20 Νοε 2023

«50 χρόνια μετά… επίκαιρο ακόμα» - Η Μαρία Πετσίνη γράφει στην μαθητική εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ της Σάμου»

Άρθρο της μαθήτριας του «Πυθαγόρειου» Γενικού Λυκείου Σάμου, Μαρίας Πετσίνη, για τα 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Δημοσιεύθηκε στην μαθητική εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ της Σάμου» που κυκλοφόρησε με το «ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» την Κυριακή, 19 Νοεμβρίου.

«50 χρόνια μετά… επίκαιρο ακόμα

Πορείες … εκδηλώσεις σε σχολεία… συνεντεύξεις πολιτικών, εκπομπές, αφιερώματα, όλα αφιερωμένα στο Πολυτεχνείο. Στην ιστορική εκείνη ημέρα της 17 Νοεμβρίου που μια ομάδα φοιτητών με τη στήριξη αγανακτισμένων πολιτών κάθε ηλικίας και κάθε τάξης έδωσε το τελειωτικό χτύπημα στον φασισμό και στο δικτατορικό καθεστώς που μέχρι τότε είχε καταπνίξει κάθε δημοκρατική ιδέα.

50 χρόνια ακριβώς μετά θα έλεγε κανείς ότι τα γεγονότα του Πολυτεχνείου έχουν περάσει στην Ιστορία, είναι παρελθόν, η Δημοκρατία έχει πλέον εδραιωθεί, δεν υφίσταται λόγος επανεξέτασης, μνήμης..

Όμως ο φασισμός δεν έχει σβήσει. Είναι πάντα εδώ, άλλοτε εμφανής και άλλοτε ως σκιά να ταλανίζει την ανθρωπότητα και να εισχωρεί σε διάφορους τομείς της ζωής μας: στην πολιτική, στους χώρους εργασίας, στα δικαιώματα των μειονοτήτων, στην ερωτική ζωή, στην έκφραση του λόγου, στον αθλητισμό, στην οικογένεια… βρίσκει πρόσφορο έδαφος σε πεποιθήσεις παρωχημένες, σε εξαντλημένους οικονομικά πολίτες, σε πατριαρχικά μοντέλα οικογενειών, σε ρατσιστικές ιδεολογίες για να αναπτυχθεί και να εκδηλωθεί με ολέθριες συχνά συνέπειες.


Σήμερα η ανθρωπότητα βιώνει κρίση σε όλα τα επίπεδα: οικονομία, αξίες, πολιτική.. με τον πόλεμο να μαίνεται, τις εσωτερικές συγκρούσεις να μην έχουν τελειωμό, με την εγκληματικότητα στα ύψη, πέφτει βαρύ το τίμημα να πληρωθεί από τους χιλιάδες νεκρούς, άμαχους, πρόσφυγες.. σήμερα η επιμονή, η γενναιότητα, η τόλμη και η δίψα για την ελευθερία και για τα δημοκρατικά ιδεώδη που επέδειξαν οι νέοι στο Πολυτεχνείο του 1973 καταρρίπτοντας τον φασισμό και ανοίγοντας τον δρόμο στην εδραίωση της δημοκρατίας φαντάζουν πιο αναγκαία από ποτέ.

Το 1973 μια μικρή μερίδα πολιτών απέδειξαν ότι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. Ένωσαν τις φωνές τους, την ορμή τους και αποτίναξαν τον φασισμό. Σήμερα οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να σταθούν οδηγοί στη δική μας ζωή, πρέπει να αποτελέσουν το φωτεινό παράδειγμα για να καταπολεμήσουμε και εμείς με τη σειρά μας τα φασιστικά στοιχεία σε κάθε μικρή ή μεγάλη πτυχή της. Σήμερα θα πρέπει ενωμένοι να αποτινάξουμε κάθε προσπάθεια φίμωσης, κάθε απόπειρα αφανισμού, κάθε εξοντωτική πολιτική.

50 χρόνια μετά… επίκαιρο ακόμα

Μαρία Πετσίνη»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required