24 Σεπ 2023

Από τον κατακλυσμό του Δευκαλίωνα στη φονική κακοκαιρία «Daniel» - Γράφει ο Μανώλης Κάρλας

Α) Ο κατακλυσμός του Δευκαλίωνα. Η γεωμορφολογία της Θεσσαλίας ήταν, ανέκαθεν, επιρρεπής και πρόσφορη σε απλές έως και κατακλυσμιαίες πλημμύρες. Ο κατακλυσμός του Δευκαλίωνα είναι η αρχαία Ελληνική εκδοχή του κατακλυσμού που αναφέρεται σε παραδόσεις πολλών αρχαίων πολιτισμών.

Την εποχή που στη Θεσσαλία βασίλευε ο Δευκαλίωνας, ο Δίας αποφάσισε να καταστρέψει όλο το χάλκινο γένος των ανθρώπων γιατί κατάντησαν άδικοι και κακοί.
Ο Δευκαλίωνας που πληροφορήθηκε από τον πατέρα του, Προμηθέα, για την επερχόμενη καταστροφή, κατασκεύασε λάρνακα- κιβωτό, συγκέντρωσε τα απαραίτητα εφόδια για την επιβίωση τους και επιβιβάστηκε σ’ αυτήν μαζί με την γυναίκα του Πύρρα.

Όταν οι βροχές σταμάτησαν, η κιβωτός του Δευκαλίωνα προσάραξε πάνω στην κορφή του Παρνασσού ή στο όρος Όθρυς και ο Δευκαλίων και η Πύρρα κατέβηκαν στην ξηρά και έκαναν θυσία στον Φύξιο Δία.

Προκειμένου να αναγεννηθεί το ανθρώπινο γένος, με εντολή του Δία, άρχισαν να πετάνε πέτρες πίσω από την πλάτη τους, βαδίζοντας.

Οι πέτρες που πετούσε ο Δευκαλίωνας μεταμορφώνονταν σε άνδρες και αυτές που πετούσε η Πύρρα σε γυναίκες.

Από την πρώτη πέτρα που πέταξε ο Δευκαλίωνας προήλθε ο Έλληνας, γενάρχης των Ελλήνων. Οι άνθρωποι που δημιουργήθηκαν από τις πέτρες ονομάστηκαν λαός, δηλαδή άνθρωποι που γεννήθηκαν από τις πέτρες (στα αρχαία ελληνικά η λέξη λας σημαίνει πέτρα).

Στο διάβα των αιώνων από τον μυθικό κατακλυσμό του Δευκαλίωνα μέχρι τις μέρες μας η Θεσσαλία έζησε πολλές και ποικίλες πλημμυρικές καταστροφές με κορύφωση τις κατακλυσμιαίες πλημμύρες του Ιανού το 2020.

Δυστυχώς, ακόμα και τους ύστατους καιρούς, οι άρχοντες μας δεν έπραξαν τα δέοντα και δε μερίμνησαν να θωρακίσουν έγκαιρα και σωστά τον τόπο μας από την επελαύνουσα οργή της φύσης παρά τα επάλληλα και αγωνιώδη σήματα κινδύνου για αφύπνιση και δράση που εξέπεμπαν τα χειμαζόμενα εγχώρια οικοσυστήματα και το σύμπαν. 

Έτσι η κακοκαιρία Daniel που ενέσκηψε αρχές Σεπτεμβρίου του 2023 νίκησε κατά κράτος τον Ιανό και κατάστρεψε τη δύσμοιρη Θεσσαλία.

Αντί για Προμηθείς τραγικοί Επιμηθείς για μια φορά εισέτι.


Β) Η φονική κακοκαιρία Daniel.

Η πρόσφατη κακοκαιρία Daniel παραπέμπει στον προφήτη Δανιήλ.

Ο Δανιήλ έζησε την εποχή που αναφέρεται ως μετοικεσία της Βαβυλώνας (τέλη του 7ου -αρχές του 6ου προ Χριστού αιώνα) αιχμάλωτος στην αυλή του βασιλιά των Βαβυλωνίων Ναβουχοδονόσωρα και μετέπειτα των Περσών Κύρου και Δαρείου.

Αναφέρεται ως σύγχρονος και γνωστός του Σάμιου φιλόσοφου Πυθαγόρα.

Ήταν προικισμένος με πολλά φυσικά και πνευματικά χαρίσματα.

Είχε τη δύναμη να προφητεύει το Μέλλον και να ερμηνεύει ενύπνια.

Είναι θαυμαστές και περιγράφονται στο ομώνυμο βιβλίο της Παλαιάς Διαθήκης οι ερμηνείες από τον Δανιήλ των ενυπνίων του Ναβουχοδονόσωρα για την συντριβή του μεγαλοπρεπούς του αγάλματος και του διαδόχου του Βαλτάσαρ για τη δυσνόητη γραφή που αόρατο χέρι έγραψε στον τοίχο της βασιλικής αίθουσας της ύβρης, της αλαζονείας και της ακολασίας του:

ΜΑΝΉ, ΘΕΚΈΛ ΦΑΡΈΣ ήταν οι τρεις επιτοίχιες μυστηριώδεις λέξεις.

Κανείς από τους μάγους του παλατιού δεν μπόρεσε να εξηγήσει τι σημαίνουν.

Τότε κάποιος θύμισε στο βασιλιά ότι υπήρχε στο βασίλειό του ο γέρων Δανιήλ πρώην σύμβουλος του Ναβουχοδονόσορα που ο Θεός του παρείχε γνώση σε όνειρα και γρίφους θεϊκούς.

Τον κάλεσαν... και εκείνος ερμήνευσε τη Θεία Βουλή:

«ΜΑΝΗ ΘΕΚΕΛ ΦΑΡΕΣ: Εμετρήθης, εζυγίσθης και ευρέθης ελλιπής.

Η βασιλεία σου όπου νάναι τελειώνει»..

Πράγματι.

Το ίδιο βράδυ ο Βασιλεύς των Περσών Κύρος κατέλαβε τη Βαβυλώνα και τον αφάνισε.

Άραγε ποιοι και πόσοι οι Ναβουχοδονόσορες και οι υιοί Βαλτάσαρ στη σύγχρονη Ελληνική πολιτική σκηνή, που μετρούνται, ζυγίζονται και βρίσκονται, κάθε φορά, λειψοί και επιμηθείς;

Είναι δυστυχώς, πολλοί και γνωστοί τοις πάσι.

Εκείνο που απομένει για να επαληθευθεί ξανά στην ολότητα της η προφητεία του Δανιήλ και γι’ αυτούς είναι να τερματισθεί η βασιλεία τους. 

Είναι προφανές ότι οι μύθοι και οι παραδόσεις μας όπως και τα γραπτά μνημεία αντικατοπτρίζουν και ερμηνεύουν την καθημερινότητά μας και υποδεικνύουν δοκιμασμένες προτάσεις και λύσεις για τα προβλήματα του λαού και του τόπου. 


Μανώλης Νικ. Κάρλας
Γιατρός, πρώην αιρετός Νομάρχης Σάμου (2003-2010)
Περιφερειακός Σύμβουλος
ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required