20 Νοε 2023

Οι συγκεντρώσεις σε Σάμο και Ικαρία για το Πολυτεχνείο

«50 χρόνια από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου», «50 χρόνια από τον ηρωικό φοιτητικό ξεσηκωμό», «Ο Νοέμβρης ήταν μια κόκκινη ρωγμή – Η ιστορία γράφεται με πάλη ταξική» «Λευτεριά στην Παλαιστίνη». Με αυτά τα συνθήματα πραγματοποιήθηκαν οι συγκεντρώσεις στη Σάμο και στην πλατεία Ευδήλου στην Ικαρία, στις οποίες πήραν μέρος εργαζόμενοι και νεολαία, ανταποκρινόμενοι στα καλέσματα του Εργατικού Κέντρου, του Ν.Τ Σάμου της ΑΔΕΔΥ, σωματείων και φορέων των νησιών.

Στη Σάμο η συγκέντρωση ξεκίνησε στην πλατεία Καρλοβάσου όπου χαιρετισμό έκαναν ο πρόεδρος του ΝΤ Σάμου της ΑΔΕΔΥ Χρήστος Πανούσος, η πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Σάμου Ρούλα Στεφανάκη, ο Κώστας Αλευράς από το Φοιτητικό Σύλλογο του ΜΠΕΣ, ενώ ξεχωριστή στιγμή αποτέλεσε η παρέμβαση του Χρήστου Γαζιάνου μέλους του Συλλόγου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ), που πήρε μέρος στον αντιδικτατορικό αγώνα την περίοδο 1967-1974. Ομιλία έκανε εκ μέρους της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Σάμου και του Σωματείου Εργατοτεχνιτών Οικοδόμων Καρλοβάσου Γιάννης Σκρίνος.



Χρήστος Πανούσος

Ρούλα Στεφανάκη

Κώστας Αλευράς

Χρήστος Γαζιάνος

Γιάννης Σκρίνος

Η πορεία που ακολούθησε στην πόλη του Καρλοβάσου ήταν μία από τις μεγαλύτερες των τελευταίων ετών ενώ ειδικό, σημαίες της Παλαιστίνης και συνθήματα αλληλεγγύης στο λαό της Παλαιστίνης δέσποζαν στη συγκέντρωση.






Στην Ικαρία η εκδήλωση ξεκίνησε με καταθέσεις στεφανιών στο μνημείο Ηρώων και ακολούθησε απαγγελία του ποιήματος «Εδώ Πολυτεχνείο», από μαθήτρια της Γ’ Δημοτικού Ευδήλου. Ακολούθησε χαιρετισμός από τον Νίκο Κοτσαμπά εκ μέρους της Ένωσης Γονέων Σχολείων Ικαρίας και παρέμβαση από εκπροσώπους τους 15μελούς συμβουλίου του Γυμνασίου Ευδήλου. 


Η κεντρική ομιλία πραγματοποιήθηκε από την αντιπρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Σάμου Κατερίνα Χατζηαργυρίου, όπου τονίστηκαν μεταξύ άλλων:

Κατερίνα Χατζηαργυρίου

«Τα αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα που έγραψαν φοιτητές και εργάτες έξω από την πύλη του Πολυτεχνείου και τους τοίχους της Αθήνας «Έξω οι ΗΠΑ- Έξω το ΝΑΤΟ» είναι επίκαιρα και αποτελούν σημαντική παρακαταθήκη σήμερα που ο καπιταλισμός συνεχίζει να συνθλίβει κατακτήσεις και δικαιώματα και τα σύννεφα του πολέμου πυκνώνουν στη γειτονιά μας και στην ευρύτερη περιοχή…». «Στην Παλαιστίνη πραγματοποιείται μια σφαγή από το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ. 


Ένα κράτος που με την ανοχή και την στήριξη των γνωστών τρομοκρατών ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ δολοφονεί εδώ και δεκαετίες. Η τραγική λίστα των διωγμένων συμπληρώνεται από τους περισσότερους από 100.000 Παλαιστίνιους νεκρούς. Τα εκατομμύρια που κατάφεραν να μείνουν στον τόπο τους υποφέρουν από το καθεστώς του αποκλεισμού, στερήσεων, ρατσιστικών διακρίσεων - απαρτχάιντ, φυλακίσεων, γεμίζοντας τις ισραηλίτικες φυλακές με πολιτικούς κρατούμενους, οι περισσότεροι χωρίς καν δίκη…»

«Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Σάμου χαιρετίζει και από αυτό το βήμα όλους όσους παρευρέθησαν στις συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν στα νησιά και Αθήνα έξω από το Υπουργείο Υγείας στις 6/11 αλλά και σε πολλά άλλα νησιά, από Εργατικά Κέντρα, ΝΤ ΑΔΕΔΥ, σωματεία και μαζικούς φορείς του Αιγαίου για την κατάσταση της υγείας στα νησιά μας. Για πολλά χρόνια η κατάσταση στον τομέα της υγείας στα νησιά είναι απαράδεκτη και στα όρια της εγκατάλειψης. Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, αγροτικά και περιφερειακά ιατρεία υποστελεχωμένα, χωρίς γιατρούς, με ελλείψεις σε ειδικότητες, χωρίς αναλώσιμα και κρίσιμα μηχανήματα, με κτήρια κατεστραμμένα…»

«Ο λαός, με τους αγώνες και τις θυσίες του, απέδειξε ότι η δύναμη είναι στην οργάνωση, στη συμπόρευση των νέων με το εργατικό κίνημα. Αυτά τρόμαξαν τη Χούντα. Αυτά τρομάζουν πάντα τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις, όσους μας θέλουν “θεατές” των εξελίξεων και όχι “πρωταγωνιστές” στην πάλη για τη ζωή που έχουμε ανάγκη. Αυτός είναι ο δρόμος και σήμερα. Να δυναμώσουμε παντού την οργάνωση, τη συλλογική διεκδίκηση, την αλληλεγγύη, τις μάχες εργαζομένων, φοιτητών, μαθητών ενάντια στον κοινό αντίπαλο: τη δικτατορία του κεφαλαίου».

Παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων πολυμελής αντιπροσωπεία της Λαϊκής Συσπείρωσης Ικαρίας, με επικεφαλής τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο του νησιού Φανούρη Καρούτσο.

Στη συγκέντρωση απαιτήθηκε η άμεση απελευθέρωση της αγωνίστριας Παλαιστίνιας Αχέντ Ταμίμι που συνελήφθει από τις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις στην Δυτική Όχθη, ενώ χαιρετίστηκε η στάση αλληλεγγύης από τους μαθητές Γυμνασίων Ευδήλου και Ραχών, που ύψωσαν παλαιστινιακές σημαίες και σύμβολα της Ειρήνης στα σχολεία τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required