαση πενταμελούς επιτροπής για την πυρασφάλεια του προσωρινού καταφυγίου και του ΧΥΤΑ με εκπροσώπους του δασαρχείου, της πυροσβεστικής και της πολιτικής προστασίας (4-8-2023)

Προβληματισμοί και προτάσεις του Φιλοζωικού Σωματείου:

Όταν μιλάμε για την αποφυγή τραγικών συμβάντων λόγω πυρκαγιών, το πιο σημαντικό είναι η ΠΡΟΛΗΨΗ, η οποία στην δική μας περίπτωση προς το παρών είναι ανεπαρκής

- Η αποψίλωση ξερόχορτων στο περιβάλλοντα χώρο του προσωρινού καταφυγίου και του ΧΥΤΑ έχει γίνει εντελώς πρόχειρα και δυστυχώς πολύ αργά (βλ. την υποχρέωση των πολιτών να καθαρίσουν τα χωράφια τους μέχρι 30-4), βλ. φωτογραφίες και βίντεο

- Θα θέλαμε να μάθουμε από τις αρμόδιες υπηρεσίες το πλάτος της ζώνης, που κρίνεται απαραίτητο να αποψιλωθεί περιμετρικά από μια εγκατάσταση

- Αν κυκλώνει φωτιά το καταφύγιο (χωρίς εκκένωση), πόσο επικίνδυνος θα είναι ο καπνός για τα σκυλιά; (ερώτηση στον κτηνίατρο)

- Υπάρχει πυροσβεστικό όχημα στο ΧΥΤΑ (σε ετοιμότητα);

Τι ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ οι αρμόδιοι να γίνει άμεσα για την ΠΡΟΛΗΨΗ πυρκαγιάς του προσωρινού καταφυγίου και του ΧΥΤΑ;

Σε ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ, που πλησιάσει το καταφύγιο, ποιες είναι οι απαραίτητες ενέργειες, που πρέπει να γίνουν (ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ;)


Υπάρχουν διάφορες εύλογές ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ από την πλευρά μας, που πρέπει να απαντηθούν από τους αρμόδιους:

- Σε περίπτωση, που περνάει φωτιά από τον αγροτικό δρόμο, το οποίο οδηγεί στο καταφύγιο, από ποια άλλη πρόσβαση θα μπορούσε να γίνει η εκκένωση του καταφυγίου (από τον χωματόδρομο πίσω από το καταφύγιο, από το δρόμο μέσα στο ΧΥΤΑ;)

- Πόσα αυτοκίνητα και κλουβιά θα υπάρχουν για την εκκένωση;

- Ποια σκυλιά πρέπει να πάρουμε με προτεραιότητα; Μάλλον τα άρρωστα και τα επιθετικά, τα άλλα θα μπορούσαμε να τα οδηγήσουμε στο ΧΥΤΑ

- Πως θα πάρουν οι εθελοντές άδεια πρόσβασης στο καταφύγιο και από ποιον; Χρειάζεται να υπάρχει μια λίστα με εθελοντές στις υπηρεσίες εκ των προτέρων;

- Ποιος θα δώσει την εντολή εκκένωσης του καταφυγίου;

- Μήπως πρέπει να γίνουν συστήματα πυρασφάλειας στο καταφύγιο;

- Τα συστήματα πυρασφάλειας στο ΧΥΤΑ λειτουργούν;

- Που θα οδηγηθούν τα σκυλιά μετά την εκκένωση; Υπάρχει ένας περιφραγμένος χώρος του Δήμου, που θα μπορούσαμε να τα πάμε προσωρινά; Να γίνει εκ των προτέρων ενημέρωση στις πανσιόν σκύλων, ότι υπάρχει υποχρέωση φιλοξενίας σε περίπτωση φωτιάς;

Ποιοι εθελοντές έχουν την δυνατότητα φιλοξενίας αδέσποτων;

Ποιοι δημοτική υπάλληλοι και δημοτικοί σύμβουλοι θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν ένα σκυλάκι;

- Σε περίπτωση φωτιάς ποια είναι τα τηλέφωνα επικοινωνίας (λίστα εκ των προτέρων)

ΥΓ. Οι εικόνες δείχνουν την φωτιά στο καταφύγιο το 2018 και την φετινή φωτιά στο Λαγονήσι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required