5 Μαρ 2024

Οι φετινές βροχοπτώσεις και οι δυο πηγές μας - Γράφει ο Γιακουμής Αμυρσώνης*

Διανύουμε μια χρονιά δύσκολη αλλά ενθαρρυντική. Οι βροχοπτώσεις που έπεσαν μέχρι στιγμής (τέλος Ιανουαρίου), ήταν μέτριες και σιγανές, πότισαν τη σαμιακή γη και γεμίζουν σιγά-σιγά τους υπόγειους ταμιευτήρες. Μέχρι στιγμής όπως βλέπουμε στον παρακάτω πίνακα έχουν πέσει έως τέλος Ιανουαρίου 2024, 826 χιλιοστά νερό στην περιοχή πέριξ του Κοκκαρίου, όπου έχω το βροχόμετρο στο θερμοκήπιο στο Κοκκάρι, που μετρά την βροχόπτωση εδώ και 40 χρόνια. 

Στην περιοχή αυτή ως γνωστό είναι που αναβλύζει η πηγή της Μάνας, μία εκ των δύο πηγών. Η άλλη είναι η πηγή της Νεροτριβιάς στην περιοχή των Μύλων, του υπόγειου αυτού συνεχόμενου ταμιευτήρα.

Η περσινή χρονιά, Σεπτέμβριος 2022 Αύγουστος 2023, είχε 858 χιλιοστά βροχόπτωση, αλλά το νερό που έπεσε σε διάστημα οκτώ μηνών, μεγάλη ποσότητα εξατμίστηκε και οι ταμιευτήρες παρέμειναν αδειανοί. Θυμόμαστε την περσινή χρονιά με τα προβλήματα στα μέρη μας, τόσο στην ύδρευση, όσο και στην άρδευση της νοτιοανατολικής πλευράς του νησιού.

Φτάσαμε στο Νοέμβριο του 2023 που οι γεωτρήσεις των Μύλων, περιοχής Νεροτριβιάς να μην έχουν να αντλήσουν νερό, καθώς και η μία από τις δύο του Κοκκαρίου. Η στάθμη του υπόγειου ταμιευτήρα τέλος Νοεμβρίου στο Κοκκάρι είχε κατέβει 27 μέτρα βάθος. Πρωτοφανές για τα τοπικά δεδομένα. Παλαιότερα σε χρόνια ανομβρίας είχαμε φτάσει τα 15 μέτρα.

Ποιο είναι το φετινό ενθαρρυντικό; Τα νερά της βροχής μέχρι στιγμής έπεσαν ήρεμα, ομαλά, απορροφήθηκαν και έπεσαν σε σύντομο χρονικό διάστημα μέσα σε δυόμιση μήνες και απορροφήθηκαν και αποθηκεύονται χωρίς να έχουμε ακραία φαινόμενα. Η στάθμη ανέβηκε 20 μέτρα και θέλει άλλα 7 μέτρα για να γεμίσει το κενό και να αναβλύσει από την πηγή της Μάνας. Τις προηγούμενες και περισσότερες χρονιές, ποτέ δε κατέβηκε η στάθμη κάτω των 15 μέτρων και γι’ αυτό συνήθως ανέβλυζαν οι πηγές μέσα στον Ιανουάριο. 

Εκείνη η ποσότητα νερού που βλέπαμε να βγαίνει από τις πηγές και να παίρνει το δρόμο μέσου των δύο χειμάρρων και να πηγαίνει στην θάλασσα, φέτος τώρα αποθηκεύεται στο εσωτερικό ταμιευτήρα, γι’ αυτό βλέπουμε τις εξόδους των πηγών στεγνές και τους χειμάρρους ξερούς όπως λέμε στην τοπική λαλιά.

Γιακουμής Αμυρσώνης
Η στάθμη καθημερινά μέχρι στιγμής ανεβαίνει από 20 έως 40 εκατοστά, έχοντας αποθηκεύσει μέχρι στιγμής κάποια εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού. Με τα δεδομένα μου το κενό θα συμπληρωθεί και περί τέλους Φεβρουαρίου θα αναβλύσει η πηγή της Μάνας και μέσα στο Μάρτη της Νεροτριβιάς.

Έχουμε την ευτυχία να έχουμε αυτόν τον μεγάλο πλούτο, που δυστυχώς μέχρι στιγμής παραμένει απροστάτευτος και αναξιοποίητος. Εύχομαι οι νέες Δημοτικές και Περιφερειακές Αρχές να προβληματιστούν, να προστατέψουν και να αξιοποιήσουν αυτόν τον μεγάλο αναξιοποίητο θησαυρό.

Και ένα εγκάρδιο «ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ» στον Ύψιστο για το μεγάλο «Τάλαντο–Χάρισμα», μια που την Κυριακή γιορτάσαμε την παραβολή των ταλάντων -χαρισμάτων-, που μας έχει χαρίσει, δεν είναι άσχημο.

Οι βροχοπτώσεις από 1 Σεπτεμβρίου 2023 ως 31 Ιανουαρίου 2024


*Γεωπόνος

Από την έντυπη έκδοση του «Σαμιακού Βήματος»



Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required