23 Σεπ 2023

Ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Σάμου του ΚΚΕ για την Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή της περιοχής Ζερβού

Με τίτλο: «Για την κατάσταση στο "Στρατόπεδο Συγκέντρωσης" στη Ζερβού», η Τομεακή Επιτροπή Σάμου του ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση για την Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή Νομού Σάμου που ήδη έχει υπερβεί τον ανώτερο αριθμό μεταναστών και προσφύγων στις εγκαταστάσεις της.

«Η εγκληματική αντιμεταναστευτική πολιτική της Ε.Ε και των ελληνικών κυβερνήσεων, που ακολουθούν και εδώ τη γνωστή τακτική του «πάμε κι’ όπου βγει» έχει οξύνει την κατάσταση για πρόσφυγες και μετανάστες και στο «Στρατόπεδο συγκέντρωσης» στη Ζερβού. Το τελευταίο διάστημα αποτελεί καθημερινό φαινόμενο να γεμίζουν οι παραλίες με κυνηγημένους, που στοιβάζονται σε συνθήκες αιχμαλωσίας με καταπάτηση των δικαιωμάτων τους. Με επιπτώσεις και στην τοπική κοινωνία, όπου επιδιώκει να βρει έδαφος ο ρατσισμός και η ξενοφοβία.

Ήδη πάνω από 3.000 πρόσφυγες «φιλοξενούνται» στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Σάμου σε απαράδεκτες συνθήκες, χωρίς το ανάλογο προσωπικό και τα μέσα για την εξυπηρέτηση των αναγκών τους, χωρίς μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, με ανεπαρκή ύδρευση κλπ. Με δεδομένο δε, ότι οι περισσότεροι δεν επιτρέπεται να βγουν έξω αν δεν περάσουν 25 μέρες από την άφιξή τους, υπάρχει ο κίνδυνος έκρυθμων καταστάσεων που θα είναι δύσκολο να ελεγχθούν. Ταυτόχρονα αυξάνονται και οι πιέσεις στο Νοσοκομείο με ό, τι αυτό συνεπάγεται, λόγω και των μεγάλων ελλείψεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Αναδεικνύονται επίσης οι τεράστιες ευθύνες της δημοτικής αρχής και της περιφέρειας που συμφώνησαν στην κατασκευή του στρατοπέδου συγκέντρωσης στη Σάμο, ενισχύοντας μ’ αυτό τον τρόπο τον εγκλωβισμό και τα αποτελέσματά του. Ιδιαίτερα η δημοτική αρχή Ανατολικής Σάμου και ο ίδιος ο δήμαρχος είναι υπόλογοι απέναντι στο Σαμιώτικο λαό γιατί πίσω από τη πλάτη του, στην κορύφωση μάλιστα των κινητοποιήσεών του με τον αποκλεισμό του εργοταξίου του ΚΥΤ, συμφώνησαν με την κυβέρνηση και προχώρησε η κατασκευή του. Ανάλογες είναι οι ευθύνες και όλων των άλλων παρατάξεων (πλην Λαϊκής Συσπείρωσης) που συμφώνησαν στην κατασκευή και λειτουργία του.

Η Λαϊκή Συσπείρωση μαζί με την αλληλεγγύη της στους πρόσφυγες, αντιστάθηκε και καταψήφισε την κατασκευή και λειτουργία ΚΥΤ στο νησί, προβάλλοντας την πρόταση για άμεση ταυτοποίηση και απεγκλωβισμό με παροχή ταξιδιωτικών εγγράφων για τις χώρες επιλογής τους.

Καλούμε για ακόμη μια φορά το λαό της περιοχής μας και του νησιού, να εκδηλώσει με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη του στα θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, να αποκρούσει και να απομονώσει τα κηρύγματα μίσους του ρατσισμού και να παλέψει μαζί μας για:

ü Κατάργηση της κοινής δήλωσης Ε.Ε – Τουρκίας που εγκλωβίζει τους πρόσφυγες στη χώρα μας και των συμφωνιών Δουβλίνο1 και Δουβλίνο 2. Όχι στη πολιτική καταστολής της Ε.Ε και των κυβερνήσεων με φράχτες, απελάσεις και επαναπροωθήσεις.

ü Εγκατάσταση Κέντρων υποδοχής, ταυτοποίησης και υποβολής αιτήσεων ασύλου στην Τουρκία με ευθύνη του ΟΗΕ και της Ε.Ε και από εκεί η μεταφορά τους με ασφάλεια στις χώρες τελικού προορισμού τους.

ü Άμεσος απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά και τη χώρα μας, με ταυτόχρονη κατάργηση των στρατοπέδων συγκέντρωσης.

ü Άμεση ενίσχυση του ΚΥΤ με μόνιμο προσωπικό και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Σάμος 22-9-2023»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required