10 Μαρ 2020

Ν. Μηταράκης: «Μέσα στον Ιούνιο μπορούμε να κλείσουμε τη δομή στο Βαθύ»


Φωτο.: "Σαμιακόν Βήμα"
Υπεραμύνθηκε της νέας πολιτικής που σχεδιάζει η κυβέρνηση για το μεταναστευτικό, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης, ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου Ανατολικής Σάμου και πολιτών που γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα στη χθεσινοβραδινή τακτική συνεδρίαση του οργάνου. Ο υπουργός τόνισε ότι όσον αφορά τα μεγέθη στις νέες δομές, δεν απαιτείται έκταση όπως προέβλεπε ο σχεδιασμός προ 5 μηνών.





Μπορεί να μειωθεί το μέγεθος στη Ζερβού αλλά σαν κλειστή δομή θα απαιτηθούν περισσότερα στρέμματα από τον αρχικό χώρο. Αναφερόμενος στο θέμα των επιτάξεων τις χαρακτήρισε ως αναγκαστικές ενοικιάσεις αφού οι ιδιοκτησίες επιστρέφονται μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Δεν υπάρχει απαλλοτρίωση γης, δεν φεύγει από τον ιδιοκτήτη. Δήλωσε ακόμη ότι είναι διατεθειμένος να καθίσει στο τραπέζι με τους 34 ιδιοκτήτες που βρίσκονται στην υπό επίταξη περιοχή και να γίνουν ατομικές συμφωνίες ώστε να αρθεί η επίταξη. Ζήτησε επανειλημμένως όλοι να «βάλουμε πλάτη» συμφωνώντας σε συγκεκριμένες αποφάσεις που θα ακολουθηθούν κατά γράμμα. Να κλείσει η δομή στο Βαθύ, να ολοκληρωθεί η υπάρχουσα στην περιοχή Ζερβού, μειώνοντας το μέγεθός της (εννοώντας τα 216 στρέμματα της επίταξης), σε συνδυασμό με την καλύτερη φύλαξη των συνόρων, που ήδη συμβαίνει, μετά και τις εξελίξεις στον Έβρο καθώς και την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου. Αν γίνουν αυτά, ειδικά για τη δομή στο Βαθύ, ο υπουργός ανέφερε πως μέσα στον Ιούνιο μπορούμε να κλείσουμε τη δομή.


Φωτογραφίες: "Σαμιακόν Βήμα"

Εντάσεις

Εντάσεις υπήρξαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ενώ στην αρχική τοποθέτησή του ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου κ. Γιώργος Στάντζος όσο και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Γιώργος Κολλάρος, καταφέρθηκαν εναντίον του προέδρου της Κοινότητας Μυτιληνιών, κ. Γιώργου Ελευθερόγλου, με αφορμή τους χαρακτηρισμούς που τους είχε απευθύνει όταν γνωστοποίησαν την απόφαση του Δ.Σ. για άρση της κινητοποίησης στην περιοχή Ζερβού. Μάλιστα ο κ. Κολλάρος θεώρησε ότι θα έπρεπε να αποχωρήσει από την αίθουσα ο κ. Ελευθερόγλου. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Ο ίδιος παρέμεινε και τοποθετήθηκε υπερασπίζοντας τις απόψεις του και την παραμονή των πολιτών στο μπλόκο. Νωρίτερα, έξω από το δημαρχιακό μέγαρο, ο κ. Μηταράκης έγινε δέκτης αποδοκιμασιών από πλήθος πολιτών που τον περίμεναν να εξέλθει της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε με τον δήμαρχο και αντιδημάρχους. Ο ίδιος πλησίασε και συνομίλησε μαζί τους εξηγώντας ακόμη μια φορά τη θέση του για την ύπαρξη κλειστών δομών.


Κλειστή και ελεγχόμενη δομή
Εξοδούχοι 10 π.μ. - 6 μ.μ.


Αναφερόμενος στο θέμα της κλειστής δομής στο υπό κατασκευή ΚΥΤ στην περιοχή Ζερβού, ο κ. Μηταράκης εξήγησε ότι εννοεί κλειστή και ελεγχόμενη δομή. Αυτό σημαίνει ότι παραβατικοί, οι μη δικαιούντες ασύλου και υπό αναχώρηση θα βρίσκονται μέσα σε όλη τη διάρκεια του 24ώρου. Οι έχοντες δικαίωμα εξόδου θα είναι σε θέση να βγουν έξω από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα ενώ στη συνέχεια θα κλείνει εντελώς η δομή. Στη χθεσινή συνεδρίαση πήραν μέρος και τοποθετήθηκαν ο βουλευτής Σάμου κ. Χριστόδουλος Στεςφανάδης, ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου κ. Βασίλης Πανουράκης, ο δήμαρχος Δυτικής Σάμου κ. Αλέξανδρος Λυμπέρης και οι πρόεδροι του Κοινοτήτων Σαμίων και Βαθέος κ.κ. Δημήτρης Βογιατζής και Σταμάτης Σεϊρλής. Λόγω της πολύωρης συνεδρίασης για το μεταναστευτικό (ολοκληρώθηκε 15 λεπτά πριν τις 10 το βράδυ), όλα τα θέματα της χθεσινής τακτικής συνεδρίασης θα συζητηθούν σήμερα Τρίτη, 10 Μαρτίου, στην εκ νέου συνεδρίαση του οργάνου που θα ξεκινήσει στις 6:30 το απόγευμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required